Oleh pada 15 Dec 2018 kategori

Bermula pada akhir abad ke-19, Oman secara beransur-ansur berada di bawah pengaruh Empayar British melalui satu siri perjanjian dan pengaturan diplomatik.

Akhirnya, Sultan menjadi kedudukan yang semakin bergantung kepada British dari segi sokongan dan nasihat.

Sumber pendapatan utama kerajaan, terutamanya perdagangan hamba dan urusan senjata, telah dihalang oleh British yang mengakibatkan konfrontasi antara Kerajaan Oman dan suku-suku di pedalaman negara berlaku.

BESARKAN TEKS     A-  A+

sultan faisal bin turki

(Sultan Faisal bin Turki)

Konfrontasi ini membawa kepada Oman mencari bantuan sokongan ketenteraan daripada pihak British, yang mana berikrar untuk mempertahankan Sultan Faisal bin Turki, yang menjadi boneka British, dari percubaan untuk menggulingkannya. 

Pada tahun 1913, Taimur bin Faisal yang merupakan anak kepada Sultan Faisal mengambil tampuk pimpinan Oman dan mengembalikan kerajaan ke kedudukan kewangan yang lebih stabil dan menimbulkan pergolakan puak di negara ini.

Said bin Taimur mengambil tampuk pemerintahan Oman

Beliau memerintah sehingga menuruni takhta pada tahun 1932 di mana anak sulungnya Said bin Taimur pula mengambil alih sebagai Sultan.

Di bawah pemerintahan Sultan Said bin Taimur, Oman menjadi semakin terpencil dan anakronistik. Rusuhan dalaman berkembang seperti dalam kes Perang Jebel Akhdar dan Pemberontakan Dhofar.

Sultan Said semakin bergantung kepada British untuk mengekalkan kawalan di negaranya sendiri, yang menolak untuk memerintah secara moden, bahkan menolak untuk meninggalkan istananya selepas percubaan pembunuhan.

said bin taimur

Pemberontakan Dhofar adalah pemberontakan komunis yang dilancarkan pada tahun 1963 dan telah mencengkeram negara sejak itu.

Angkatan Bersenjata Sultan (SAF) berada di bawah kendali komandan British, termasuk Kolonel Hugh Oldman, yang memerintahkan tentera Sultan di Muscat dan Brigadier John Graham yang merupakan komander keseluruhan SAF.

Menjelang tahun 1970, semua sumber utama pendapatan negara, hasil eksport petroleum, sama ada digunakan untu memerangi pemberontak atau terus masuk ke dalam "poket" Sultan.

Di bawah pemerintahan Sultan Said, tiada seorang pun yang dibenarkan keluar negara tanpa kebenaran daripada beliau. Perang suku kaum masih diterima sebagai satu cara hidup dan perhambaan masih berleluasa.

Rakyatnya dilarang daripada merokok, memakai kaca mata atau menggunakan ubat-ubatan dari Barat.

Kepimpinan yang teruk oleh Sultan Said di negara ini dan terlebih bergantung kepada sokongan ketenteraan British menyulitkan kerajaan British.

Dengan ini, British mula melihat penggulingan Sultan Said sebagai satu-satunya cara untuk mengalahkan pemberontakan komunis yang semakin berkembang dan memberi laluan kepada rampasan tahun 1970.

sultan qaboos bin said

(Sultan Qaboos bin Said)

Pegawai-pegawai British kemudiannya menghubungi anak lelaki Sultan, Qaboos bin Said, yang ketika itu berada di bawah penahanan rumah oleh perintah ayahnya.

Mereka merakamkan mesej suara dalam pita kaset muzik dan memaklumkan kepadanya tentang rancangan untuk menjatuhkan bapanya.

Qaboos bersetuju dan operasi itu dilancarkan. 

Rampasan kuasa Oman 1970

oman sebelum tahun 1970 582

Pada 23 Julai 1970, Qaboos bin Said al Said, anak lelaki Sultan berusia 29 tahun lulusan Akademi Ketenteraan Diraja Sandhurst, konon-kononnya memaklumkan kepada para komander British mengenai niatnya untuk menggulingkan bapanya.

Walau bagaimanapun, perancangan untuk rampasan kuasa itu telah dijalankan beberapa minggu sebelum itu dan unit-unit tentera yang diketuai oleh British telah bersedia untuk menggulingkan Sultan.

Brigadier John Graham bermesyuarat dengan komander-komander Arab terhebat dari Rejimen Gurun, unit tentera utama yang akan melaksanakan rampasan kuasa itu dan memaklumkan kepada mereka tentang surat yang dihantar kepada mereka oleh Qaboos yang "memerintahkan" pegawai-pegawai British untuk melaksanakan rampasan kuasa itu.

Mesyuarat itu memastikan kesetiaan dan kerjasama mereka. Ray Kane, komander syarikat British dalam Rejimen Gurun, diberi perintah untuk menangkap Sultan Said hidup-hidup jika boleh. 

brigadier john graham

(Brigadier John Graham)

Pasukan tentera tiba di istana al-Husn di Salalah, Oman dan tidak berhadapan dengan sebarang tentangan.

Sheikh suku dari lima ratus pengawal yang dipertanggungjawabkan untuk mempertahankan bahagian luar istana telah diyakinkan oleh British untuk memerintahkan orang-orangnya untuk berundur sebelum rampasan kuasa dilancarkan.

Ray Kane membawa orang-orangnya ke istana dan mereka segera melucutkan senjata penjaga istana yang lain. Rampasan kuasa selebihnya dilakukan oleh tentera Arab untuk menutup penglibatan orang asing dalam operasi ini.

Semasa rampasan kuasa itu, Said bin Taimur menembak Sheikh Braik Al Ghafri, seorang perancang rampasan kuasa dan anak seorang gabenor Oman yang terkenal di bahagian perut sebelum secara tidak sengaja menembak kakinya sendiri.

(Pemberontakan Dhofar)

Said bin Taimur berjaya meloloskan diri seketika dengan beberapa pengawal dan pengawal peribadi melalui satu siri laluan tersembunyi dan terowong tetapi telah ditangkap dengan begitu pantas oleh tentera.

Sultan yang cedera itu menyeru penasihatnya untuk menghantar mesej segera kepada Kolonel Hugh Oldman memberitahunya tentang peristiwa-peristiwa yang telah berlaku tetapi mesej itu tidak diendahkan.

Rampasan kuasa itu berakhir apabila Said bin Taimur menandatangani dokumen menuruni takhta, menyerahkan tampuk pimpinan negara kepada anaknya, Qaboos.

Said bin Taimur diterbangkan ke luar negara menaiki pesawat Tentera Udara Diraja Bristol Britannia ke Bahrain untuk rawatan perubatan dan kemudiannya ke London di mana beliau menghabiskan baki 2 tahun hidupnya di hotel mewah, The Dorchester.

Kesan penggulingan takhta terhadap Oman

sultan qaboos

Sultan Qaboos bin Said al Said yang menaiki takhta dengan segera menetapkan keutamaannya untuk memodenkan negara dan mengalahkan pemberontakan di dalam kesultanan yang baru dinamakan Sultan Oman.

Sebelum menaiki takhta, Oman tidak mempunyai sekolah menengah, hanya sebuah hospital dan hanya sepuluh kilometer jalan berturap.

Sultan Qaboos mengalihkan pendapatan minyak negara kepada inisiatif ekonomi, menjauhkan negara jauh dari perladangan dan perikanan serta membina infrastruktur moden.

Sekolah-sekolah dibina, negara itu mempunyai bekalan elektrik, banyak jalan dibina dan wartawan Barat menghentikan amalan pelabelan negara itu sebagai negara "zaman pertengahan".

Perhambaan diharamkan dan pada tahun 1975 pemberontakan di negara ini telah ditindas dalam satu usaha antarabangsa.

muttrah sebelum 1970

(Muttrah sebelum 1970)

muttrah pada tahun 2007 (

(Muttrah pada tahun 2007)

qurum pada tahun 1969

(Qurum pada tahun 1969)

qurum selepas tahun 1970

(Qurum selepas tahun 1970)

Selepas 10 tahun menaiki takhta iaitu pada tahun 1980, Oman mempunyai 28 hospital, 363 sekolah dan 12,000 kilometer jalan berturap.

Di samping itu, Majlis Al-Shura ditubuhkan yang mempunyai kuasa untuk mengkaji undang-undang dan memanggil menteri-menteri kerajaan untuk bertemu dengan mereka.

Rusuhan dalaman di Oman telah berjaya dihentikan kerana inisiatif oleh Sultan Qaboos untuk memasukkan semua kumpulan etnik dan suku ke dalam pentadbiran negara dan memberikan pengampunan bagi bekas pemberontak.

Said Bin Taimur meninggal dunia pada tahun 1972 di London dan Sultan Qaboos terus memerintah Oman

pemberontakan dhofar

Penglibatan kerajaan British secara keseluruhan dalam rampasan kuasa itu telah dinafikan selama 40 tahun dengan kisah rasmi disebut sebagai rampasan kuasa yang dilakukan oleh askar Arab dengan komander British hanya mengambil bahagian dengan tujuan peribadi.

Hakitkatnya, rampasan kuasa itu telah dirancang oleh MI6, Pejabat Luar Negeri dan Kementerian Pertahanan serta diberikan lampu hijau oleh Perdana Menteri Britain ketika itu, Edward Heath. Rampasan kuasa ini dikenali sebagai perang rahsia British.

Malah, perancangan awal peristiwa itu menunjukkan bahawa Sultan Qaboos mungkin akan diletakkan di bawah perlindungan tentera British dan kemudian diterbangkan ke luar negara sekiranya rampasan kuasa gagal.

Rujukan:

1. Y Oman

2. Sofmag
Hakcipta iluminasi.com (2017)