Oleh kerana tidak dapat mencari ubat yang sangat diperlukan oleh anak lelakinya di China atau mengimportnya dari luar negara, seorang bapa yang penyayang membina makmalnya sendiri serta menghasilkan ubat sendiri.

Haoyang yang berusia 2 tahun menderita Sindrom Menkes, masalah genetik yang sangat jarang berlaku yang menjejaskan bagaimana kuprum diproses dan diserap dalam badan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bayi malang itu tidak boleh bergerak atau bercakap dan pakar mendakwa Haoyang hanya mempunyai beberapa bulan lagi untuk hidup tetapi bapanya enggan berputus asa.

Selagi Haoyang masih bernafas, Xu Wei berazam untuk melakukan segala yang dia boleh untuk anaknya, walaupun terpaksa mempelajari kimia sendiri dan menghasilkan ubat yang tidak dapat dibekalkan oleh pihak berkuasa China.

kisah bapa hasilkan ubat sendiri untuk anaknya

Usaha Xu Wei yang sangat terdesak telah menyentuh jutaan orang dengan keazaman dan pengabdiannya yang tidak berbelah bahagi kepada anaknya yang sedang sakit.

Penghidap Sindrom Menkes jarang hidup melepasi usia tiga tahun, namun Xu Wei telah melakukan sesuatu yang mustahil untuk memberi peluang kepada anaknya untuk terus hidup.

Selepas mendengar bahawa satu-satunya ubat yang boleh melambatkan masalah kesihatan Haoyang tidak terdapat di China dan pandemik Covid-19 telah membuatkan hampir mustahil untuknya mendapatkan bantuan di luar negara, bapa berusia 30 tahun itu memutuskan untuk melakukannya sendiri.

Xu Wei yang hanya berpendidikan sekolah menengah dan tidak memiliki kemahiran dalam bidang kimia berjaya menjadikan makmal bapanya sebagai makmal yang berfungsi.

Dan selepas menemui banyak kajian dan dokumen mengenai Sindrom Menkes dalam talian, dia belajar sendiri untuk menghasilkan histidin tembaga.

makmal diy milik bapa xu wei 10

"Rakan-rakan dan ahli keluarga tidak bersetuju dengan perkara ini. Mereka katakan bahawa ia adalah mustahil. Saya tidak ada masa untuk berfikir sama ada mahu buat atau tidak. Ia perlu dilakukan. Walaupun anak saya tidak boleh bergerak atau bercakap, tapi dia memiliki jiwa dan mempunyai emosi," kata Xu Wei.

Dihasilkan dengan mencampurkan kuprum klorida dihidrat dengan histidin, natrium hidroksida, dan air, histidin kuprum memberikan sebahagian daripada tembaga yang tiada dalam badan Haoyang.

Xu Wei menghasilkan boto histidine tembaga pertama kira-kira enam bulan selepas memulakan projek mustahilnya ini.

Pada mulanya bahan ini diuji pada arnab dan kemudiannya disuntik pada dirinya sendiri.

xu wei memegang anaknya haoyang yang menghidap sindrom menkes 2

Arnab tersebut tidak mengalami apa-apa kesan sampingan dan begitu juga dengan Xu Wei, jadi dia memutuskan untuk memberikan ubat tersebut kepada anaknya.

Ujian darahnya kembali normal dua minggu selepas rawatan dimulakan dan walaupun Xu Wei mengakui bahawa dia hanya boleh melambatkan penyakit anaknya pada ketika ini, namun dia berazam untuk memberi anaknya peluang yang terbaik.

Oleh kerana masalah kesihatan ini sangat jarang berlaku dengan hanya menjejaskan kira-kira 1 dalam 100,000 kanak-kanak, Sindrom Menkes tidak mendapat perhatian syarikat-syarikat farmasi.

Ubat untuk merawatnya mempunyai nilai yang sangat kecil kerana bilangan penghidapnya kecil.

kasih sayang seorang ayah hasilkan ubat sendiri untuk anak sindrom menkes

Namun, kisah Xu Wei berjaya menarik perhatian VectorBuilder, makmal bioteknologi antarabangsa, yang kini melancarkan penyelidikan terapi gen ke Menkes dengan ujian klinikal dan ujian ke atas haiwan dirancang untuk beberapa bulan akan datang.

Sejak kisah Xu Wei tular, ramai keluarga di China merayu untuk mendapatkan bantuannya untuk mengubati orang yang tersayang, namun dia menolak dengan sopan kerana undang-undang hanya membenarkan Xu Wei mengubati anaknya sahaja.

Selagi dia tidak menggunakan ubatnya kepada orang lain kecuali anaknya, pihak berkuasa tidak akan campur tangan.

Oleh kerana bekerja di makmal DIY-nya sepenuh masa, Xu Wei tidak lagi boleh bekerja dan bergantung sepenuhnya kepada ibu bapanya untuk mendapatkan bantuan kewangan. Isterinya tinggal bersama anak perempuan mereka di apartmen lain di Kunming, China.

Rujukan:

1. NDTV

2. Straits Times

3. Central
Hakcipta iluminasi.com (2017)