Kredit foto: astrogempak.com.my

Pengacara popular Datuk AC Mizal dikaitkan dengan berita Mface Club yang dilumpuhkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) baru-baru ini.

Mface Club merupakan antara lima syarikat skim piramid yang menerima nasib sama dalam operasi berkenaan.

Bagi mengelakkan dari terus dikecam, Datuk AC Mizal akhirnya tampil memberikan penjelasan berhubung perkara terbabit.

Saya hanya dilantik sebagai pengerusi kepada jaringan sosial, yang ketika itu namanya Mface. Pada awal pelantikan, semuanya berjalan lancar. Lama-kelamaan saya dapati ada perkara tak kena terutama dari segi pengurusan dan soal wang.


Enggan terbabit, saya pun meletakkan jawatan dua tahun lalu dan Februari lalu saya ada muat naik sebuah video di laman Instagram menyatakan yang saya tidak lagi terbabit dengan Mface dan memberi amaran supaya mereka tidak lagi menggunakan nama saya dalam apa juga urusan perniagaan mereka.

Untuk pengetahuan, KPDNKK dengan kerjasama Bank Negara Malaysia (BNM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), CyberSecurity Malaysia (CSM) dan Pejabat Peguam Negara bertindak membekukan sejumlah 91 akaun bank bernilai RM177 juta milik skim piramid yang bertapak di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur atas kesalahan mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Untuk makluman, Mface Club merupakan syarikat yang mewujudkan laman sosial Mface.me yang berfungsi mirip Facebook.

Sumber: BH Online & beautifulnara.com
Hakcipta iluminasi.com (2017)