Oleh pada 14 Apr 2022 kategori

Anda mungkin pernah melihat sama ada di hadapan mata anda sendiri atau dalam filem - apabila seseorang individu itu menyedut gas helium dari belon, suaranya akan bertukar menjadi suara seperti suara kartun? Helium biasanya digunakan pada belon untuk membolehkannya terapung. 

Pernahkah anda tertanya-tanya, bagaimanakah perkara ini boleh berlaku? Bagaimanakah gas helium mampu menukar suara manusia? Sesetengah individu percaya bahawa gas tersebut meningkatkan nada suara, tetapi dakwaan itu tidak sepenuhnya benar.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ia adalah proses yang jauh lebih kompleks di mana helium menjejaskan "timbre," sifat bunyi yang agak misteri. Untuk memahami kesan helium pada suara anda, anda mesti terlebih dahulu mempelajari cara bunyi berfungsi

Bagaimanakah bunyi terhasil?

penghasilan suara dan bunyi

Udara perlu bergerak dari paru-paru, melalui larynx, dan membuat perubahan pada pita suara dan saluran vokal untuk menghasilkan bunyi. Apabila kita bercakap, udara naik dari paru-paru kita dan melalui larynx. Di situlah ia bersentuhan dengan pita suara kita.

Juga dikenali sebagai “vocal folds", kawasan ini mempunyai lipatan tisu dan membran mukus yang meregang merentasi larynx. Apabila udara menyentuh bahagian bawah, pita suara bergetar. Getaran ini merangsang molekul udara yang terdapat dalam saluran vokal dan mencipta frekuensi resonans.

Getaran pita suara mempengaruhi nada, dan getaran udara mempengaruhi timbre, iaitu kualiti bunyi yang dirasakan yang membezakannya daripada pengeluaran bunyi lain. Akhir sekali, memanipulasi saluran vokal dengan menggerakkan bibir dan lidah menghasilkan pelbagai frekuensi resonans.

KeadaanItulah yang membantu anda mengeluarkan bunyi seperti "aahs" dan "oohs." Akhirnya, apabila suara kita keluar dari mulut, ia keluar dalam bentuk gelombang.

Apakah yang berlaku apabila menyedut helium?

suara gas helium

Seperti yang telah anda pelajari setakat ini, pelbagai manipulasi dan getaran perlu berlaku untuk mencipta bunyi unik suara anda. Walau bagaimanapun, bunyi yang keluar dari mulut anda mungkin bukan bunyi yang didengari.

Ini kerana tempat dan keadaan sekeliling anda mengeluarkan bunyi boleh mempengaruhinya juga. Sebagai contoh, bilik biasa dipenuhi dengan lebih kurang 0.038% karbon dioksida, 0.93% argon, 20.95% oksigen, 78.08% nitrogen dan gas lain dalam jumlah yang kecil.

Nitrogen, yang paling banyak, adalah tujuh kali lebih tumpat daripada helium. Gelombang bunyi bergerak melalui helium lebih cepat kerana ia lebih ringan daripada udara. Jika suhu bilik ialah 68 °F, bunyi akan bergerak melalui udara pada kadar 344 meter sesaat.

Walau bagaimanapun, jika bilik itu dipenuhi dengan helium, bunyi yang sama akan bergerak pada 927 meter sesaat. Oleh itu, dengan menyedut helium, anda sebenarnya menukar molekul udara yang terdapat dalam saluran vokal anda. Jadi, bunyi suara anda bergerak lebih laju daripada biasa.

Seperti yang dinyatakan di atas, helium tidak mengubah nada, tetapi ia mempengaruhi nada suara anda. Apabila bunyi bergerak pantas melalui molekul helium, ia juga mengubah resonans saluran vokal yang menjadi kurang responsif kepada bunyi frekuensi rendah dan lebih responsif kepada bunyi frekuensi tinggi.

Akibatnya, suara anda keluar mendatar, menjadikan anda terdengar seperti Donald Duck.

Adakah gas helium berbahaya?

belon helium 640

Helium ialah unsur kedua paling banyak di alam semesta yang diketahui (hidrogen adalah yang paling banyak). Menyedut beberapa nafas helium biasanya tidak berbahaya. Menghirup atau menyedut terlalu banyak helium, bagaimanapun, boleh berbahaya.

Walaupun anda mungkin hanya ingin berseronok dengan helium, anda harus berhati-hati. Menyedut helium terlalu banyak boleh mengganggu pernafasan. Memandangkan anda tidak bernafas secara normal, paru-paru anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi yang boleh menyebabkan sesak nafas dalam beberapa minit.

Apabila menyedut helium, jika anda mula pening, anda harus berhenti segera. Juga, jangan sesekali menyedut helium daripada tangki bertekanan tinggi. Ini mempunyai kadar aliran tinggi yang boleh memecahkan paru-paru anda. Menyedut jisim besar udara sekaligus juga boleh mengakibatkan sawan, strok, dan juga kematian!

Kredit:

  1. Science Focus
  2. Wonderopolis
  3. Live ScienceHakcipta iluminasi.com (2017)