Mungkin kedengaran tidak masuk akal, beberapa bilion tahun lalu, Bumi mempunyai cincin di sekelilingnya. Para pengkaji dan saintis percaya bahawa cincin ini pertama kali terbentuk ketika pembentukan Bulan. Menurut kajian, mereka berpendapat pada suatu ketika dahulu sebuah planet yang dinamakan sebagai Thea telah bertembung dengan Bumi. Pertembungan keduanya menyebabkan banyak serpihan terpelanting ke ruangan angkasa. 

Serpihan ini kemudiannya menjadi sebahagian daripada objek yang mengelilingi Bumi, membentuk cincin sementara di sekeliling planet kita. Cincin ini secara perlahan membentuk sebuah jisim yang kita kenali sebagai Bulan. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kewujudan Cincin di Sekeliling Planet Zuhal 

Sekiranya Bumi mempunyai cincin, pertama sekali ianya tidak akan sama seperti cincin planet Zuhal. Secara asasnya, cincin Zuhal bukanlah sebuah piring yang berdiri dengan sendirinya. Ia sebenarnya adalah sebuah koleksi ais dan debu zarah yang mengorbit secara rapat di sekeliling planet berkenaan.

Walaubagaimanapun, suhu yang sejuk disebabkan kedudukan yang jauh daripada matahari membolehkan kewujudan cincin Zuhal ini. Sekiranya cincin Bumi juga sama seperti Zuhal, yakni terdiri daripada ais, kewujudannya akan lenyap sama sekali kerana sudah pasti haba matahari akan mencairkannya. 

Namun begitu, terdapat kemungkinan Bumi mempunyai cincin yang terdiri daripada batu batuan di ruangan angkasa. Ianya tidaklah bersinar seperti cincin Zuhal, namun ia pasti dapat bertahan daripada sinaran matahari. 

Penampilan Cincin Bumi

penampilan cincin bumi

Cincin jelas kelihatan daripada permukaan Bumi. Berkemungkinan besar bahawa cincin ini berada pada kedudukan yang selari dengan garisan Khatulistiwa. Jadi, penampilan cincin ini pada mata manusia bergantung kepada lokasi pemerhati di Bumi. Contohnya, bagi seseorang yang berada berdekatan garisan Khatulistiwa, cincin Bumi akan kelihatan seperti sebuah garisan bersinar yang melintang daripada satu ufuk ke ufuk yang lain. 

Pada kedudukan yang jauh daripada garisan Khatulistiwa, permukaan cincin ini kelihatan lebih membuka merentasi langit biru. Pada titik tertentu di garisan ini, cincin tersebut akan kelihatan lebih dekat dengan kaki langit, mempamerkan visual yang sangat mengagumkan. 

Kesan Cincin Kepada Pencahayaan Semulajadi Bumi

kesan cincin kepada pencahayaan semulajadi bumi

Bulan adalah sebuah struktur pejal yang terdiri daripada bahan berbatu, suatu ciri yang kurang kebolehannya dari segi pemantulan cahaya. Namun begitu, bulan masih kelihatan agak terang pada waktu malam kerana pantulan sinaran cahaya matahari yang sangat cerah. Sama seperti bulan, cincin Bumi juga akan memantulkan cahaya matahari dengan cara yang sama, namun kesannya adalah lebih jelas. Hasilnya, malam di Bumi akan lebih cerah berbanding tanpa cincin. 

Gabungan pantulan cahaya matahari oleh bulan dan cincin Bumi akan menyebabkan siang menjadi sangat terang. Akibat daripada pencemaran cahaya ini akan turut menyebabkan sukar untuk manusia melihat pada waktu siang. Pada waktu malam pula, langit kelihatan lebih cerah berbanding biasa.

Kesan Kepada Astronomi 

kesan cincin bumi kepada astronomi

Langit yang lebih cerah pada waktu malam akan menyukarkan kajian ahli astronomi kerana penglihatan kurang jelas bintang-bintang di angkasa. Sekiranya kedudukan cincin ini berada berdekatan garisan Khatulistiwa, ianya akan memberi kesan kepada sistem telekomunikasi dunia. Tempat terbaik yang memudahkan pelancaran satelit adalah di kawasan berhampiran Khatulistiwa.

Di garisan Khatulistiwa juga adalah tempat strategik bagi satelit geosynchronous yang digunakan untuk ramalan cuaca serta tujuan telekomunikasi. Kewujudan cincin Bumi melintasi kawasan Khatulistiwa sudah pasti akan memberi kesan negatif kepada aktiviti satelit. Sedangkan serpihan angkasa sudah menjadi masalah kepada kegiatan satelit, apatah lagi apabila wujudnya berjuta serpihan kecil yang mengelilingi ruangan angkasa bumi.

Musim Sejuk Dengan Suhu Lebih Rendah

cincin bumi sebabkan cuaca lebih sejuk

Kewujudan cincin Bumi pasti memberi kesan kepada jumlah sinaran cahaya matahari yang sampai ke permukaan planet kita. Sebahagian daripada cahaya matahari sudah tentu akan terhalang oleh cincin tersebut. Jadi, ketika musim panas di Hemisfera Utara, bayang-bayang cincin akan mengenai kawasan Hemisfera Selatan (musim sejuk). Haba yang terhalang akan menyebabkan cuaca sejuk di kedua-dua bahagian.

Kesimpulan

Ini hanyalah sebahagian daripada kesan-kesan yang dijangka berlaku sekiranya Bumi mempunyai cincin seperti planet Zuhal. Pasti tidak dapat dinafikan ekosistem kita turut akan terjejas kerana pokok akan kekurangan cahaya maka kadar proses fotosintesis juga turut menurun. Ini akan memberi kesan kepada kandungan oksigen dan karbon dioksida di dalam udara, dan lain-lain kesan berantai.

Segala ciptaan Tuhan pasti bersebab. Sudah pasti ada sebab mengapa Bumi tidak diciptakan cincin di sekelilingnya. Sebagai manusia, kita harus bersyukur dengan segala nikmat kurniaan-Nya.

ESKTRA - Gambaran Sekiranya Bumi Mempunyai Cincin Seperti Zuhal

cincin bumi di amerika syarikat

cincin bumi di jakarta

cincin bumi

iceland cincin bumi

istanbul dengan cincin bumi

los angeles cincin bumi

new zealand cincin bumi

paris cincin bumi

singapore cincin bumi

Rujukan & Bacaan Tambahan:

  1. cnet.com
  2. io9.gizmodo.com
  3. inverse.com
  4. huffingtonpost.com
  5. blogs.discovermagazine.com
  6. science.howstuffworks.com
Hakcipta iluminasi.com (2017)