Oleh pada 01 Jul 2018 kategori

Beberapa bulan yang lalu, Jeff Bezos berada di kedudukan kedua sebagai manusia terkaya di dunia di belakang Bill Gates. Namun kini, beliau dengan kekayaan mencecah RM552 bilion merupakan manusia terkaya di dunia dan yang pertama melepasi nilai USD100 bilion.

Bagi yang tak mengenali, Jeff Bezos adalah pengasas kepada syarikat Amazon dan juga syarikat angkasa lepas Blue Origin. Dan ketika ini beliau bersama-sama National Aeronautics and Space Administration (NASA) dan European Space Agency (ESA) sedang bekerja sama dalam usaha membina penempatan tetap manusia di bulan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ya, bulan!.

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 4 249

Misinya sangat ringkas, selamatkan Bumi daripada industri berat, dan memberikan nafas baru kepada Bumi yang bebas dengan pencemaran dan sisa industri.

Dan jika Blue Origin tidak mampu mencapai perkongsian awam-swasta, Jeff Bezos akan melakukan apa sahaja yang diperlukan bagi merealisasikan projek ini.

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 5

Dan walaupun Blue Origin tidak dapat mencapai perkongsian awam-swasta, Bezos akan melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk mewujudkannya.

Beliau menyampaikan hasrat dan membentangkan rancangan ini ketika berucap di Persidangan Pembangunan Angkasa Antarabangsa di Los Angeles. 

Jeff juga berkata Bulan adalah "tempat terbaik untuk mengurangkan kesesakan di Bumi dan memeliharanya sebagai habitat untuk manusia".

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 6

Dia meletakkan rancangannya semasa bercakap di Persidangan Pembangunan Angkasa Antarabangsa, di Los Angeles. Encik Bezos berkata Bulan adalah "tempat yang ideal untuk menghancurkan bumi secara industri dan memeliharanya sebagai habitat untuk manusia."

Langkah besar untuk menyelamatkan Bumi

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 2 491

Dalam jangka masa pendek, matlamat Blue Origin adalah untuk mengurangkan kos perjalanan ke angkasa lepas, bermula dengan kapal angkasa suborbit, New Shepard dan kemudiannya dengan roket berkelas orbit, New Glenn pada tahun 2020-an. 

Dan dalam jangka masa panjang pula, misi Jeff adalah untuk membuka jalan kepada berjuta-juta manusia untuk bekerja di angkasa lepas. Mereka yang terpilih akan bekerja dan tinggal di angkasa lepas, konsep yang dicadangkan oleh ahli fizik Amerika Syarikat, Gerrard O'Neill beberapa dekad yang lalu.

Idea tersebut penempatan di Bulan itu telah menaikkan semangat Jeff untuk sampai ke sempadan terakhir misi ini.

Masa depan yang kelihatan sangat cerah

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 7

Melihatkan daripada matlamat manusia terkaya di dunia ini, memindahkan industri berat ke ruang yang dikuasakan oleh tenaga adalah satu-satunya cara untuk menjamin planet kita dapat menampung permintaan tenaga yang semakin meningkat.

CEO Amazon ini juga melihat ia sebagai satu peluang keemasan dalam memelihara persekitaran Bumi dan menyelamatkannya untuk generasi akan datang. Jeff Bezos membuat kesimpulan ucapannya dengan berkata, "Kita harus meninggalkan planet ini".

Meninggalkan planet ini akan mampu memberikan kebaikan kepadanya. Kita akan datang dan pergi, dan orang-orang yang ingin tinggal di sini akan kekal di Bumi.

Beliau juga berkata bahawa Bumi bukanlah tempat yang sesuai untuk industri berat.

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 3

"Ia amat mudah bagi kita ketika ini, namun tak lama lagi, saya maksudkan dalam beberapa dekad, atau mungkin dalam 100 tahun lagi, ia akan menjadi lebih mudah untuk melakukannya di Bulan, apa yang kita lakukan di Bumi, kerana dengan cara ini kita akan mendapat lebih banyak tenaga," terang Jeff.

Misi ini seolah-olah seperti seseorang telah memastikan kita mempunyai segala-galanya yang diperlukan di Bulan dan kita hanya perlu mencari jalan ke sana dan tinggal di angkasa lepas.

Jeff Bezos juga mempertahankan kegunaan Bulan dengan berkata bahawa sumber asas kehidupan manusia di Bulan boleh dijumpai dengan mudah dan ia boleh dilakukan dalam masa beberapa hari sahaja menggunakan sistem yang betul.

manusia terkaya di dunia jeff bezos mahu pindahkan industri berat dan tinggal di bulan 8

Para saintis telah menentukan bahawa Bulan mempunyai simpanan ais air berhampiran dengan kutub yang boleh dirawat dan dijadikan air minuman, udara untuk bernafas dan bahan api untuk roket.

Untuk memudahkan manusia untuk kembali ke Bulan, Blue Origin mempunyai pendarat lunar yang direka untuk menghantar 5 tan kargo ke permukaan Bulan. Ia cukup kuat untuk digunakan dalam menghantar orang dan dengan sokongan yang cukup, ia boleh mula terbang menjelang pertengahan tahun 2020an.

Untuk memudahkan kembalinya manusia ke bulan, Blue Origin mempunyai lander lunar pada papan lukisan yang dirancang untuk menyampaikan 5 tan kargo ke permukaan Bulan.

Rujukan:

1. Ewao
Hakcipta iluminasi.com (2017)