Oleh pada 30 Aug 2017 kategori

1280px musca domestica mating

Kadang-kadang, ada masanya kita terlalu sibuk dengan sesuatu sehingga kita terlupa nak buang sampah di rumah kita. Bila tengok saja, dah banyak ulat-ulat sedang bergerak-gerak dalam plastik sampah tu membuatkan kita jadi takut nak mengangkatnya.

Kita tahu itu adalah ulat sampah atau larva lalat. Pernahkah anda terfikir bagaimana kitaran hidup ulat sampah ini?

PERINGKAT TELUR

iluminasi lalat ulat sampah03

Ibu lalat akan mencari lokasi yang sesuai untuk bertelur. Lokasi yang sesuai adalah tempat di mana ibu lalat merasakan.selamat untuk.membiarkan telurnya menetas dan mampu makan tanpa henti. Atas sebab itulah kawasan sampah yang banyak sumber makanan menjadi pilihan. 

Seekor ibu lalat mampu melahirkan sejumlah hampir 2000 telur sepanjang usianya dengan 70-150 telur dalam satu-satu masa. Dalam sehari selepas bertelur, telur itu akan menetas lalu terhasillah larva lalat atau apa yang kita panggil ulat sampah.

PERINGKAT LARVA

iluminasi lalat ulat sampah04

Ketika peringkat larva ini, usianya hanya 5 hari dan dalam tempoh ini, larva akan makan tanpa henti. Jangan terkejut kalau ada larva sebesar 2cm muncul kerana saiznya boleh mencecah sebesar itu.

PERINGKAT KEPOMPONG

iluminasi lalat ulat sampah05

Selepas habis peringkat larva, larva tadi akan menjadi kepompong atau pupa. Proses ini memakan masa paling panjang antara semua.proses di antara 14 hingga 36 hari untuk selesai dan selepas itu lahirlah lalat yang kita tak gemar namun memainkan peranan yang cukup besar dalam sistem ekosistem bumi.

PERINGKAT DEWASA

iluminasi lalat ulat sampah02

Apabila lalat berjaya mencapai peringkat ini, mereka sudah dikira dewasa. Lalat kebanyakannya mempunyai purata jangka hayat dewasa sekitar 15 hingga 25 hari sahaja, namun ada juga lalat yang umurnya panjang sehingga mampu hidup selama dua bulan. Itu lalat yang bertuahlah.

Apa yang hebat tentang lalat betina adalah mereka sudah pun bersedia untuk bertelur selepas 36 jam melangkah ke alam dewasa dan selepas setiap kali persenyawaan, lalat betina mampu menyimpan sperma yang didapati dari lalat jantan untuk digunakan pada waktu lain, bila lalat betina sendiri rasa hendak mengandung. 


Walaupun kita memang cukup geli dengan.ulat sampah, ulat sampah sebenarnya ada gunanya pada kita. Ia boleh menggantikan cacing sebagai umpan menangkap ikan dan ulat sampah juga digunakan dalam bidang perubatan untuk memakan kulit-kulit mati pada luka yang lambat sembuh. Proses ini dinamakan myiasis.Memang diakui, lalat adalah salah satu serangga yang cukup kita geli tetapi tak dinafikan peranannya sebagai ejen pereput sampah adalah amat besar sumbangannya pada kita.

Artikel ini bukanlah bertujuan untuk membuatkan anda tiba-tiba sayangkan lalat tetapi hanya bertujuan untuk kita menyedari, sejijik dan sehina lalat, besar sebenarnya manfaatnya pada manusia.


tags :, , , , , , , , , , , , , ,Hakcipta iluminasi.com (2017)