Oxitec (asalnya Oxford Insect Technologies) adalah sebuah syarikat bioteknologi British yang menghasilkan serangga diubahsuai secara genetik untuk membantu pengawalan serangga.

Syarikat ini mencipta kaedah untuk mengawal populasi serangga di mana serangga yang diubahsuai secara genetik digunakan sebagai "racun serangga hidup".

Oleh itu, serangga yang menyebarkan penyakit kepada manusia atau yang bertindak sebagai perosak dalam pertanian dikawal tanpa penggunaan racun serangga. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Menurut syarikat ini, kaedah pengendalian populasi ini lebih berkesan daripada racun serangga dan lebih mesra alam. Kaedah ini mempunyai persamaan dengan teknik serangga steril.

Sejarah penubuhan dan kajian Oxitec

penghasilan nyamuk transgenik

Oxitec beroperasi pada tahun 2002 oleh syarikat pemindahan teknologi, Isis Innovation dari Oxford University. Pada Ogos 2015, Oxitec telah dibeli oleh Intrexon yang berpangkalan di Amerika Syarikat dalam urus niaga bernilai RM668 

OX5034, generasi baru nyamuk Oxitec memulakan ujian lapangan pada 23 Mei 2018 di Indaiatuba, sebuah perbandaran di negeri Brazil, São Paulo.

Percubaan itu meliputi 2,000 penduduk untuk menghapuskan A. aegypti, spesis nyamuk demam kuning.

makmal oxitec

OX5034 jantan mampu bertahan untuk hidup, membolehkan kitaran mengawan tambahan yang seterusnya mampu mengurangkan populasi makhluk perosak tersebut.

Fungsi ini adalah terhad dari segi masa dan OX5034 jantan dijangka akan lenyap dari persekitaran, 10 generasi selepas pembebasan spesis ini dihentikan. 

Nyamuk Aedes aegypti transgenik

nyamuk aedes aegypti

Oxitec sedang berusaha menghasilkan versi Aedes aegypti yang diubahsuai secara genetik untuk membantu mengawal penyakit yang dibawa oleh nyamuk.

Oxitec telah mencipta serangga jantan yang diubahsuai genetiknya yang dinamakan sebagai OX513A yang menghasilkan protein tTA yang memberi kesan buruk kepada perkembangan sel.

Haiwan transgenik ini memerlukan antibiotik tetracycline untuk terus hidup.

Jika nyamuk transgenik ini dilepaskan dalam jumlah yang besar dan mengawan dengan nyamuk betina, pergantungan terhadap antibiotik tersebut dipindahkan kepada generasi akan datang.

oxitec

nyamuk baru tak dapat bertahan hidup disebabkan oleh nyamuk transgenik

Ini menyebabkan zuriatnya tak boleh bertahan untuk hidup seterusnya melenyapkan keturunan nyamuk ini.

Oleh itu, populasi Aedes aegypti dikurangkan dengan begitu banyak membuatkan risiko bagi populasi di rantau ini untuk dijangkiti penyakit bawaan nyamuk menjadi rendah. 

Pada tahun 2017, Oxitec telah membangunkan versi genetik nyamuk harimau Asia iaitu Aedes albopictus. 

Ujian lapangan nyamuk transgenik jantan

nyamuk transgenik

Percubaan lapangan pertama dilakukan di Grand Cayman, pulau terbesar di Kepulauan Cayman dan disokong oleh Yayasan Bill dan Melinda Gates bermula pada tahun 2009.

Sekitar 3.3 juta nyamuk Aedes aegypti jantan transgenik telah dilepaskan di pulau ini. Eksperimen ini menunjukkan bahawa haiwan itu mampu bertahan dalam persekitaran ini dan terus membiak.

Kira-kira sebelas minggu selepas dilepaskan, penurunan populasi nyamuk A. aegypti dianggarkan sebanyak 80% dan pelepasan pada skala yang lebih besar boleh menyebabkan pengurangan yang lebih tinggi.

Ujian itu dianggap berjaya oleh saintis tetapi kritikan berlaki di atas dasar komunikasi. Pada Mei 2016 Grand Cayman mengumumkan program untuk menggunakan nyamuk Oxitec untuk memerangi virus itu.

kajian terhadap nyamuk transgenik 900

Fasa pertama dilakukan dengan memberitahu komuniti penduduk mengenai program ini. Fasa seterusnya adalah merawat kawasan yang mempunyai kira-kira 1,800 penduduk di Teluk Barat.

Hasil kajian menunjukkan bahawa telur nyamuk Aedes aegypti adalah 88% lebih rendah berbanding dengan kawasan yang tidak dirawat.

Pada tahun 2011, satu lagi ujian lapangan dijalan di Brazil dengan kerjasama syarikat Moscamed dan University of São Paulo, di mana nyamuk A. aegypti transgenik dilepaskan dalam jumlah yang besar dan populasi nyamuk ini menurun sebanyak di antara 80% hingga 95%.

Ujian juga dilakukan di Malaysia

penghasilan nyamuk transgenik 2

Sehubungan dengan kejayaan ini, lebih banyak ujian lapangan dijalankan termasuklah di Malaysia dan Panama. Sebanyak 6,00 ekor nyamuk transgenik telah dilepaskan di Malaysia pada 21 Disember 2010 untuk melawan penyakit denggi.

Ujian ini dilaporkan telah ditunda akibat protes yang begitu kuat. Pada 17 Januari 2011, Persatuan Pengguna Pulau Pinang dan Sahabat Alam Malaysia, dua kumpulan yang menentang penggunaan serangga ini telah menggesa Lembaga Biokeselamatan Kebangsaan untuk membatalkan persetujuannya untuk kajian itu.

Para saintis juga berada beranggapan bahawa kerja itu belum dimulakan, kata pakar bedah perubatan Bart Knols dari University of Amsterdam.

Pautan blog 24 Januari oleh Mark Benedict, seorang perunding di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Atlanta yang memantau bidang ini dengan teliti, berkata bahawa kajian yang dilakukan di Malaysia sebagai "dirancang."

nyamuk kajian

Walaubagaimanapun, Ketua pegawai sains Oxitec, Luke Alphey, mengesahkan bahawa media Malaysia telah tersalah anggap. Tetapi Luke Alphey berkata "tidak ada siapa yang sepatutnya sangat terkejut" dengan pelepasan nyamuk itu.

Setelah semua halangan peraturan telah diatasi, "ia dapat dijangkakan bahawa langkah seterusnya yang akan berlaku adalah pelepasan nyamuk transgenik tersebut", kata Luke.

Oxitec tidak mengumumkan berita itu sendiri kerana ia bukanlah peranan syarikat tersebut.

"Ini adalah kajian oleh kerajaan Malaysia yang dilakukan di Malaysia, terpulang kepada mereka untuk mengumumkannya." - Luke Alphey

Ujian tersebut dilakukan di kawasan terpencil di Bentong, Pahang dan kajian ini direka untuk menguji kelangsungan dan pergerakan nyamuk jantan transgenik.

luke alphey

6,000 ekor nyamuk jantan jenis liar dan yang terkawal dilepaskan dan kajian itu berakhir pada 5 Januari dan racun serangga disemburkan untuk membunuh mana-mana nyamuk yang masih ada.

Pada 2016, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menggalakkan ujian lapangan nyamuk A. aegypti jantan transgenik dilakukan dalam usaha untuk mencuba menghentikan penyebaran virus Zika. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)