Kebanyakan orang tahu kisah tentang Atlantis. Namun walaupun Atlantis adalah sebuah mitos, tanah yang tenggelam adalah sesuati yang nyata dan tidak ada yang lebih menarik daripada dataran yang sedang mengintai dari bawah New Zealand, iaitu Zealandia.

Penemuan pertama Zealandia

Zealandia adalah sebuah benua yang tenggelam nun jauh di dalam lautan Pasifik. di dalam lubang di Pasifik. Dan ya, ia tidak berpenghuni.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ia disebabkan oleh kira-kira 6% daripada daratannya sekitar 5.17 juta kilometer persegi masih di berada di atas paras laut seperti New Zealand dan pulau-pulau terpencilnya.

Ini adalah titik tertinggi daripada apa yang dahulunya pernah menjadi daratan yang jauh lebih besar.

peta zealandia

(Peta Zealandia, menggariskan perkara-perkara penting. New Caledonia terletak di utara dan Laut Tasman di sebelah barat)

Hasilnya, Zealandia jarang ditemui seperti yang diiktiraf. Pada tahun 1995, seorang ahli geofizik dan ahli oseanografi Amerika Syarikat, Bruce Luyendyk, sedang mengkaji Gondwana, yang merupakan sebahagian daripada benua super Pangea yang mana ahli-ahli geologi beranggapan telah berpecah sekitar 180 juta tahun yang lalu dan memberi kita benua Amerika Selatan, Afrika, India, Australia, dan Antartika.

Bruce Luyendyk telah memulakan penyelidikan ini pada tahun 1980-an apabila dia cuba menyamakan ciri-ciri geologi Antartika ke pinggir New Zealand, satu projek serupa dengan cuba menyesuaikan kepingan teka-teki yang musnah.

Penyelidikan itu membawa beliau dan rakan-rakan penyelidiknya untuk melihat dasar laut sekitar New Zealand dengan lebih dekat dan apa yang ditemui mengagumkan mereka.kagum dengan mereka

Kumpulan ini menemukan batu di bawah negara pulau mungkin mungkin merupakan benua yang tersendiri.

Apakah takrifan bagi sebuah benua?

peta topografi zealandia

(Peta topografi Zealandia)

Kebanyakan daripada kita belajar di sekolah bahawa terdapat tujuh benua, tetapi ahli geologi berpendapat bahawa terdapat hanya enam kerana Eropah dan Asia boleh dianggap sebagai satu benua tunggal.

Sama ada Zealandia dianggap sebagai benua ketujuh atau kelapan mungkin boleh diperdebatkan tetapi ahli geologi berpendapat bahawa ia adalah sebuah benua tersendiri. 

Ini kerana batu di bawah New Zealand, menurut pengiraan pengiraan Bruce Luyendyk, memenuhi kriteria yang mengklasifikasikannya sebagai sebuah benua.

Bruce menamakan kawasan ini sebagai Zealandia apabila dia menyedari bahawa New Zealand dan pulau-pulau terpencilnya tidak begitu berbeza.

Dan ia tidak lama sebelum penyelidik lain mengakui semua sifat yang menjadikan Zealandia pada asasnya sama dengan benua lain, cuma ia berada di bawah air.

Zealandia berada di atas dasar laut dan terdapat perbezaan yang jelas antara tanah tenggelam dan dasar laut di sekitarnya.

ball s pyramid peringatan dramatik terhadap landskap zealandia yang terbentuk oleh gunung berapi

(Ball's Pyramid, peringatan dramatik terhadap landskap Zealandia yang terbentuk oleh gunung berapi)

Zealandia, tidak seperti lantai lautan bersebelahannya, diperbuat daripada bahan lebih besar dan kurang padat yang membentuk kerak benua.

Malah, komposisinya juga memenuhi keperluan. Seperti benua lain, ia terdiri daripada tiga jenis batu yang berasingan iaitu igneus, metamorf, dan sedimen.

Pelbagai jenis batu ini mendedahkan bahawa ia dibentuk oleh aktiviti gunung berapi, haba dan tekanan, dan hakisan, sama seperti benua lain.

Dan ia juga besar, terlalu besar untuk menjadi hanya serpihan benua.

Walaupun sesetengah orang berpendapat bahawa Zealandia lebih berhak mendapat gelaran "microcontinent" atau "benua mikro" yang kurang mengagumkan, ramai juga yang telah pendapat ini.

Mereka mendakwa bahawa batuan di bawah New Zealand adalah jauh lebih besar daripada benua mikro terbesar yang pernah diiktiraf.

Walaupun Zealandia berkeluasan hampir dua pertiga daripada saiz Australia, tanah ini masih dianggap oleh sesetengah penyelidik untuk menjadi setanding dengan benua berbanding apa-apa selainnya.

Sama ada Zealandia merupakan sebuah benua atau tidak boleh menjadi titik teknikal bagi para saintis untuk berhujah. Tetapi jawapannya mempunyai kesan sebenar bagi rantau ini dari segi ekonomi.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menentukan hak negara untuk menggerudi di luar pantai berdasarkan sempadan benua dan jika seluruh daratan Zealandia milik New Zealand, ini akan mengubah kekayaan negara pulau itu dengan begitu ketara.

Dengan beberapa anggaran, fosil bahan api bernilai puluhan bilion dolar akan secara tiba-tiba menjadi tersedia kepada New Zealand jika Zealandia diiktiraf.

Sejarah benua Zealandia 

zealandia 2

Satu ekspedisi menggerudi batu tenggelam pada tahun 2017 telah dilakukan.

Ahli-ahli geologi percaya bahawa Zealandia terpisah dari Antartika di antara 85 dan 130 juta tahun yang lalu, kemudian terpisah dari Australia antara 60 dan 85 juta tahun yang lalu.

Penyelidikan ini mengesahkan bahawa tanggapan dan andaian seterusnya bahawa sebagai Zealandia terpisah dari Australia, keraknya diregangkan dan ditipis sehingga ia jatuh ke dasar lautan.

Tiada manusia yang pernah melihat benua di atas air dan ada yang meragui sama ada ia tinggal di permukaan cukup lama untuk mana-mana haiwan mendiaminya.

Namun para penyelidik berjaya menemukan beratus-ratus fosil, kerang hancur, dan sampel debunga yang menunjukkan bahawa benua itu menghabiskan lebih banyak masa di atas permukaan air daripada yang dianggap oleh para saintis sebelum ini.

Ini bermaksud pada satu ketika dahulu, haiwan-haiwan dengan mudah menyeberangi titik tertinggi di benua ini dan tumbuh-tumbuhan menutupi puncak tropikanya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)