Oleh pada 19 Jun 2019 kategori

Hukuman mati adalah hukuman maksimum yang boleh dijatuhkan ke atas tuduhan yang melibatkan hal-hal berat. Malaysia adalah salah satu negara yang memperuntukan hukuman mati sehingga ke hari ini.

Memang menakutkan bila memikirkan tentang hukuman mati sekiranya berlaku kepada kita. Tapi apa yang kita perlu khuatir jika kita melakukan kesalahan dan menjadi insan atau rakyat yang baik. Kan? 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagi yang tidak tahu, sebenarnya hukuman mati tidak semesti dikenakan kepada penjenayah yang membunuh. Penjenayah yang tidak membunuh juga boleh dihukum mati sekiranya hanya memiliki senjata api tanpa lesen.

Jenayah yang boleh membawa hukuman mati Malaysia

Antara kesalahan jenayah yang boleh membawa hukuman mati di Malaysia adalah:

 1. Melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong - Seksyen 121 Kanun Keseksaan
 2. Kesalahan terhadap Raja - Seksyen 121A Kanun Keseksaan
 3. Bersubahat bagi (Angkatan Bersenjata) - Seksyen 132 Kanun Keseksaan
 4. Pembunuhan - Seksyen 302 Kanun Keseksaan (wajib) (lihat: Mona Fandey)
 5. Bersubahat membunuh diri - Seksyen 305 Kanun Keseksaan
 6. Dicuba dengan kehidupan banduan membunuh, jika kecederaan disebabkan - Seksyen 307 (c) Kanun Keseksaan (wajib)
 7. Menculik atau melarikan untuk membunuh - Seksyen 364 Kanun Keseksaan
 8. Tebusan - Seksyen 374A Kanun Keseksaan
 9. Geng rompakan dengan pembunuhan - Seksyen 396 Kanun Keseksaan
 10. Pengedaran dan penyeludupan dadah - Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952
 11. Pemilikan senjata api - Seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960

iluminasi.com kongsikan antara 5 kes tergempar di Malaysia yang berakhir dengan hukuman mati.

1. Rusuhan Penjara Pudu - Jimmy Chua

rusuhan penjenayah pudu

Pada 10 Oktober 1989, 6 lelaki dihukum mati dengan tali gantung kerana merancang pemberontakan penjara yang terkenal tiga tahun sebelumnya.

Rusuhan Penjara Pudu bermula pada 17 Oktober 1986, apabila banduan-banduan berkenaan bergegas ke sebuah klinik penjara dan menjadikan seorang doktor serta seorang juruteknik makmal sebagai tebusan

Selama hampir 6 hari yang sangat tegang, para banduan tersebut meminta agar mereka dibebaskan bersama-sama dengan kereta dan wang tunai untuk melepaskan tebusan.

Ketua jenayah ini adalah Jimmy Chua (ketua), bekas pegawai polis yang dipenjarakan atas tuduhan bunuh, manakala rakan sejenayah Ng Lai Huat, Sim Ah Lan, Lam Hock Sung, Yap Chee Keong dan Phang Boon Ho dipenjarakan atas pelbagai jenayah senjata api.

Situasi menjadi semakin sukar bagi banduan-banduan ini apabila orang awam yang melihat kejadian ini mula menyertai tentera bersenjata mengepung penjara.

rusuhan penjenayah pudu 2

(Kredit: Bernama)

Lebih parah, mereka menarik perhatian apabila tidak percaya dan berani untuk makan makanan yang dihantar oleh pengawal penjara dan hanya makan saki-baki makanan yang tinggal ketika serangan di klinik dilakukan.

Jadi, bagaimana mereka mahu menamatkan insiden ini di mana mereka harus berjalan ke kereta yang mereka minta sebagai ganti tebusan?

Namun persoalan ini tidak pernah terjawab, kerana dengan bantuan isyarat daripada banduan lain, angkatan tentera Malaysia berjaya masuk ke dalam bangunan ketika banduan-banduan tersebut leka tanpa melepaskan sebarang tembakan.

Semua banduan ditangkap dan dibicarakan yang mana dijatuhkan hukuman maksimum iaitu hukuman mati dengan tali gantung, walaupun tiada nyawa yang terbunuh dalam insiden ini.

2. Jenayah kongsi gelap dan rompak bank - Botak Chin

botak chin

Botak Chin atau nama sebenarnya Wong Swee Chin, adalah salah seorang penjenayah yang paling dikehendaki di Malaysia.

Dia pertama kali merasai pengalaman dunia gelap apabila menyerati Gang 306, terlibat dalam rompakan bersenjata pertama pada April 1969.

Ketika itu, dia ditangkap dan dijatuhkan hukuman 7 tahun penjara selepas melakukan 8 siri rompakan.

Selepas bebas, Botak Chin cuba untuk memulakan hidup baru dengan menjadi peniaga sayur namun pendapatan yang diterima adalah sangat rendah.

Dia kemudiannya menubuhkan kumpulan sendiri bersama-sama Ng Cheng Wong, Beh Kok Chin dan Teh Bok Lay di mana mereka merompak bank, menjalankan rumah judi haram dan memulakan peperangan kumpulan dengan geng Lima Jari Gunung.

botak chin 2

Keadaan menjadi bertambah parah untuk Botak Chin apabila mereka cuba untuk membunuh penolong pesuruhjaya polis, S. Kulasingam, namun gagal.

Percubaan bunuh ini mendorong pembentukan Dirty Dozen, 12 pegawai polis yang menubuhkan pasukan khas untuk menangkap Botak Chin.

Ini membawa kepada penangkapan Botak Chin pada Februari 1976 selepas insiden tembakan di mana dia ditembak sebanyak 6 kali tetapi terselamat.

Dihumban ke Penjara Pudu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, Botak China cuba untuk meloloskan diri pada tahun 1981 tetapi gagal. Dia akhirnya dihukum gantung pada 11 Jun 1981.

3. Bunuh teman wanita - Sunny Ang

sunny ang

Pada tahun 1963, bekas pelayan, Jenny Cheok dilaporkan hilang ketika mengikuti percutian menyelam bersama teman lelakinya, Sunny Ang di Singapura, yang pada ketika itu masih sebahagian daripada Tanah Melayu.

Dan lebih aneh, mayat Jenny Cheok tidak pernah ditemui. Sunny Ang yang merupakan bekas pelumba kereta Grand Prix dituduh membunuh teman wanitanya itu untuk mendapat manfaat daripada polisi insuransnya.

Kes ini merupakan antara salah satu yang paling pelik di Tanah Melayu ketika itu di mana kes pendakwaan didasarkan sepenuhnya pada bukti keadaan.

"Ini adalah kes pertama yang dibicarakan di mahkamah tanpa mayat" kata pendakwa raya Francis Seow.

sunny ang didapati bersalah membunuh teman wanita jenny cheok 810

Francis menegaskan bahawa tanggapan seseorang itu tidak boleh didakwa membunuh jika mayat mangsa tidak ditemui adalah salah kerana ini bermakna pembunuh yang bijak boleh melepaskan diri dengan melenyapkan mayat tersebut.

Akhirnya, Sunny Ang didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman mati pada tahun 1965. 2 tahun kemudian, hukuman tersebut dilaksanakan.

4. Al-Ma'unah ingin guling kerajaan Malaysia - Mohamed Amin Mohamed Razali

mohamed amin mohamed razali

Pada 4 Ogos 2006, ketua kumpulan militan Al-Maunah, Mohamed Amin Mohamed Razali telah dihukum gantung sampai mati di Penjara Sungai Buloh. Pembantunya, Zahit Muslim, Jamaluddin Darus dan Jemari Jusoh digantung seminggu lebih awal.

Mohamed Amin mengetuai kumpulan 29 lelaki Al-Ma'unah dalam misi untuk menggulingkan kerajaan Malaysia.

Kumpulan ini termasuk seorang Mejar di Tentera Udara Diraja Malaysia.

Mereka berpakaian seragam pegawai tentera kanan dan mendakwa melakukan pemeriksaan mengejutkan ke atas kem Angkatan Tentera Malaysia ke-304 (Rejimen Askar Wataniah) di Empangan Temenggor di Gerik, Perak dan melancarkan serangan dikenali sebagai Rusuhan Sauk.

Tiga orang terbunuh sebelum kumpulan itu akhirnya menyerah diri. Detektif Korporal R. Saghadevan dari Cawangan Khas terbunuh, ada yang mendakwa dia telah dibunuh semasa rusuhan itu.

Kumpulan itu juga membunuh komando Angkatan Tentera, Trooper Mathew anak Medan, yang ditembak oleh Jemari Jusoh.

Kedua-dua mereka diseksa sebelum dibunuh. Orang ketiga terbunuh adalah ahli kumpulan ini yang ditembak dan terbunuh kerana enggan berundur.

5. Bunuh orang - Gunasegar Pitchaymuthu, Ramesh dan Sasivarnam Jayakumar

gunasegar pitchaymuthu 351

Pada tahun 2016, 3 lelaki telah dihukum gantung dalam apa yang digelar oleh kumpulan hak asasi sebagai penggantungan "rahsia". Ini kerana keluarga mereka hanya diberikan notis 2 hari sebelum hukuman dilaksanakan.

Ketiga-tiga lelaki itu dihukum gantung antara jam 4.30 hingga 5.30 pagi. Keluarga mereka menerima surat 2 hari sebelumnya dan dinasihatkan agar melakukan lawatan terakhir dan urusan pengebumian.

Gunasegar Pitchaymuthu, 35, Ramesh Jayakumar, 34, dan abangnya Sasivarnam Jayakumar, 37, digantung sampai mati selepas didapati bersalah oleh mahkamah tinggi kerana membunuh seorang lelaki berusia 25 tahun di taman permainan pada tahun 2005.

Semasa sesi mahkamah, trio ini mendakwa bahawa mereka bertindak untuk mempertahanan diri selepas diserang oleh satu kumpulan yang termasuk mangsa.

Amnesty International telah mengutuk apa yang disebut sebagai pelaksanaan "saat terakhir".

Rujukan:

 1. Executed Today
 2. Rosli Dhobi
 3. MalaysiaHakcipta iluminasi.com (2017)