Sekiranya anda pertama kali membuat pesanan di kedai kopi Starbucks, anda mungkin anda sedikit hairan mengenai saiz cawan minuman yang dijual. Jika kita biasanya diberi pilihan antara cawan bersaiz kecil, sederhana dan besar, Starbucks pula menggunakan terma Tall, Grande dan Venti untuk saiz cawan mereka.

Darpada manakah asal usul pengguna terma-terma yang cukup mengelirukan bagi pelanggan baru Starbucks ini? Apakah sebabnya Starbucks menggunakan terma-terma ini sejak sekian lama dan masih kekal menggunakannya sehingga kini?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Saiz cawan di Starbucks

saiz cawan starbucks

Apabila bercakap tentang saiz cawan Starbucks, anda mungkin mendapat lebih daripada yang anda tawarkan apabila anda memesan minuman anda. Dengan saiz seperti tall, grande dan venti, mungkin sukar untuk mengetahui saiz yang anda pesan dan kuantiti air yang bakal anda perolehi.

Secara umumnya, seperti yang tertera di menu Starbucks di Malaysia, terdapat 2 saiz biasa yang ditawarkan iaitu Grande dan Venti. Untuk sesetengah set, saiz Tall turut ditawarkan.

Walau bagaimanapun, menurut laman web rasmi Starbucks, terdapat lebih banyak pilihan saiz cawan yang ditawarkan seperti Demi, Short, Tall, Grande, Venti dan Trenta. Saiz cawan terbesar di Starbucks ialah trenta 31 auns, yang hanya tersedia untuk kopi ais atau minuman teh.

Jika anda menjangkakan saiz "Tall" bersamaan dengan saiz cawan kecil, tekaa anda itu betul namun mungkin kurang tepat. Hal ini disebabkan terdapat saiz cawan yang lebih kecil iaitu Demi dan Short. Walau bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada kedua-dua saiz ini ditawarkan oleh Starbucks Malysia.

Berikut merupakan kuantiti air minuman yang terkandung untuk setiap saiz cawan yang ditawarkan di Starbucks:

  • Demi (3 oz.)
  • Short (8 oz.)
  • Tall (12 oz.)
  • Grande (16 oz.)
  • Venti (20 oz. untuk minuman panas, 24 oz. untuk minuman sejuk)
  • Trenta (31 oz.)

Penggunaan unit oz. (disebut auns) adalah kerana jenama minuman ini berasal dari Amerika Syarikat yang tidak gemar menggunakan unit metrik seperti negara lain. 1 aun bersamaan dengan 29.5735 ml.

Perbezaan kuantiti air sejuk dan panas

sejarah saiz cawan starbucks

Jika anda perasan dalam senarai di atas, terdapat perbezaan kuantiti air bagi minuman sejuk dan panas bagi minuman bersaiz Venti. Minuman panas bersaiz Venti ialah 20 auns, bersamaan dengan lebih sedikit daripada tiga (enam auns) cawan kopi sementara bagi minuman sejuka bersaiz Venti pula bersaiz 24 auns.

Sebab utama minuman sejuk bersaiz Venti lebih besar daripada minuman panas bersaiz Venti ialah minuman sejuk termasuk ais (melainkan anda nyatakan sebaliknya), jadi anda mendapat jumlah minuman yang sama ditambah ruang untuk ais, dan bukannya membayar untuk minuman yang lebih sedikit apabila ditambah ais.

Minuman espresso venti sejuk disertakan dengan tiga espresso, tetapi minuman panas hanya mempunyai dua melainkan anda meminta yang espresso ketiga.

Sejarah penggunaan "Tall, Grande, Venti"

sejarah starbucks 356

Berbalik kepada tajuk utama di atas, daripada manakah datangnya asal-usul penggunaan saiz Tall, Grande, Venti dan lain-lain ini?

Bagi yang tidak tahun, Starbucks diasaskan oleh Howard Schultz. Menurut sumber dipercaya, Schultz terpikat dengan pengalaman kopi Itali dan romantik pengalaman kopi. Beliau mempunyai visi untuk membawa tradisi kedai kopi Itali ke Amerika dan beliau mahukan nama tersendiri untuk cawan yang akan mencerminkan visi sedemikian.

Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang Il Giornale, tetapi ia adalah rangkaian kopi mini Schulz yang dimulakan pada tahun 1986 — setahun seblum beliau membeli jenama kecil Seattle bernama Starbucks dan mengubahnya menjadi jenama gergasi kedai kopi yang wujud sehingga ke hari ini.

Schultz ingin menyampaikan imej yang berbeza, sesuatu yang jauh lebih eksotik daripada secawan kopi yang ringkas. Memandangkan kedai-kedainya diilhamkan oleh pemandangan kopi di Itali, Schultz ingin menghormati warisan itu dengan "nama tersendiri" untuk minuman, maka menggunakan nama minuman Itali seperti macchiato, cappuccino dan latte, dan istilah saiz Itali seperti grande dan venti.

Selama bertahun-tahun, menu Starbucks hanya mempunyai tiga saiz yang disenaraikan: Tall, Grande dan Venti. Saiz Short dianggap kecil (8 auns), Tall ialah saiz sederhana (16 auns), dan Grande ialah besar (16 auns). Malah, "grande" adalah bahasa Itali untuk "besar."

Dan kemudian saiz "venti" datang dan mengubah segala-galanya. Apabila venti ditambahkan pada menu, pilihan saiz "Short" telah dikeluarkan untuk menjimatkan ruang. Saiz Tall menjadi saiz kecil, Grande menjadi saiz sederhana dan venti menjadi saiz besar yang baru.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)