Oleh pada 09 Dec 2023 kategori

Anda pastinya kenal akan rakan atau seorang kenalan anda yang kepalanya menjadi botak sebaik sahaja usianya semakin meningkat. Dan pastinya kenalann atau rakan anda itu seorang lelaki.

Pernahkah anda mengenali seseorang yang menjadi botak apabila usia mereka semakin meningkat? Kemungkinan besar langsung tidak pernah, kecuali jika mereka mempunyai penyakit tertentu. Wanita juga tidak terkecuali mengalami masalah rambut, tapi biasanya hanya melibatkan keguguran rambut yang ketara tidaklah sehingga botak.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Androgenetic Alopecia ialah keadaan keguguran rambut kekal yang menjejaskan berjuta-juta lebih lelaki berbanding wanita. Secara umumnya, lebih ramai lelaki menjadi botak apabila mereka semakin berumur jika dibandingkan dengan wanita. Apakah penjelasan di sebalik kejadian atau fenomena ini?

Kebotakan pada lelaki vs wanita

wanita botak 454

Kebotakan ini adalah disebabkan oleh keturunan. Ini bermakna kita secara genetik terdedah kepadanya, dan mewarisinya daripada ibu bapa kita. Malangnya, tiada cara untuk menghentikan keadaan ini tanpa pembedahan pemindahan rambut.

Kebotakan lelaki dicirikan oleh garis rambut yang surut dan rambut yang menipis. Walaupun ramai lelaki mungkin cuba menyembunyikannya dengan rawatan topikal (seperti Minoxidil), ia masih akan menjadi lebih teruk dengan usia. Keadaan ini sering memberikan penampilan garis rambut berbentuk "m".

Kebotakan pada Wanita dikategorikan sebagai mempunyai rambut yang lebih nipis di bahagian atas kepala mereka, dengan bahagian yang tidak berbulu di bahagian tengahnya semakin melebar apabila wanita semakin tua.

Testeron, DHT dan Kebotakan

kebotakan lelaki

Kebotakan ini (dikenali sebagai androgenetik alopecia) adalah sifat genetik. Keadaan ini adalah poligenik, yang bermaksud ia dipengaruhi oleh pelbagai gen. Penyelidik telah mengenal pasti varian gen tertentu yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kebotakan corak lelaki.

Satu gen yang dikenalpasti penyebabtertentu ialah gen AR, yang terdapat pada kromosom X.

Gen "AR" adalah singkatan dari gen "Reseptor Androgen". Gen ini menghasilkan protein yang dipanggil Reseptor Androgen, protein yang memainkan peranan penting dalam pembangunan dan fungsi organ seksual lelaki dan ciri fizikal "lelaki" lain, seperti rambut muka atau suara yang mendalam.

Tugas utama reseptor androgen adalah untuk mengesan hormon testosteron dan dihidrotestosteron (DHT), yang kedua-duanya biasanya dirujuk sebagai "hormon lelaki". Banyak organ dan sel mempunyai reseptor androgen dan akibatnya, sensitif kepada testosteron, termasuk folikel rambut.

DHT adalah derivatif testosteron. Kesannya pada rambut ialah ia boleh menyebabkan folikel rambut mengecut dan rambut menjadi nipis dari masa ke masa, satu proses yang dipanggil pengecilan folikel rambut. Individu yang secara genetik terdedah kepada kebotakan melalui proses ini.

Terdapat teori bahawa lelaki botak mempunyai lebih banyak testosteron daripada lelaki dengan rambut penuh. Dakwaan ini hanyalah mitos. Jumlah testosteron bukanlah apa yang menyebabkan kebotakan pada lelaki.

Jumlah testosteron yang bertukar kepada DHT adalah faktor yang menyebabkan kebotakan. Jika seorang lelaki mempunyai tahap testosteron yang rendah, tetapi peratusan yang tinggi daripada testosteron yang ada bertukar kepada DHT, kebotakan boleh berlaku.

Faktor genetik

folikel rambut 7

Sebab utama kebanyakan lelaki  mengalami kebotakan ini adalah faktor genetik. Lelaki mewarisi satu kromosom X daripada ibu mereka dan satu kromosom Y daripada bapa mereka. Ini memberi mereka peluang yang lebih tinggi untuk menerima gen yang berkaitan dengan kebotakan daripada sebelah ibu mereka.

Sebaliknya, wanita mewarisi dua kromosom X, satu daripada setiap ibu bapa. Jika satu kromosom X membawa gen yang berkaitan dengan kebotakan, manakala kromosom X yang lain kekurangannya, maka kromosom X itu mungkin tidak menunjukkan kesan gen kebotakan.

Corak pewarisan genetik ini menjelaskan mengapa kebotakan lebih banyak berlaku pada lelaki berbanding wanita. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak semua lelaki yang membawa gen yang berkaitan dengan kebotakan semestinya akan mengalami keguguran rambut yang lengkap.

Terdapat pelbagai gen yang terlibat dan bagaimana ia mempengaruhi pertumbuhan rambut secara gabungan akan menentukan cara anda kehilangan rambut.

Selain genetik, wanita menghasilkan jauh lebih sedikit DHT dan testosteron berbanding lelaki. Wanita juga mempunyai jumlah hormon estrogen dan progesteron yang lebih tinggi, kedua-duanya memainkan peranan perlindungan dalam memastikan folikel rambut sihat dan berfungsi.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)