Oleh pada 07 Feb 2018 kategori

Sumber foto: Youtube / The Malaysian Insight

Sebuah kapal carian canggih, Seabed Constructor yang melakukan ekspedisi mencari pesawat MH370 dilaporkan hilang secara misteri dari radar selama 3 hari, lalu menimbulkan teori konspirasi baru.

Kapal dilengkapi Sistem Pengesanan Automatik (AIS) itu difahamkan tidak dapat dihubungi pada 31 Januari lepas setelah ia mematikan sistem pengesanannya.

Kapal yang berlepas dari Pelabuhan Durban di Afrika Selatan pada 2 Januari lepas itu hanya berjaya dihubungi semula, malam kelmarin setelah melalui 80 jam perjalanan tidak didokumentasikan.

Faktor kehilangan buat sementara waktu kapal itu yang telah berada dalam ekspedisi sepanjang 10 hari masih belum diketahui.

Kapal itu dilaporkan memeterai kontrak ‘tak jumpa, tiada bayaran’ oleh syarikat khusus bagi mengumpul data dasar laut geofizik berpangkalan di Texas, Ocean Infinity.

Ia mengatur bagi memakai peralatan pengimbasan sonar dalam misi pencarian pesawat itu yang hilang sewaktu membawa 239 penumpang menerusi perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014.

Fox News melaporkan, syarikat berpangkalan di Amerika Syarikat itu juga ditawarkan lebih AS$55 juta (RM214.9 juta) sekiranya ia menjumpai pesawat MH370 berkenaan dalam jangka masa 90 hari.

Sumber berita: Agensi, Sinar Harian & Utusan Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)