Orang Kiwi sangat menghargai kemerdekaan mereka. Namun 120 tahun yang lalu, satu keputusan sahaja boleh menidakkan kemerdekaan tersebut, dengan menjadi salah satu negeri Australia.

Orang Australia sememangnya mendakwa bahawa New Zealand adalah sebahagian daripada mereka satu ketika dahulu. Sehingga tahun 1835, koloni New South Wales adalah kuasa yang memerintah New Zealand.

Namun ia berakhir apabila sekumpulan ketua Māori menandatangani sebuah Deklarasi Kemerdekaan (He Wakaputanga o te Rangatiratanga o Nu Tireni).

Identiti New Zealand dipertingkatkan lagi dengan menandatangani Perjanjian Waitangi pada tahun 1840.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dan walaupun terdapat perjuangan bersenjata yang berlarutan dan pertumpahan berdarah antara pihak Māori dan Empayar British selepas itu, penjajah Australia masih melihat New Zealand sebagai satu hadiah yang berpotensi.

Pada akhir abad ke-19, kesemua 6 jajahan Australia mengundi secara sebulat suara untuk membentuk negara persekutuan dan bertanyakan kepada New Zealand sama ada mereka ingin sertai.

Jadi, mengapa New Zealand enggan menyertai Persekutuan Australia?

Teori "King Dick"

Dr. Felicity Barnes, pensyarah kanan di New Zealand History di University of Auckland, berkata banyak sebab telah dibahaskan selama beberapa dekad yang lalu. 

Ada yang berpendapat bahawa Perdana Menteri New Zealand ketika itu, Richard 'King Dick' Seddon, lebih suka menjadi pemimpin sebuah negara bebas berbanding hanya menjadi ketua negeri (jika menyertai Australia).

Jadi, kegagalan mendapatkan persetujuan Richard Seddon kerana kemungkinan beliau takut kehilangan kuasanya menyebabkan New Zealand tidak menyertai persekutuan tersebut.

Richard Seddon sememangnya tidak menunjukkan minat menyertai Australia sejak pertama kali ia dicadangkan, tetapi keegoan beliau bukan satu-satunya sebab ia tidak berlaku.

negeri di australia

Terdapat kerisauan kehilangan pengaruh dengan menjadi 1 daripada 7 buah negeri yang mana lebih besar daripada Tasmania, tetapi sangat jelas kurang penting berbanding New South Wales atau Victoria.

Walau bagaimanapun, kebimbangan mereka bukan hanya berdasarkan perkara ini, tetapi juga memikirkan nasib New Zealand sendiri di masa depan.

Seorang ahli sejarah telah merujuknya sebagai "deklarasi kemerdekaan kedua".

Bimbang orang Māori mendapat layanan yang sama seperti orang asli Australia

orang maori 958

(Kredit: Daily Mail)

Walaupun New Zealand meneruskan perjuangan berdarah untuk mendapatkan kemerdekaan pada pertengahan abad 1800-an, darah juga mengalir di tanah jajahan Australia.

90% daripada keseluruhan penduduk orang asli telah dibunuh oleh keganasan atau penyakit.

Di Tasmania, orang asli diburu sehingga hampir pupus, dengan beberapa ahli sejarah menggambarkan pembunuhan tersebut sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Beratus-ratus peneroka dari Australia juga berperang melawan beberapa puak Māori semasa Perang New Zealand dan khususnya, semasa serangan Waikato pada tahun 1863.

Terdapat sejumlah besar warga Australia yang dilantik untuk berkhidmat sebagai peneroka tentera. Dengan ini, mereka ditugaskan selama 3 tahun dan kemudian menerima geran tanah sendiri.

Mereka terlibat dalam beberapa kejadian perbalahan dalam Perang Waikato, seperti serangan ke pusat perdagangan utama Māori di Waikato, yang dipenuhi dengan wanita, anak-anak dan orang tua.

orang asli australia dirantai

Selain itu, New Zealand bimbangkan undang-undang perkauman ke atas orang Māori, melihatkan layanan terhadap orang asli oleh kerajaan Australia.

Australia dalam usaha untuk mempengaruhi New Zealand untuk menyertai mereka, telah memberikan hak kepada orang Māori untuk mengundi pada tahun 1902.

Padahal, orang asli Australia tidak mendapat hak mengundi sepenuhnya dalam pilihan raya negara sehingga tahun 1962, 60 tahun kemudian.

Orang New Zealand dipercayai menganggap diri mereka adalah lebih baik dari segi hubungan kaum, berbanding orang Australia di Tasmania. 

Namun, menjadi "lebih baik" tidak sama dengan menjadi "baik". Mereka juga menganggap Māori sebagai 'kelas' yang lebih baik daripada orang Australia asli.

Tetapi pemikiran perkauman ini lebih lemah berbanding rasa berterima kasih mereka kepada orang Māori. New Zealand bimbang bergabung dengan Australia akan membawa bahaya lebih dekat kepada rakyat mereka.

Pandangan tradisional bahawa orang New Zealand agak kurang bersifat perkauman berbanding orang Australia ditunjukkan dalam surat-surat dan buku harian para askar Kiwi, yang dilatih di Mesir, sebelum serangan terhadap Gallipoli dalam Perang Dunia I.

Mereka sering menyifatkan penduduk tempatan Mesir sebagai "niggers" atau "orang kulit hitam".

New Zealand mahukan empayar Pasifik Selatan yang dikendalikan Kiwi sendiri

tentera kiwi menakluk samoa jerman pada tahun 1914

Menjelang akhir abad ke-19, para pemimpin New Zealand mempunyai rancangan untuk membina empayar Pasifik Selatan mereka sendiri, dan bergabung dengan Australia mungkin akan menjadi penghalang berbanding bantuan.

New Zealand menjadi anggota pertama Empayar Britain untuk mengambil alih jajahan Jerman dalam Perang Dunia I, ketika Samoa Jerman menyerah kepada pasukan pencerobohan Kiwi pada tahun 1914.

Selepas peperangan tersebut, New Zealand telah diberikan tanah Samoa Jerman yang didudukinya, sehingga negara pulau itu mendapat kemerdekaan pada tahun 1962.

Boleh dikatakan, satu-satunya tanah empayar Pasifik Selatan New Zealand yang masih kekal adalah adalah Kepulauan Cook.

Masalah ekonomi

masalah ekonomi

Dari segi ekonomi pula, Australia menjadi semakin tidak penting pada ketika itu. 

Pengeksportan telah merosot secara dramatik sejak dekad terakhir abad ke-19, ketika Britain menjadi pasaran utama New Zealand.

Sesetengah petani New Zealand, terutamanya mereka yang menghasilkan oat yang dieksport ke Australia sebagai makanan haiwan berasa bimbang dengan situasi tersebut

Tetapi pada tahun 1899, Britain adalah pasaran yang lebih penting bagi petani New Zealand berbanding Australia.

Jarak menjadi penghalang

dermaga queen di auckland

Kepentingan Britain yang semakin meningkat juga menimbulkan keraguan terhadap salah satu faktor penghalang yang paling kerap dikemukakan terhadap penggabungan dengan Australia, iaitu jarak 1,930 kilometer di antara kedua-dua negara.

1,930 kilometer di antara Australia dan New Zealand dilihat sebagai '1,930 halangan' kepada penubuhan persekutuan itu.

Namun beberapa ahli politik yang berpendapat bahawa jarak adalah penyebab penggabungan adalah mustahil, menyokong skema yang jauh lebih besar, iaitu persekutuan empayar.

Kesombongan budaya

Selain itu, masa lalu banduan Australia (banduan dari England di buang ke Australia dan membina penempatan baharu) dipercayai telah dianggap sebagai titik kotor di penempatan itu.

Ini menyebabkan sedikit kesombongan budaya, di mana warga New Zealand berasa bahawa mereka adalah lebih baik dan tinggi daripada Australia.

Orang New Zealand memilih untuk tidak mempertimbangkan kebarangkalian berlakunya pencemaran budaya.

New Zealand masih boleh menjadi sebahagian daripada Australia

kartun tentang penggabungan australia dan new zealand

Kemungkinan New Zealand untuk menyertai persekutuan Australia di kemudian hari dibenarkan dalam dokumen asal, yang ditulis dalam Seksyen 6 Akta Perlembagaan Australia pada tahun 1900.

Dalam Akta ini, New Zealand dianggap sebagai negeri dalam Komanwel Australia baru, walaupun tanpa persetujuan daripada kerajaan New Zealand.

Akan tetapi, kebanyakan daripada orang Kiwi tidak lagi menyebut tentang hal ini.

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)