Oleh pada 03 Dec 2019 kategori

Sebagai antara salah satu destinasi pelancongan paling popular di dunia, negara dan benua Australia menerima jutaan pelancong setiap tahun. Ini membuatkan dasar kemasukan ke negara ini menjadi semakin ketat dari segi kawalan pelancong dan juga barangan.

Bagi yang pernah melawat ke negara ini, pastinya anda mengetahui bahawa Australia adalah antara negara yang mempunyai kawalan imigresen yang paling ketat di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Malah, terdapat undang-undang tentang sekatan membawa masuk barang larangan ke negara ini dan tujuannya adalah untuk memelihara Australia daripada sebarang perkara yang tidak diingini.

Jika anda gagal untuk mengisytiharkan atau membuat pengisytiharaan palsu pada kad "Penumpang Masuk" yang diedarkan di atas pesawat sebelum sampai ke Australia, anda boleh dikenakan:

 1. Hukuman sivil
 2. Didakwa, denda lebih daripada AUD420,000 (sekitar RM1.2 juta), dan / atau dipenjarakan sehingga 10 tahun, serta mendapat rekod jenayah.

iluminasi.com kongsikan 8 kategori barang yang tidak boleh dibawa masuk ke Australia.

1. Produk tenusu dan telur

produk tenusu dan telur tidak dibenarkan dibawa masuk ke australia

Walaupun biskut, roti, kek, coklat dan produk gula-gula dibenarkan untuk dibawa masuk ke Australia, namun keju, mentega dan produk tenusu lain perlu diisytiharkan kepada pihak berkuasa imigresen ketika tiba di lapangan terbang.

Antara produk paling popular yang biasa dibawa oleh rakyat Malaysia yang tidak dibenarkan adalah Milo.

Perlu diingatkan bahawa makanan dan snek yang disediakan di atas pesawat tidak dibenarkan dibawa bersama ketika anda keluar daripada pesawat.

Bagi susu formula bayi pula, ia dibenarkan dibawa masuk ke Australia untuk kegunaan peribadi sahaja. Ia mestilah dihasilkan dan dibungkus secara komersial serta perlu mempunyai senarai negara pengeluar pada bungkusannya.

2. Tumbuh-tumbuhan dan bahan berkaitan tumbuhan

barang tak boleh bawa masuk ke australia 3

Antara produk yang paling tidak dibenarkan untuk dibawa masuk termasuklah tumbuhan hidup, tanah lumpur dan tanah liat. Walaubagaimanapun, benih-benih dibenarkan jika ianya mematuhi keperluan tertentu.

Untuk dibenarkan di bawa masuk, benih-benih tersebut perlulah bebas daripada serangga hidup, tanah, gejala penyakit, bahagian tumbuhan lain (seperti daun, batang, pulpa buah, dan bahan pod), kesan haiwan, dan sebarang pencemaran lain.

3. Ubat-ubatan dan dadah

barang tak boleh bawa masuk ke australia 2

Bahan-bahan seperti hormon, ubat-ubatan peribadi dan juga ubat penenang boleh dibawa masuk ke negara ini namun ia perlu diisytiharkan terlebih dahulu untuk semakan lanjut.

Selain itu, ubat-ubatan yang tidak mempunyai preskripsi seperti vitamin dan makanan tambahan juga perlu diisytiharkan. Tembakau, rokok dan alkohol juga tertakluk di bawah polisi yang sama.

Bahan-bahan seperti steroid adalah dilarang sama sekali untuk dibawa masuk ke Australia. Jika anda mengiisytiharkannya sekalipun, ia akan dirampas dan dihapuskan sebaik sahaja anda melalui semakan imigresen.

Australia sangat tegas jika ia melibatkan ganja atau dadah rekreasi yang lain, jadi adalah dinasihatkan supaya anda tidak cuba untuk membawa masuk bahan-bahan ini.

4. Buah-buahan, sayur-sayuran dan teh

barang tak boleh bawa masuk ke australia

Untuk mencegah Australia daripada kehadiran serangga-serangga yang tidak diingini, buah-buahan segar dan yang dipelihara haruslah diisytiharkan. Ini termasuklah chutney, jem, jeruk dan buah kurma.

Barangan lain seperti daun teh herba, buah-buahan kering termasuk safron dan ginseng, serta rempah-ratus juga perlu diisytiharkan.

Walaupun sirap maple dibenarkan dibawa masuk, produk madu perlu diisytiharkan ketika tiba.

5. Kacang, benih dan biji-bijian

daging tak boleh bawa masuk ke australia 45

Bijian seperti produk beras dan kacang dibenarkan dibawa masuk tetapi perlu diisytiharkan. Mi dan pasta juga termasuk dalam kategori ini. 

Mi segera dibenarkan jika mematuhi syarat-syarat tertentu, iaitu:

 1. Jumlah yang kecil
 2. Tidak mengandungi kepingan daging atau telur yang boleh dilihat mata kasar
 3. Tidak perlu disejukkan
 4. Untuk kegunaan peribadi orang yang membawanya

Minyak sayuran dan bijian dibenarkan dibawa masuk ke dalam negara ini tetapi mestilah bersih dan bebas dari benih tercemar, tanah, dan serpihan haiwan atau tumbuhan.

6. Daging, makanan laut dan ayam

daging tak boleh bawa masuk ke australia 4

Adalah dinasihatkan untuk tidak membawa masuk makanan atau daging segar ke negara ini, namun jika anda melakukannya, anda perlu mengisytiharkannya.

Tidak kiralah sama ada ikan, daging atau makanan laut tersebut dalam tin dan mematuhi peraturan sekalipun, ia mesti diisytiharkan ketika sampai. 

Daging bukan dalam tin dari mana-mana negara kecuali dari New Zealand, adalah tidak dibenarkan dibawa masuk ke Australia kecuali diiringi dengan permit import.

7. Haiwan hidup, peralatan dan makanan haiwan 

barang tak boleh bawa masuk ke australia 4

Untuk mengimport masuk ke Australia, hanya haiwan hidup terpilih sahaja yang dibenarkan.

Kucing dan anjing hanya boleh diimport ke Australia di bawah syarat yang ketat. Baka anjing yang berbahaya tidak dibenarkan masuk ke Australia, termasuklah :

 1. dogo Argentino
 2. fila Brasileiro
 3. Tosa Jepun
 4. Pit bull terrier Amerika atau pit bull terrier
 5. Perro de Presa Canario atau Presa Canario

Haiwan unik dan eksotik juga diharamkan daripada memasuki Australia.

Makanan dan snek haiwan peliharaan, alatan veterinar, dandanan dan juga alatan menyimpan lebah harus diisytiharkan sebelum masuk.

Telur, sarang, bulu, tanduk, bulu haiwan, kulit dan produk lain yang berkaitan juga mesti diisytiharkan. Ini termasuklah dompet, dompet, tali pinggang, dan kasut yang diperbuat daripada bahan tersebut.

8. Pelbagai barangan termasuk: peralatan perkhemahan dan sukan, dan barangan palsu

daging tak boleh bawa masuk ke australia 5

Disebabkan boleh tercemar dengan tanah, benih dan air, kasuh mendaki, alatan memancing dan yang sama dengannya mesti diisytiharkan. 

Walaubagaimanapun, alatan tajam seperti pisau, senapang angin, senjata api, peranti kejutan, penyembur lada dan barangan tiruan adalah dilarang sama sekali ke Australia.

Rujukan:

1. Says

2. Australian Border Force

3. Daily Edge
Hakcipta iluminasi.com (2017)