Ketika kemelesetan atau krisis, tingkah laku pengguna cenderung untuk berubah dalam cara yang boleh dijangkakan. 

Biasanya perniagaan yang paling teruk terjejas adalah perniagaan yang tidak penting perjalanan dan pelancongan, percutian dan perhotelan, dan pembuatan.

Syarikat lain sebenarnya mendapat keuntungan yang sama malah lebih, seperti makanan segera.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebagai contoh dari tahun 2008 hingga 2010, ketika syarikat-syarikat lain tutup atau mengecil, Subway menambah 6,000 cawangan baharu dan KFC menambah 300 cawangan baharu dalam tempoh yang sama.

Namun, sebuah syarikat kelihatan lebih menonjol dan dilihatkan sebagai pemenang pada tahun 2008, iaitu McDonald's.

Pada tahun yang sama, McDonald's meneruskan peningkatan jualan sepanjang 55 bulan dengan prestasi yang lebih hebat dari sebelum kemelesetan, sementara membuka 600 lagi cawangan baharu dengan pulangan ekuiti 29% sangat mengagumkan. mcdonalds permintaan tinggi

Antara sebab mengapa McDonald's digelar oleh sesetengah penganalisis sebagai "kalis-kemelesetan" adalah kerana McDonalds adalah syarikat harta tanah.

Jika dilihatkan pada penyata imbangan tahun 2019 McDonald's, nilai semasa semua hartanah dan peralatannya sebelum melaporkan susut nilai, bernilai RM158 bilion. Secara teknikalnya, ia menjadikan McDonald's sebagai pemegang hartanah kelima terbesar di dunia, diukur oleh jumlah aset.

Seperti KFC dan Subway, McDonald's boleh berkembang dengan begitu pesat dan sampai ke seluruh dunia melalui francais.

85% daripada restoran McDonald's dimiliki oleh seseorang yang pada dasarnya 'menyewa' nama dan jenama McDonald's , dengan bayaran yang agak tinggi.

Apa yang menjadikan syarikat ini sangat unik adalah, tidak seperti gergasi makanan segera yang lain, McDonald's memperoleh sebahagian besar pendapatan francais dari bayaran sewa, bukannya burger.

Bagaimana McDonald's melakukannya?

pembinaan restoran mcdonalds

Oleh kerana McDonald's mempunyai pengalaman membeli dan menjual hartanah selama beberapa dekad, ia mengetahui ramuan tepat bagi sesebuah lokasi yang mampu menjadi tarikan.

Ia biasanya membeli tanah di persimpangan antara dua jalan raya yang sesak dan membeli ruang di mana-mana sudut yang mempunyai tempat letak kenderaan paling banyak.

Ruang yang ideal adalah sekitar 50,000 kaki persegi, dengan 4,500 kaki untuk ruang bangunan. Persimpangan tersebut juga harus mempunyai lampu isyarat.

McDonald's kemudiannya membeli hartanah ini dengan kadar faedah tetap jangka panjang dan pegangan hartanahnya yang besar memberikan McDonald's tawaran yang terbaik.

Kemudian, apabila seseorang memohon untuk mengendalikan lokasi McDonald's mereka sendiri, mereka perlu menandatangani Perjanjian Francais dengan syarikat itu di mana McDonald's menetapkan hampir setiap perincian bagaimana perniagaan akan beroperasi dari bagaimana burger dimasak sehinggalah waktu operasi.

lokasi mcdonalds di tepi jalan sesak

Sebagai contoh, pemegang francais restoran hanya boleh membeli barangan dari pembekal yang diluluskan, yang mungkin bukan pilihan terbaik atau termurah.

Pemegang francais restoran iaitu pemilik tempatan biasanya membuat jumlah pelaburan pendahuluan sebanyak RM1,800,000 hingga RM4,500,000 untuk satu lokasi, termasuk wang pendahuluan awal yang dibayar secara tunai, yuran francais sekali sebanyak RM180,000 dan 5% royalti dari pendapatan setiap bulan.

Dengan ini, McDonald's dengan serta-merta mempunyai penyewa yang mana sentiasa membayar dengan harga melebihi pasaran semasa.

Bergantung pada nilai yang anda rasakan cara untuk mencari lokasi yang baik, anda mungkin berasakan perjanjian ini sebagai perkhidmatan yang sangat bernilai, atau satu taktik perniagaan yang kejam.

Malah, kesatuan francais mendapati bahawa biasanya pemegang francais membayar sewa purata 6% hingga 10% dari jumlah jualan, manakala pemegang francais McDonald's membayar antara 8.5% dan 15%.

Dan jika sesebuah lokasi itu gagal untuk memberikan prestasi yang diharapkan, McDonald's dengan mudah boleh mencari pemegang francais baharu untuk lokasi tersebut selepas kontrak tamat, atau menjual tanah tersebut kepada orang lain sepenuhnya, bisanya dengan untung yang lebih tinggi.

Mengapa pemegang francais bersetuju dengan syarat yang sangat ketat?

pembukaan mcdonalds pertama di malaysia 355

Dalam kata mudah, kerana ia dilihatkan sebagai satu pelaburan yang tersangat selamat. Kelebihan model pelaburan ini adalah walaupun jumlah bayaran sangat tinggi (yuran, kos permulaan dan pendapatan tahunan), kebarangkalian untuk berjaya adalah sangat tinggi.

Sebagai contoh, rata-rata satu lokasi francais McDonald's menjana jualan sebanyak RM10.94 juta setiap tahun, dengan keuntungan akhir sebanyak RM623,700 yang mana dilihatkan sebagai tidak begitu memberangsangkan.

Namun disebabkan permintaan McDonald's yang sangat tinggi, ia menjadi satu pelaburan yang kukuh. 

Memang benar mereka yang mahu memohon lesen francais harus memenuhi standard yang tinggi dan setelah mereka melakukannya, mereka hampir tidak mempunyai kawalan terhadap perniagaan mereka sendiri, namun semua ini juga mengurangkan risiko.

Walaupun francais lain mungkin mempunyai keperluan yang lebih longgar, mereka juga mempunyai risiko yang lebih besar.

orang ramai berpusu pusu ke mcdonalds

Pemilik McDonald's tidak perlu bimbang jika mereka layak untuk perniagaan ini, mempunyai lokasi yang baik, dan memenuhi standard pelanggan, kerana jika mereka tidak memenuhi kriteria ini, mereka tidak akan dibenarkan memegang lesen francais.

Kemelesetan adalah satu peluang untuk membeli harta tanah dengan harga yang lebih rendah. 

Apabila situasi menjadi sangat teruk seperti pandemik ketika ini, model hartanah ini memberikan risiko kepada pemegang francais, yang mana diwajibkan untuk membayar jumlah minimum sewa tanpa mengira penjualan, seperti yang dipersetujui dalam kontrak.

Semua ini boleh dilihat melalui trend pertambahan cawangan francais McDonalds dan trend menurun dalam jumlah cawangan yang dikendalikan oleh McDonald's sendiri. 

Mungkin, McDonald's cuba untuk mengundurkan diri dari industri makanan segera.

Rujukan:

1. Investopedia

2. Reader's Digest

3. Pollymatter

4. Medium
Hakcipta iluminasi.com (2017)