Oleh pada 06 Apr 2017 kategori

Tahukah anda di setiap bandar di dunia ini terdapat keistimewaan tersendiri yang menarik ramai pelancong untuk meneroka bandar tersebut? Saya senaraikan beberapa info menarik berkenaan dengan bandar-bandar besar di dunia.

Bandar dengan jumlah penduduk terbanyak di dunia adalah Tokyo yang diperkirakan memiliki jumlah penduduk sebanyak lebih dari 37.8 juta orang. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sedangkan Delhi dan Shanghai menduduki urutan kedua dan ketiga dengan jumlah penduduk masing-masing mencapai 24.9 juta dan 22.9 juta. Sedangkan bandar yang mempunyai keluasan paling besar jatuh kepada New York dengan 8,683Km persegi.

new york

Tahukah anda bandar terkecil di dunia dalam ukuran bandar adalah kota Vatican dengan keluasan kawasan seluas 0.44Km persegi. Bandar ini dibina pada tahun 1929 dan mempunyai rekod penduduk pada tahun 2012 sebanyak 451 orang sahaja.

kota hum

Bandar tertua dan termuda di dunia berada di dalam satu wilayah yang sama? Buktinya adalah bandar tertua di dunia adalah kota Jericho (di Arab disebut Ariha) yang diperkirakan berusia lebih dari 10 ribu tahun.

kota jericho 311

Sedangkan bandar termuda di dunia jatuh pada kota Tel Aviv, yang berusia sekitar 80 tahun. Dan dua bandar itu berada dalam wilayah timur tengah yang terus menerus bergolak.

Jericho juga dianggap sebagai bandar dengan daratan paling rendah di dunia. Bandar tersebut berada 260 meter (853 kaki) di bawah permukaan laut!

Bandar yang berada di daratan tertinggi dipegang oleh kota Potosi di Bolivia, yang memiliki ketinggian sekitar 4100 meter (13.500 kaki) di atas permukaan laut! Kota ini juga ditetapkan UNESCO sebagai warisan dunia yang harus dilindungi.

potosi 647

Hong Kong adalah bandar dengan jolokan bandar ‘tertinggi’ di dunia, kerana memiliki  lebih dari 7.500 gedung pencakar langit, lebih banyak dari yang dimiliki kota New York. 

Bandar pertama yang jumlah penduduknya 1 juta orang adalah Roma, Itali iaitu pada 133 SM. Manakala jumlah penduduk di London pula mencapai 1 juta orang pada tahun 1810. Bandar New York pula mencapainya pada tahun 1875. Kini ada lebih dari 300 bandar di dunia dengan penduduk lebih dari 1 juta orang

Sekiranya anda hendak tahu bandar mana di dunia ini yang mempunyai kualiti hidup terbaik, boleh ke artikel ini.[LINK]

Dan mengikut statistik indeks rasuah dunia 2016, Malaysia tidak tersenarai. Syukur!
Hakcipta iluminasi.com (2017)