Oleh pada 26 Jan 2018 kategori

Dengan perkembangan pesat dalam bidang teknologi perubatan moden, terdapat pelbagai kaedah untuk merawat penyakit yang telah diperkenalkan dan ditemui. Antaranya adalah satu kaedah rawatan pemindahan organ yang telah terbukti berjaya merawat pesakit-pesakit yang mempunyai masalah kegagalan organ dalaman. Sebenarnya, organ atau anggota badan tertentu boleh dipindahkan daripada seseorang manusia kepada seseorang manusia yang lain bagi tujuan menggantikan organ penerima yang gagal untuk berfungsi.

hukum derma organ

BESARKAN TEKS     A-  A+

Terdapat beberapa organ-organ dan tisu-tisu yang boleh dipindahkan adalah jantung,injap jantung,hati,buah pinggang,paru-paru,kornea mata,tulang dan kulit.Pemindahan organ sebenarnya boleh dilakukan daripada penderma yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Hanya beberapa organ sahaja yang boleh diambil dari penderma yang masih hidup iaitu salah satu dari dua buah pinggang dan sebahagian hati.

pemidahan jantung

Pendermaan organ dan transplantasi adalah suatu perkara yang dibenarkan dalam islam. Ini adalah kerana pendermaan dan pemindahan organ memenuhi keperluan dalam pemeliharaan kehidupan manusia yang merupakan salah satu daripada lima objektif dalam maqasid al-Syar'iyyah (objektif undang-undang Islam). Isu pendermaan organ masih dianggap perkara yang tepu dan kurang diambil perhatian dalam kalangan masyarakat di negara kita ini.

pendermaan dan pemindahan organ dalam islam

Di Malaysia isu pemindahan organ telah mula dibincangkan pada tahun 1960 an lagi apabila Mufti Negeri Perlis mengeluarkan fatwa berhubung isu ini pada tahun 1965. Pandangan-pandangan yang dikeluarkan oleh ulama Islam berkaitan pemindahan organ adalah bersifat ijtihadi iaitu ijtihad yang dilakukan berdasarkan pendekatan-pendekatan fikah. Fatwa yang bersifat ijtihadi seperti yang diterangkan oleh Sheikh Dr Yusuf al-Qaradawi iaitu tokoh ulama Mesir adalah fatwa yang masih boleh diperbincangkan seperti juga ijtihad manusia yang lain. Tambahan pula ia bersangkutan dengan hukum masalah baharu yang tidak tercatat pendapat ulama-ulama terdahulu. 

syeikh yusuf al qaradhawi

Secara asasnya,hukum pemindahan dan pendermaan organ adalah harus. Ini kerana pemindahan dan pendermaan organ memenuhi tuntutan memelihara nyawa manusia yang merupakan salah satu daripada maqasid al syariah. Jawatankuasa Fatwa Bagi Majlis Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang bersidang pada 23 & 24 Jun 1970 telah memutuskan bahawa pemindahan mata dan jantung daripada orang mati kepada orang hidup hukumnya harus.

imam muda asyraf juga tidak ketinggalan berikrar untuk menderma organ

Orang Islam masih beranggapan bahawa individu yang menderma organ seolah-olah akan tidak sempurna jasadnya ketika dikebumikan kelak. Namun sebenarnya Islam tidak melarang akan proses pendermaan organ ini kerana ia sesuatu amalan yang mulia dan satu lagi bentuk kebajikan. Di antara syarat-syarat yang perlu dilaksanakan sebelum proses pendermaan dan pendermaan organ adalah memastikan bahawa tidak ada alternatif lain yang boleh menyelamatkan nyawa pesakit.  Memastikan supaya ia tidak mendatangkan kemudaratan yang lebih besar kepada penderma dan penerima organ.  Setiap pendermaan organ hendaklah dilakukan dengan ikhlas dengan niat untuk membantu kerana Allah S.W.T. Setiap pendermaan organ hendaklah mendapat keizinan penderma dan ahli keluarga atau warisnya dahulu. 

derma organ ikrar malaysia

Tujuan Pusat Sumber Transplan Nasional ditubuhkan adalah untuk mendapatkan lebih ramai pengikrar pendermaan organ untuk pendermaan kadaverik (selepas kematian) dan berperanan sebagai pusat pendaftaran pengikrar penderma organ dan tisu serta menyimpan pengkalan data tentang bakal penderma-penderma ini. Pusat ini berkerjasama dengan organisasi bukan kerajaan, badan-badan agama, persatuan-persatuan pelajar, badan korporat dan agensi kerajaan. Maklumat lanjut tentang kenyataan dan persoalan tentang pendermaan organ boleh dilayari melalui laman web Pusat Sumber Transplan Nasional

Sumber dan Rujukan

Pemindahan Organ dari Perspektif Islam (KKM dan JAKIM)

Pusat Sumber Transplan Nasional
Hakcipta iluminasi.com (2017)