Oleh pada 08 Mar 2017 kategori
Ramai mengetahui berkenaan sambutan Hari Wanita Sedunia,Wwalaupun begitu, amat menarik sekali jika kita dapat juga mempelajari serba sedikit berkenaan asal usul dan sejarah Hari Wanita Sedunia (HWS) dan kenapa sambutan ini diadakan.1. Sambutan pertama secara besar-besaran menyambut HWS berlaku di New York pada tarikh 28 Februari 1908.

2. Dianggarkan seramai 15 ribu wanita berarak melalui kotaraya New York.

international woman s day

BESARKAN TEKS     A-  A+

3. Tujuan perarakan adalah untuk menuntut 3 perkara utama wanita sebagai pekerja dan warganegara; waktu bekerja lebih singkat, gaji yang lebih baik dan hak untuk mengundi.

international women s day

4. Perarakan itu berlangsung pada tarikh yang sama setiap tahun sehinggalah pada tahun 1913.

suffragist

5. Di Eropah, wanita melakukan perarakan yang sama pada tarikh yang berbeza, kesatuan wanita sepakat menjadikan 8 Mac setiap tahun sebagai HWS sehinggalah sekarang.

jsjskd jfif

5. Kenapakah bulan Mac dipilih? Bulan Mac dipilih berdasarkan kumpulan wanita yang menjadi titik permulaan Revolusi Rusia yang bermula pada 1917. 8 Mac adalah hari pertama bermulanya Revolusi Rusia.

international womens day 1917

6. Tujuan mereka berhimpun pada mulanya adalah kerana golongan wanita pekerja kilang tekstil di Rusia berarak keluar dari kilang kerana ketiadaan bekalan roti yang menyebabkan banyak keluarga kelaparan.

breadandroses

7. Tahukah anda setiap tahun sambutan HWS dianjurkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan tahun ini, tema yang diangkat adalah 'Berani Untuk Berubah.'

whatsapp image 2017 03 08 at 9 56 15 am  transformed
Hakcipta iluminasi.com (2017)