Semua orang mesti pernah mengalami demam. Ia sebenarnya bukanlah satu penyakit tetapi keadaan di mana berlakunya ketidakseimbangan suhu dalam tubuh badan. Ia juga merupakan isyarat awal masalah kesihatan lain dengan ciri-ciri peningkatan suhu melebihi julat biasa (36.5-37.5 °C).

Sebenarnya, terdapat pelbagai cara untuk meredakan demam biasa di peringkat awal. Sebahagian orang lebih gemar berikhtiar sendiri menggunakan kaedah tradisional dan saintifik sebelum memakan ubat atau berjumpa doktor.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, iluminasi ingin berkongsikan bersama anda beberapa tips, petua, teknik mahupun cara saintifik dan tradisional untuk meredakan demam bagi orang dewasa mahupun kanak-kanak.

Petua meredakan demam orang dewasa (Saintifik)

1. Minum air dengan banyak

Ia merupakan cara paling mudah tetapi ramai yang tidak mengendahkannya. Meminum air yang mencukupi mampu menambah kehilangan bendalir dalam badan dan membuatkan tubuh kekal hidrat. Ia juga memudahkan proses membuang air kecil yang turut membawa keluar haba dari dalam badan.

2. Sapu badan dengan kain basah

Kaedah ini antara paling popular digunakan. Basahkan kain dengan air sejuk dan lapkan pada bahagian tubuh terutamanya bahagian ketiak dan dada. Setelah itu, perahkan kain dan diletakkan di bahagian dahi dan belakang leher. Kaedah ini dapat meredakan suhu panas badan.

3. Jangan berselimut

Kebanyakan orang suka berselimut seluruh badan ketika demam kerana kesejukan. Ini sebenarnya cara yang salah kerana ia akan meningkatkan lagi suhu badan. Sebaiknya gunakan pakaian yang tipis dan longgar agar peluh lebih cepat menyejat.

4. Air garam

Public Health Malaysia pernah berkongsikan khasiat air garam bagi meredakan demam. Sel tubuh akan menggunakan klorida dari garam untuk menghasilkan hypoclorus acid iaitu cecair peluntur yang berfungsi sebagai pemusnah virus.

Bagi masalah selesema, titiskan air garam di hidung. Selain membunuh virus, ia juga mampu mencairkan mukus pekat yang menyekat saluran pernafasan. Bagi sakit tekak dan batuk pula, berkumur dengan air garam mampu meredakan gejala dan merawat jangkitan.

5. Buah-buahan

Memakan atau meminum air dari buah-buahan segar seperti lemon, limau, belimbing, strawberi, timun, epal dan lain-lain mampu meredakan demam. Ini kerana buah-buahan mempunyai pelbagai jenis kelebihan seperti kalsium, magnesium, zat besi, asid folik, sodium, potasium dan pelbagai jenis vitamin.

petua meredakan demam panas dewasa

Cara meredakan demam orang dewasa (Tradisional)

1. Minum teh herba atau halia

Meminum teh herba tertentu boleh membantu untuk membuka pori kulit anda dan menggalakkan tubuh untuk berpeluh. Selain itu, terdapat juga teh herba yang boleh merangsang tubuh untuk mengeluarkan peluh.

2. Air kelapa muda

Air kelapa muda dikatakan mempunyai kandungan elektrolit tinggi yang berkesan untuk meredakan panas dalam badan. Selain itu, air kelapa juga dapat mengatasi dehidrasi dan membuatkan tubuh berasa lebih segar.

3. Lidah buaya

Biasanya kulit tumbuhan lidah buaya atau aloe vera ini akan dibuang dan lendiran di dalamnya akan dilumurkan di seluruh badan. Lendiran yang menyejukkan ini dipercayai boleh meredakan suhu badan yang tinggi.

4. Asam Jawa

Ramaskan asam jawa dengan semangkuk air, sapukan air tersebut ke ubun-ubun dan seluruh bahagian badan lain sebelum tidur.

5. Makanan pedas

Sebahagian orang suka memakan makanan pedas ketika demam. Ini kerana makanan pedas dapat membuatkan kita berpeluh dengan mudah dan mampu melancarkan semula peredaran darah.

cara mengurangkan demam panas bayi anak kecil

Petua meredakan demam panas kanak-kanak (Saintifik)

Cara meredakan demam kanak-kanak terutamanya bayi secara saintifik sebenarnya tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Beri minuman yang secukupnya dan sapukan badan mereka dengan kain basah.

Elakkan dari memakai pakaian tebal atau berselimut. Bagi bayi pula, cukup hanya sekadar memakai lampin agar suhu panas dapat dikeluarkan dengan mudah. Beberapa cara tambahan lain adalah seperti berikut:

1. Menggunakan pelekat jel seperti "Koolfever"

Penggunaan pelekat jel seperti Koolfever pada kanak-kanak adalah salah satu cara termudah meredakan suhu badan. Kanak-kanak biasanya tidak begitu menyukai kain basah yang diletakkan pada badan mereka.

2. Ubat demam dalam bentuk cecair

Campurkan ubat demam berbentuk cecair seperti paracetamol ke dalam minuman atau botol air anak anda. Pastikan anda menyukat dos yang betul mengikut kesesuaian umur.

3. Makanan mudah hadam

Jangan biarkan anak anda yang demam dalam keadaan perut kosong. Walaupun mereka tidak mempunyai selera, pilihan makanan seperti sup dan bubur adalah lebih mudah dimakan.

4. Pemantauan yang kerap

Sentiasa memantau suhu anak anda yang mengalami demam. Gunakan jangkasuhu (termometer) bagi mengetahui bacaan pada anak dari masa ke semasa. Jangan biarkan anak anda tidur bersendirian agar dapat bertindak cepat sekiranya suhu badan mereka naik tinggi melebihi 39°C. Ini kerana mereka cenderung untuk terkena sawan jika suhu terlalu tinggi.

panduan kurangkan demam panas dengan pantas dan cepat

Petua meredakan demam kanak-kanak (Tradisional)

Beberapa kaedah tradisional untuk meredakan demam orang dewasa juga boleh dipraktikkan ke atas kanak-kanak seperti minum air kelapa dan menyapu isi lidah buaya (aloe vera) pada badan.

Selain itu, beberapa kaedah lain untuk meredakan demam kanak-kanak secara tradisional adalah seperti berikut:

1. Bunga raya

Lendiran yang ada pada kelopak bunga kebangsaan ini dikatakan mampu untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak. Tumbuk dan gumpalkan daun bunga raya sebelum dilumurkan di bahagian kepala dan dada.

2. Bawang putih

Bakar sedikit bawang putih bersama kulitnya. Kemudian ketuk sedikit sepaya bawang merekah dan campurkan dengan minyak bayi. Sapukan minyak itu di bahagian dada, tapak kaki, betis dan pangkal hidung.

3. Halia

Biasanya, kanak-kanak pasti menolak jika diminta makan halia mentah atau masakan berasaskan halia yang banyak. Anda boleh masukkan hirisan kecil halia ke dalam botol susu atau minuman mereka.

4. Telur rebus

Kupas telur rebus dengan cermat agar telur tidak pecah. Kemudian balutkan telur dengan kain atau tuala bersih. Golekkan telur di kawasan badan anak yang panas secara perlahan-lahan bagi mengelakkan telur pecah.

Apabila telur sudah suam, keluarkan ia dari balutan kain dan sambung menggolek sehingga telur menjadi sejuk. Biasanya proses menggolek ini memakan masa sekitar 15 hingga 20 minit.

golek telur rebus demam panas

suhu bacaan kanak kanak demam panas kritikal

Apabila selesai, biarkan telur selama 10-15 minit. Apabila anda memotong telur itu, anda akan dapati kuning telur itu kelihatan menggerutu. Sekiranya suhu belum reda, anda boleh mengulangi proses ini sebanyak tiga kali sehari.

Wajib jumpa doktor jika...

Biasanya, kaedah-kaedah yang dinyatakan di atas dapat merawat demam dan meredakan suhu badan. Namun, anda disarankan untuk berjumpa doktor jika mengalami gejala-gejala seperti berikut:

  1. Suhu masih tinggi dan rawatan awal di rumah tidak membantu
  2. Demam setelah pulang dari luar negara
  3. Gejala-gejala lain seperti ruam, pendarahan, sawan, sesak nafas, sakit-sakit sendi, atau bengkak-bengkak badan
  4. Sakit perut, mata dan tulang pipi
  5. Mempunyai penyakit seperti kencing manis dan barah
  6. Tiada perubahan selepas 4-5 hari
  7. Demam disebabkan kecederaan

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)