Kita di Malaysia boleh dikatakan agak beruntung kerana negara kita terlindung daripada kejadian taufan yang dahsyat seperti di negara-negara lain di Asia. Namun di sesetengah negara fenomena ini adalah perkara biasa yang kerap terjadi beberapa kali dalam setahun.

Apabila membaca mengenai kejadian taufan, kebiasaannya kekuatan sesuatu angin taufan itu dikategorikan berdasarkan kerosakan yang mungkin diakibatkan olehnya. Tetapi bagaimanakah ahli meteorologi mengkategorikan ribut yang sering membawa maut ini, dan bagaimanakah skala itu berfungsi?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perbezaan antara taufan dan siklon tropika

taufan

Taufan ialah  siklon tropika yang berlaku di Lautan Atlantik dan mempunyai angin dengan kelajuan berterusan sekurang-kurangnya 120 km/j. Siklon tropika pula ialah sistem ribut yang berkembang di kawasan tropika dan dicirikan oleh pusat tekanan rendah dan ribut petir yang menghasilkan angin kencang, hujan dan ribut.

Siklon tropika ialah nama generik yang merujuk kepada asal geografi ribut dan putaran siklon di sekeliling titik tengah. Bergantung pada lokasi dan kekuatan mereka, angin ribut dipanggil dengan nama yang berbeza. Apa yang digelar sebagai taufan (hurricane) di Atlantik, sebagai contoh, akan dipanggil taufan (typhoon) jika ia berlaku di barat laut Pasifik.

Jadi, apakah perbezaan utama antara taufan dan ribut tropika?

Jawapan ringkasnya, kelajuan angin. Apabila siklon atau ribut tropika baru bermula dan berpotensnsi untuk semakin laju, ia dipanggil tekanan tropika. Dalam proses pembentukan ini, pusat pemantauan di Amerika Syarikat yang dikenali sebagai Pusat Taufan Kebangsaan (NHC) akan melakukan pemantauan berterusan terhadap progres pembentukannya.

Sebaik sahaja angin taufan mencecah sehingga 63 km/j dan mengekalkan kelajuan itu selama 10 minit, ia akan menjadi ribut tropika dan NHC akan memberikannya nama. Jika siklon ini terus berkembang dan mengekalkan kelajuan angin sehingga 120 km/j, ia akan menjadi taufan.

Proses pengklasifikasian taufan

kategori taufan 897

Untuk menetapkan nilai kategori kepada taufan, ahli meteorologi melihat kepada Skala Angin Taufan Saffir-Simpson, yang telah dibangunkan sebagai sistem klasifikasi untuk siklon tropika Hemisfera Barat pada akhir 1960-an dan awal 70-an oleh jurutera struktur Herbert Saffir dan beliau. rakan, ahli meteorologi Robert Simpson, yang merupakan pengarah NHC pada masa itu.

Secara ringkasnya, terdapat 5 kategori taufan di mana kategori 5 merupakan taufan paling ganas. Berikut merupakan penjelasan mengenai setiap kategori taufan ini:

Kategori 1: Kelajuan angin antara 120 hingga 153 km/j. Taufan d tahap ini akan menghasilkan sedikit kerosakan. Rumah rangka yang dibina dengan baik boleh menyebabkan kerosakan pada bumbung, bahagian tepi dan longkang. Cabang pokok yang besar akan patah dan pokok yang berakar cetek mungkin tumbang.

Kerosakan yang meluas pada talian elektrik dan tiang berkemungkinan akan mengakibatkan gangguan bekalan elektrik selama beberapa hari.

Kategori 2: Kelajuan angin antara 154 hingga 170 km/j mph. Pada tahap ini, angin yang sangat berbahaya ini akan menyebabkan kerosakan yang meluas. Rumah rangka yang dibina dengan baik boleh menyebabkan kerosakan bumbung dan bahagian tepi yang besar.

Selain itu, banyak pokok yang berakar cetek akan dipatahkan atau dicabut dan menghalang banyak jalan. Kehilangan kuasa hampir keseluruhan dijangka dengan gangguan yang boleh berlarutan dari beberapa hari hingga minggu.

Kategori 3: Kelajuan angin antara 178 hingga 208 km/j. Ini ialah kategori pertama yang layak sebagai "ribut besar" dan "kerosakan yang dahsyat akan berlaku. Rumah berbingkai yang dibina dengan baik mungkin mengalami kerosakan besar atau pengalihan bumbung.

Banyak pokok akan dipatahkan atau dicabut, menghalang banyak jalan. Elektrik dan air tidak akan tersedia selama beberapa hari hingga minggu selepas ribut berlalu.

Kategori 4: Kelajuan angin antara 209 hingga 251 km/j. Ribut ini adalah "malapetaka" dan kerosakan yang diakibatkan termasuk rumah berbingkai yang dibina dengan baik boleh mengalami kerosakan teruk dengan kehilangan sebahagian besar struktur bumbung dan/atau beberapa dinding luar.

Kebanyakan pokok akan dipatahkan atau dicabut dan tiang elektrik tumbang. Pokok tumbang dan tiang elektrik akan mengasingkan kawasan perumahan. Gangguan bekalan elektrik akan berlarutan berminggu-minggu hingga mungkin berbulan-bulan. Kebanyakan kawasan terlrlibat tidak boleh didiami selama beberapa minggu atau bulan.

Kategori 5: Kelajuan angin antara 209 atau lebih tinggi. Kerosakan besar yang dialami di sini termasuk peratusan tinggi rumah berbingkai akan musnah, dengan kegagalan bumbung total dan dinding runtuh.

Pokok tumbang dan tiang elektrik akan mengasingkan kawasan perumahan. Gangguan bekalan elektrik akan berlangsung selama beberapa minggu hingga mungkin berbulan-bulan. Kebanyakan kawasan itu tidak boleh didiami selama beberapa minggu atau bulan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)