Oleh pada 30 Jun 2023 kategori

Faktor penuaan sememangnya menyebabkan perumbahan uban yang menyebabkan rambut bertukar menjadi putih. Selain itu, kita biasa dengar orang mengaitkan faktor stress menyebabkan sesorang itu memiliki uban rambut lebih cepat berbanding umur mereka.

Sejauh manakah benarnya dakwaan perkaitan antara kadar stress dan petumbuhan  uban rambut ini?

Untuk memahami faktor stress terhadap pertumbuhan uban rambut ini, kita perlulah mengetahui bagaimanakah uban rambut ini wujud. Mengapakah uban ini tidak ada ketika kita muda (kecuali jika mempunyai penyakit tertentu)?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Bagaimana uban terhasil?

uban rambut 570

Setiap orang mempunyai beberapa warna rambut (melainkan anda mempunyai kekurangan pigmen atau gangguan tertentu). Proses pewarnaan ini bermula jauh di dalam folikel kepala.

Di pangkal folikel rambut kita terdapat sel-sel kulit yang dipanggil keratinosit yang secara beransur-ansur, milimeter demi milimeter, membina sel-sel rambut kita. Rambut yang dibuat oleh keratinosit tidak berwarna.

Semasa proses pembinaan sedang berlaku, satu lagi jenis sel yang dipanggil melanosit sedang bekerja keras menghasilkan pigmen yang dipanggil melanin dan menghantarnya ke keratinosit. Dari sinilah rambut kita mendapat warnanya sama ada hitam, perang dan lain-lain berdasarkan faktor genetik.

Melanin untuk rambut ini terdapat dalam dua jenis: coklat/hitam dan kuning/oren. Beberapa gabungan corak warna tersebut menghasilkan pelbagai warna rambut yang tidak berkesudahan yang kita lihat di dunia sekeliling kita.

Sel-sel kecil anda terus mencipta dan menghasilkan warna rambut anda sejak anda dilahirkan tetapi tidak sehingga anda mati. Sel-sel ini tidak kekal dan seperti kebanyakan bahagian badan yang lain, ia rosak dari semasa ke semasa. Folikel rambut hanya kekal dalam pengeluaran untuk tempoh 2-7 tahun, dan anda tahu ia telah tidak berfungsi apabila rambut gugur.

Walau bagaimanapun, seperti yang anda lihat, ramai di antara kita masih mempunyai rambut penuh melepasi tarikh akhir 2-7 tahun ini. Tubuh mengetuk rizab sel stem yang membentuk keratinosit dan melanosit baharu, tetapi rizab ini juga tidak terhingga.

Ternyata, sel stem keratinocyte nampaknya mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada sel stem melanocyte, itulah sebabnya orang yang beruban tetap perlu memotong rambut mereka kerana rambut mereka akan tetap terus tumbuh.

Genetik vs Stress

struktur kulit manusia

Tidak dinafikan bahawa genetik terlibat dalam bagaimana rambut anda tumbuh. Botak awal dan uban awal pada lelaki sememangnya diwarisi secara turun temurun. Gen anda menentukan bilangan sel stem yang anda miliki dan jumlah masa folikel anda tumbuh rambut sebelum ditutup. 

Namun, tahap stress adalah sesuatu yang boleh kita kawal. Tahap tekanan yang tinggi mengakibatkan tahap hormon tekanan yang tinggi. Hormon tekanan—adrenalin, kortisol dan norepinefrin—tidak semestinya benda jahat dalam badan.

Kita memerlukan hormon tekanan untuk mengaktifkan kumpulan otot tertentu (kebanyakan otot rangka anda) dan memberikan rangsangan tenaga apabila kita memerlukannya (contohnya :adrenaline rush") lebih dikenali sebagai tindak balas  daripada badan.

Tahap hormon tekanan yang tinggi dan kronik dalam badan menyebabkan keradangan pada tisu dan sel badan. Peningkatan keradangan boleh menyebabkan kerosakan imuniti anda, mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko penyakit berjangkit dan tidak berjangkit.

Kajian mengenai tahap stress manusia dan uban rambut

penghasilan uban rambut 875

Melalui kajian pada 2021, penyelidik Ayelet M Rosenberg dan kumpulannya akhirnya berjaya mengesahkan peranan stress dalam penghasilan uban pada manusia. Ayelet memutuskan untuk menggunakan pendekatan mudah untuk melihat peristiwa tekanan selari dengan sebarang perubahan pada rambut.

Untuk melihat rambut sedekat mungkin, mereka menggunakan pendekatan mikroskop yang paling berkuasa—mikroskop elektron. Untuk menganalisis tahap tekanan, mereka meminta peserta kajian untuk mengisi ujian penilaian tekanan psikososial retrospektif.

Menggunakan imej mikroskop elektron, mereka boleh memerhatikan pelbagai corak pigmentasi pada batang rambut. Dengan menggunakan kadar pertumbuhan purata rambut manusia, mereka dapat mengesan kembali sebarang peristiwa kehidupan ke segmen tertentu pada struktur helaian rambut.

Mereka dapat memetakan perubahan dalam helaian rambut yang sejajar dengan pelbagai peristiwa kehidupan yang berlaku dalam penderma kerana mereka melaporkan sendiri dalam soal selidik. Konklusinya rambut kita menyimpan maklumat tentang masa lalu biologi kita secara kekal!

Kajian secara konklusif menunjukkan bahawa tahap tekanan boleh mengubah warna rambut anda. Mereka menunjukkan bahawa satu sampel 5 rambut seseorang mempunyai uban yang berbeza. Mereka mengira kembali uban ini kepada 2 bulan perubahan rambut yang jelas disebabkan oleh tekanan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)