Bagi kebanyakan orang, kehidupan yang sibuk membuatkan mereka sukar untuk bersenam walaupun sering ingin melakukannya. Selain itu, terdapat juga pelbagai sebab mengapa orang tidak bersenam dan salah faham mengenai senaman.

Berikut adalah sembilan salah faham umum tentang senaman yang menjadi tanggapan orang ramai dan bagaimana ia dibuktikan melalui penyelidikan yang dilakukan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Saya dalam keadaan "fit", jadi saya tidak perlu bersenam lagi

lelaki perempuan tubuh badan fit

Malangnya, manfaat kesihatan bersenam tidak akan berterusan jika anda tidak meneruskan aktiviti bersenam anda. Penurunan yang ketara boleh menyebabkan kehilangan manfaat yang ketara seperti kecergasan kardiovaskular dan daya ketahanan.

Konsisten adalah kunci kepada kesihatan yang berterusan. Mengekalkan tahap aktiviti fizikal yang tinggi sepanjang hidup mampu memberikan hasil kesihatan yang terbaik.

2. Berjalan kaki tidak sama seperti bersenam

jalan kaki

Sebenarnya, kerap berjalan kaki bermakna anda mempunyai tahap aktiviti fizikal yang tinggi. Ia juga akan meningkatkan kesihatan tubuh. Anda akan mendapat manfaat kesihatan sekiranya anda berjalan kaki sehingga cukup untuk mengeluarkan sedikit peluh. Jika mampu, berjalanlah sekurang-kurangnya 150 minit dalam seminggu.

3. Bersenam kurang dari 10 minit hanyalah membuang masa

senaman menaiki turun tangga

Kajian yang dilakukan mendapati bahawa seseorang itu tidak semestinya perlu bersenam lebih daripada 10 minit untuk mendapatkan manfaat kesihatan. Malah, melakukan tugasan harian seperti mengemas rumah, berkebun dan apa-apa aktiviti berat mampu meningkatkan kesihatan seseorang itu.

Anda boleh melakukan senaman ringan di rumah secara berperingkat seperti menaiki tangga sebanyak tiga hingga lima kali (berehat selama 30 saat hingga dua minit antara setiap pusingan) sudah cukup untuk membuatkan anda berpeluh.

4. Saya mempunyai penyakit kronik jadi tidak boleh bersenam

bersenam 303

Dakwaan ini tidak benar. Menjadi lebih aktif akan memberi manfaat kepada pelbagai keadaan kronik termasuklah kanser, penyakit jantung dan penyakit paru-paru. Anda boleh melakukan aktiviti bersenam mengikut kemampuan walaupun secara ringan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang kompleks, dapatkan kebenaran dari doktor atau nasihat daripada ahli fisioterapi sebelum anda memulakan rejim senaman baru.

5. Saya terlalu tua untuk bersenam

wanita angkat berat mitos senaman

Bukti menunjukkan bahawa penuaan sahaja bukanlah punca utama masalah kesihatan melainkan anda mencapai umur pertengahan 90-an. Walaupun anda sudah berumur, kekuatan, tenaga dan jisim otot dapat ditingkatkan melalui senaman.

Sebenarnya, latihan aerobik, keseimbangan dan pengukuhan otot adalah lebih perlu dilakukan sekiranya anda berusia 65 tahun ke atas bagi menjamin kesihatan yang lebih baik.

6. Bersenam membuatkan saya kurus

aktiviti bersenam

Tanggapan ini tidaklah begitu tepat. Menjaga pengambilan kalori dan melakukan aktiviti fizikal adalah gabungan yang lebih baik dalam penurunan berat badan. Namun, gabungan ini tidak dapat mengatasi diet yang teruk.

Orang yang mempunyai matlamat untuk menurunkan berat badan secara ketara perlulah melakukan sekurang-kurangnya 300 minit aktiviti berintensiti sederhana dalam seminggu untuk mencapai matlamat mereka. 

7. Berlari seminggu sekali tidak mencukupi

berlari jogging perlahan marathon

Yakinilah bahawa sebanyak manapun jumlah anda berlari walau hanya sekali seminggu mampu memberikan manfaat penting kepada kesihatan anda.

Sekiranya anda seorang yang sibuk, berjalan seminggu sekali selama 50 minit pada kadar perlahan telah terbukti mampu menurunkan risiko kematian pramatang. Manakala tahap larian yang lebih tinggi pula tidak semestinya dapat memanjangkan umur seseorang itu.

8. Saya mengandung jadi tidak perlu bersenam

mengandung bersenam

Aktiviti fizikal secara sederhana adalah selamat untuk wanita hamil yang secara umumnya sihat dan tidak memberikan risiko kepada kesejahteraan janin. Aktiviti fizikal juga mampu mengurangkan risiko kenaikan berat berlebihan dan diabetes kehamilan semasa mengandung.

9. Saya kurang sihat jadi tidak sepatutnya bersenam

badan tak fit

Jika anda mengalami demam, sakit atau keletihan melampau, jangan bersenam. Sekiranya badan anda masih mampu melakukan aktiviti ringan atau sederhana, maka lakukanlah mengikut kesesuaian.

Terdapat gerakan global yang dinamakan sebagai "Akhiri Kelumpuhan PJ" dengan membantu pesakit bangun, bersiap dan bergerak. Ia bertujuan untuk mengelakkan pesakit menghabiskan masa dengan berbaring di rumah atau di hospital terlalu lama.

Secara psikologi dan saintifiknya, ia mampu membantu mengurangkan risiko kesihatan apabila tidak aktif dan meningkatkan proses pemulihan dengan lebih cepat secara keseluruhannya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)