Suka atau tidak, penuaan tidak dapat dielakkan dan ia hadir dengan tanda-tanda fizikal seperti rambut beruban, kehilangan rambut dan kedutan yang tidak diingini.

Walaupun penuaan tidak dapat diperlahankan, kehadiran tanda-tandanya penuaan dapat dielakkan dengan mengekalkan gaya hidup yang sihat dan mengamalkan diet terkawal dapat membantu masalah ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 9 minuman yang boleh membantu melambatkan tanda-tanda penuaan.

1. Kopi

minum kopi dapat lambatkan tanda penuaan

Menurut sejarah, kopi mempunyai reputasi yang buruk namun penyelidikan baru yang dilakukan menafikan perkara ini.

Malah, ada bukti yang menunjukkan bahawa kafein melindungi tubuh daripada keradangan kronik, masalah biasa yang berlaku apabila usia semakin meningkat.

Minum kopi juga dapat mengurangkan risiko kanser kulit. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pencegahan Kanser Eropah mendapati bahawa mereka yang minum secawan kopi setiap hari mengalami pengurangan risiko kanser kulit bukan melanoma sekitar 10%.

2. Jus buah dengan yogurt Greek

jus bua buahan dengan yogurt greek bantu lambatkan tanda penuaan

Tambahkan buah-buahan seperti pisang dan beri ke dalam yogurt Greek untuk menghasilkan smoothie anti-penuaan yang lazat.

Pisang masak kaya dengan pektin yang mengekalkan paras gula di dalam badan pada tahap terkawal. Pektin juga membantu menghilangkan toksin berbahaya dari badan, yang penting untuk melambatkan proses penuaan.

Buah beri pula adalah sumber vitamin C yang kaya, yang membantu menjaga kulit anda berseri-seri.

3. Air masak

air masak dapat lambatkan tanda penuaan

Tubuh manusia dewasa terdiri daripada kira-kira 65% air. Oleh itu, mengekalkan tubuh badan dalam keadaan terhidrasi adalah penting untuk fungsi organ yang betul dan kulit kita adalah organ terbesar yang dapat dilihat.

Tanpa penghidratan yang betul, kulit boleh menjadi kering dan berkedut serta kelihatan berumur. Minum air juga membantu kita membuang toksin berbahaya dari badan dan membuatkan kita kelihatan segar serta lebih muda.

4. Teh hijau

teh hijau bantu lambatkan tanda penuaan

Teh hijau kaya dengan antioksidan anti-penuaan yang membantu mencegah kedutan daripada muncul dengan meningkatkan perolehan sel.

Anda juga boleh menghasilkan topeng muka untuk menyegarkan kulit anda dengan mencampurkan serbuk teh hijau dengan teh putih yang dibancuh.

Juga, pelbagai kajian telah menyimpulkan bahawa orang-orang yang kerap meminum teh hijau dan hitam mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

5. Jus susu badam dengan pisang dan alpukat

jus badam dengan alpukat dan pisang bantu lambatkan tanda penuaan

Susu badam mengandungi vitamin A, D, dan E yang boleh menjaga kulit anda dalam keadaan sihat dan kelihatan lebih muda.

Ia juga kaya dengan kalsium dan protein yang mengekalkan kesihatan kuku dan rambut agar sentiasa kuat dan lembut.

Alpukat penuh dengan lemak monotaktepu yang membuatkan kulit berseri sementara pisang mengandungi vitamin A, B, dan E, yang mana sangat baik untuk kulit anda.

6. Jus limau gedang segar

jus limau gedang bantu lambatkan tanda penuaan

Badan kita memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen yang meningkatkan keanjalan dan kelembutan kulit anda.

Buah limau gedang kaya dengan vitamin C dan dengan meminum segelas jus buah ini bukan sahaja akan mengurangkan kedutan, tetapi juga menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda.

Malah, oleh kerana ia kaya dengan antioksidan iaitu "retinol", limau gedang membantu membaiki kulit yang rosak dan merawat pigmentasi kulit.

7. Air kelapa

air kelapa bantu lambatkan tanda penuaan

Air kelapa kaya dengan mineral dan elektrolit, yang penting untuk metabolisme asid amino, lipid, dan karbohidrat. Ia juga penting untuk meningkatkan pengagihan nutrien yang diterima dari makanan.

Juga, air kelapa mengandungi hormon tumbuhan yang dipanggil "cytokinin", yang menggalakkan pertumbuhan sel. Cytokinin juga dikenali sebagai anti-karsinogenik.

8. Jus lidah buaya

jus lidah buaya bantu lambatkan tanda penuaan

Jus lidah buaya atau aloe vera mengandungi banyak asid amino dan nutrien yang membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan.

Antioksidan yang terdapat di dalam jus ini juga mempromosikan pertumbuhan semula kulit.

Dalam masa yang sama, ia juga akan membantu mengekalkan kelembutan kulit yang mana berkait rapat dengan keremajaan.

9. Susu

susu bantu lambatkan tanda penuaan

Kajian menunjukkan bahawa bermula dari usia 30-an, kita kehilangan 0.5% hingga 1% dari jisim otot kita setiap tahun.

Kekuatan otot juga akan menurun sebanyak 12% hingga 15% setiap dekad. Leucine, salah satu daripada 9 asid amino dalam tubuh manusia adalah sangat baik untuk menterbalikkan trend ini.

Malah, ia bukan sahaja membantu dalam mengawal pertumbuhan otot, tetapi juga dalam peraturan paras gula darah dan penyembuhan luka.

Susu juga mengandungi protein yang dikenali sebagai whey, yang merupakan sumber leucine yang sangat baik.

Rujukan:

Kajian berkaitan kopi dan teh

Kajian minuman untuk kesihatan jantung

Kaitan penuaan dengan otot dan kekuatan
Hakcipta iluminasi.com (2017)