Bersin.

Menakutkan sebenarnya bersin ini. Apatah lagi bila kita makan di luar dan kita boleh nampak tukang masak atau pembancuh air bersin. Kalau saya nampak, memang saya akan angkat kaki.

Tetapi tahukah anda mengapa sangat-sangat disarankan jika kita bersin, kita perlu menutup mulut dan tidak hanya bersin secara terbuka? Berikut adalah beberapa fakta yang kami kongsikan berkenaan bersin yang mungkin akan membuatkan anda mengubah tabiat bersin anda.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Bersin mampu bergerak sejauh 8 meter

iluminasi fakta bersin2

Menurut satu kajian "Violent expiratory events: on coughing and sneezing" yang dilakukan oleh penyelidik MIT, dengan menggunakan kamera berkelajuan tinggi, jarak paling jauh sebiji partikel air bersin mampu mencapai jarak 8 meter yang bersamaan dengan lebih kurang 4 biji kereta atau panjang satu kontena lori.

2. Kita bersin kerana hidung kita memerlukan proses mula kembali

Pesakit yang mengalami sinusitis jarang bersin kerana proses bersin itu jarang diaktifkan oleh badan mereka. Bersin sebenarnya banyak memberi kesan positif pada hidup seseorang, kata Noam A.Cohen, penyelidik dari University of Pnnsyvania. Apabila bersin berfungsi dengan sempurna, badan kita akan mengaktifkan saraf untuk bersin supaya partikel kuman 'jahat' yang kita sedut ketika bernafas diperangkap, kemudian dikeluarkan semula ketika bersin.

3. Jumlah kuman yang keluar ketika bersin? 100 ribu

iluminasi fakta bersin

Setiap kali anda bersin, sebanyak hampir 100 ribu kuman dikeluarkan ke udara dan kuman-kuman ini, ada yang akan terapung dan melayang ke siling. Penemuan penyelidik MIT pada tahun 2014 mampu memberikan perspektif baru pada rekaan ruang udara yang dipasang di bangunan-bangunan kerana jika tidak ada tindakan diambil, siling boleh menjadi tempat pengumpulan bakteria.

4. Anda tidak akan bersin ketika tidur

Ketika kita tidur, saraf yang mengawal refleks bersin juga tidur. Kondisi ketika kita tidur yang dinamakan rapid eye movement atonia atau REM atonia yang kita lakukan tanpa sedar ketika tidur, membuatkan neuron motor bersin ditutup sementara. Yang pasti, kita akan terjaga dulu sebelum bersin setiap kali kita tidur.

5. Kita akan memejamkan mata ketika bersin

iluminasi fakta bersin3

Walau apa pun anda lakukan, anda akan memejamkan mata ketika bersin. Jika anda bersin pada ketika memandu, pastikan tangan anda memegang stereng dengan betul. Ini adalah satu tindakan refleks luar kawal yang pasti berlaku kerana otak kita akan mengarahkan mata kita dipejamkan ketika bersin.

6. Jangan tahan bersin

Menurut kajian Saint Louis University School of Medicine, jika mahu bersin, jangan tahan kerana ada kemungkinan anda akan mengalami kecederaan apabila menahan bersin yang sudah separuh jalan keluar. Tetapi peluangnya untuk berlaku amatlah rendah. Antara kecederaan yang boleh berlaku adalah pecah salur darah di mata, kecederaan pada gegendang telinga dan kecederaan pada salur darah di kepala.

7. Cara paling berkesan untuk tahan supaya tidak bersin?

iluminasi fakta bersin4

Cara terbaik untuk menghilangkan rasa hendak bersin adalah dengan menyapu hidung, bernafas dengan kuat atau menekan bahagian di antara bibir atas dan hidung dengan jari. Ini amat berguna kalau anda sedang bermain sorok-sorok untuk mengelakkan anda ditangkap.

8. Anda mesti menutup mulut ketika bersin, tapi bukan dengan tangan

iluminasi fakta bersin5 467

Pastikan ini jadi amalan anda selepas ini. Dengan menggunakan tisu atau sapu tangan, tutup mulut anda setiap kali anda bersin. Ini untuk mengelakkan kuman-kuman yang terdapat di dalam bersin anda terbang ke udara. Jika anda terpaksa menggunakan tangan untuk menutup bersin, pastikan anda membasuh tangan anda dengan sabun selepas itu.

9. Jantung anda terhenti ketika anda bersin

Ini adalah mitos yang masih disebar sehingga kini. Apa yang sebenarnya berlaku adalah saluran darah di jantung kita akan berubah menjadi sempit. Ketika kita hendak bersin, kita sebenarnya menarik nafas yang panjang yang menyebabkan tekanan pada dada meningkat, yang akan menurunkan kadar peredaran darah. Situasi ini hanya berlaku pada satu kali degupan jantung sahaja dan tidaklah sehingga jantung kita benar-benar terhenti, seperti yang ramai percayai. Tekanan darah kita menurun, tidaklah sampai berhenti jantung kita.
Hakcipta iluminasi.com (2017)