Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang sangat mempengaruhi sistem badan kita daripada memastikan bekalan kalsium ke tulang kita sehinggalah menguatkan sistem imun tubuh badan.

Biasanya, kita akan mendapatkan vitamin ini melalui pemakanan, suplemen, dan sinar matahari.

vitamin d kepala botak berpeluh

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, apabila berlaku masalah dan anda mengalami kekurangan vitamin D, sistem badan anda mungkin akan turut bermasalah. iluminasi.com kongsikan 8 tanda badan anda mengalami masalah kekurangan vitamin D.

1. Kepala berpeluh

peluh kepala berlebihan

Terdapat pelbagai gejala yang boleh menunjukkan bahawa paras vitamin D anda rendah. Sastera saintifik menggambarkan bahawa berpeluh dengan kadar yang berlebihan pada bayi merupakan salah satu tanda awal kekurangan vitamin ini.

Salah satu gejala kurangnya kekurangan vitamin D pada orang dewasa adalah berpeluh pada bahagian kepala yang berlebihan berbanding dengan seluruh tubuh.

Jika kepala anda berpeluh dengan begitu banyak, ini mungkin berkaitan dengan kekurangan vitamin D dalam tubuh anda dan anda mungkin perlu berunding dengan doktor anda.

2. Sakit tulang

sakit tulang

Kekurangan vitamin D boleh menjejaskan keupayaan tubuh untuk menempatkan kalsium ke dalam tisu tulang, yang boleh menyebabkan osteomalacia atau kelemahan tulang.

Kekurangan vitamin D boleh dikaitkan dengan pelbagai kesakitan muskuloskeletal, khususnya dengan sakit tulang tibial dan sensitif terhadap kesakitan.

Disyorkan untuk memastikan pengambilan harian Vitamin D yang diperlukan untuk mengelakkan sakit tulang, retak tulang dan penyakit yang berkaitan seperti osteoporosis.

3. Sakit otot

sakit otot

Vitamin D tidak hanya memberi kesan kepada tulang tetapi juga otot pada badan kita.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan sakit otot yang teruk, kelemahan, mengurangkan jisim otot dan pemulihan otot yang lemah selepas aktiviti fizikal yang kuat.

Tahap vitamin D yang rendah juga boleh menyebabkan sakit kronik yang meluas dalam tubuh, yang merupakan salah satu gejala utama fibromyalgia, gangguan yang dicirikan oleh kesakitan musculoskeletal yang disertai dengan masalah keletihan, tidur, ingatan dan mood.

4. Sistem imun yang lemah

sistem imun yang lemah

Vitamin D memainkan peranan besar dalam menyokong sistem imun dalam badan manusia. Doktor mula menggunakan vitamin ini untuk merawat jangkitan sejak dahulu lagi sebelum kewujudan antibiotik.

Sebagai contoh, pesakit batuk kering dihantar ke sanatorium (hospital untuk pesakit kronik zaman dulu) di mana mereka didedahkan kepada sinar matahari yang, sebagaimana yang difikirkan oleh doktor dapat secara langsung membunuh jangkitan tersebut.

Oleh itu, jika anda mengalami jangkitan virus yang kerap, paras vitamin D yang rendah mungkin menjadi sebabnya.

5. Keletihan dan rasa lemah 

keletihan

Kita sering cenderung untuk mengaitkan keletihan dan keletihan dengan gaya hidup yang sibuk atau kurang tidur.

Walau bagaimanapun, kekurangan vitamin D dalam tubuh juga mungkin boleh menjadi penyebabnya.

Satu kajian yang memerhatikan kesan suplemen vitamin D pada pesakit yang mengalami keletihan menunjukkan pengurangan gejala keletihan yang ketara selepas tahap normalisasi vitamin D.

6. Penyembuhan luka yang perlahan 

penyembuhan luka yang perlahan

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan suplemen vitamin D selama 12 minggu mengakibatkan pengurangan luka yang ketara di kalangan pesakit dengan ulser kaki diabetik.

Para saintis percaya bahawa vitamin D mempunyai kesan positif untuk menstabilkan kadar glukosa dan kolesterol darah pada pesakit yang sedang berada dalam kajian.

Jika luka anda sembuh dengan perlahan (terutamanya jika anda menghidap diabetes), perhatikan tahap vitamin ini dalam tubuh anda.

7. Keguguran rambut

keguguran rambut 231

Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan keguguran rambut dan kekurangan vitamin D adalah salah satu daripadanya.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan proses kitaran rambut terjejas, rambut menipis dan kehilangan rambut.

Vitamin D memainkan peranan penting dalam proses pertumbuhan rambut pada titik asal rambut dan boleh digunakan sebagai suplemen yang bertujuan untuk rawatan keguguran rambut.

8. Kebimbangan dan kemurungan

kebimbangan dan kemurungan

Vitamin D adalah vitamin unik yang mempengaruhi banyak bahagian badan kita, termasuk otak.

Selepas vitamin dimakan oleh makanan atau disintesis dalam kulit kita, ia mengeluarkan neurotransmitter seperti dopamin dan serotonin yang mempengaruhi fungsi otak.

Menurut saintis, kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kebimbangan, kemurungan dan juga boleh dikaitkan dengan penyakit mental termasuk skizofrenia.

Jika anda mempunyai tanda-tanda kekurangan vitamin D, dinasihatkan agar anda merujuk kepada doktor anda yang akan menilai paras vitamin ini dalam tubuh anda dan menetapkan dos vitamin D yang diperlukan.
Hakcipta iluminasi.com (2017)