Mumia sering dikaitkan dengan Mesir kuno walaupun mereka bukan satu-satunya budaya yang memumiakan manusia dan haiwan yang mati.

Malah, orang Cina juga melakukan amalan ini dan orang Mesir mungkin bukan yang pertama melakukannya.

Orang Chinchorro dari Chile telah memumiakan mayat mereka sejak 5000 Sebelum Masihi.

Mumia juga boleh terhasil dengan cara semulajadi. Orang Inca melakukan dengan cara ini apabila mereka memumiakan mayat dengan mendedahkannya kepada suhu sejuk dan iklim kering.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, mumia semula jadi yang paling menarik terhasil setelah manusia atau haiwan mati di tempat yang rawak.

iluminasi.com kongsikan 8 haiwan mumia paling menakjubkan pernah ditemui dalam sejarah.

8. Stuckie The Dog

stuckie anjing mumia

Stuckie adalah bangkai anjing pemburu yang terperangkap dalam pokok chestnut selama hampir 60 tahun.

Anjing itu mungkin mengejar rakun ketika memasuki pokok melalui lubang sekitar tahun 1960. Sayangnya, anjing itu terlalu besar untuk melepasi pokok berongga dan tersangkut.

Akhirnya, ia mati kelaparan. Walau bagaimanapun, badannya dimumiakan tidak membusuk, sebaliknya seperti dimumiakan.

Ia tidak disentuh selama kira-kira 60 tahun sehingga ia ditemui selepas beberapa pembalak memotong pokok itu.

Para saintis kemudiannya mendapati bahawa "tannin" yang menyerap kelembapan dalam pokok itu menghalang Stuckie daripada membusuk.

Hakikat bahawa haiwan itu tersangkut di dalam pokok itu juga melindungi bangkainya daripada daripada haiwan pemangsa lain.

Stuckie kini dipaparkan di Southern Forest World Museum di Waycross, Georgia. Sisa mayat anjing ini masih berada di dalam pokok itu. 

7. Singa gua yang pupus

singa gua mumia

Pada tahun 2015, kontraktor yang mencari fosil gajah di sekitar Sungai Uyandina di Siberia menemui bangkai mumia yang terdiri daripada 2 ekor anak singa gua.

Haiwan ini memiliki saiz yang sama seperti harimau Siberia, spesies kucing terbesar di dunia. Singa gua berkeliaran melalui Afrika, Eropah, dan Amerika Utara sehingga telah pupus 12,000 tahun yang lalu.

Lebih 12,000 tahun yang lalu, singa gua ini berusia 2 hingga 3 minggu ketika tanah di sekeliling runtuh dan terkubur di dalamnya.

Singa gua dilahirkan buta dan penyelidik percaya bahawa anak singa mumia tersebut tidak pernah membuka mata ketika sehingga mati.

Apa yang menyebabkan haiwan ini tidak mereput adalah ais Siberia yang menjaga dan merawat bangkai dengan baik.

Malah, mata harimau ini juga masih utuh, menjadikan kedua-dua anak singa ini sebagai fosil singa gua yang paling lengkap pernah ditemukan.

Fosil tersebut dinamakan sebagai Uyan dan Dina bersempena Sungai Uyandina di mana haiwan-haiwan ini dijumpai. 

6. Singa dari Mesir purba

mumia singa

Orang Mesir purba terkenal dengan firaun, piramid dan mumia mereka. Kita semua tahu mereka memumiakan ramai manusia dan kucing.

Walau bagaimanapun, ramai orang tidak tahu bahawa mereka juga memumiakan beberapa haiwan lain, termasuk babun, buaya, anjing, burung, dan yang paling mengejutkan, singa.

Ini kerana singa sangat dihormati di zaman Mesir purba. Tuhan Mesir kuno, Nefertum digambarkan sebagai seekor singa. Dewi Sekhmet dewi juga mempunyai kepala singa.

Tulisan-tulisan Mesir kuno menunjukkan bahawa tamadun ini memelihara singa-singa dan telah mumiakan haiwan-haiwan itu setelah mati.

Sekumpulan ahli arkeologi yang diketuai oleh Alain Zivie mendedahkan bahawa cerita-cerita singa mumai itu adalah benar selepas ahli-ahli sains mendapati bangkai mumia singa pertama di antara beberapa kucing di perkuburan Saqqara di Mesir.

Analisis mendedahkan bahawa singa itu adalah seekor haiwan peliharaan yang telah hidup dan mati dalam penangkapan.

5. Anak kuda purba

mumia kuda

Sehingga beberapa tahun yang lalu, kawah Batagaika di timur Siberia menjadi tempat persemadian bangkai seekor kuda mumia dari spesis kuda Lena (Equus caballus lenensis).

Kuda Lena yang kini telah pupus tinggal di timur Siberia 30,000 hingga 40,000 tahun dahulu. Anak kuda mumia ini dipercayai hidup sekitar masa yang sama.

Para penyelidik percaya bahawa haiwan ini mati akibat lemas setelah jatuh ke dalam perangkap semula jadi. Anak kuda itu hanya berusia 2 bulan ketika mati.

Dan kita agak beruntung kerana mayatnya menjadi mumia secara semulajadi disebabkan oleh ais Siberia. Anak kuda ini ditemui dengan kulit, ekor, kuku dan bulu hidung yang masih utuh. 

4. Bison Yukagir 

mumia bison

Pada tahun 2011, beberapa orang asli di Siberia menemui bangkai bison mumia di sepanjang sebuah tasik.

Penyelidik menegaskan bahawa ia adalah kepunyaan bison padang pasir (Bison priscus) yang kini telah pupus, nenek moyang kepada bison Amerika dan Eropah moden.

Walau bagaimanapun, penyelidik menamakan fosil bersempena suku Yukagir yang menemuinya. Bison Yukagir didapati dalam keadaan yang hampir sempurna, sesuatu yang dianggap sebagai sangat luar biasa kerana ia mati sekitar 9,000 tahun yang lalu.

Malah, ia adalah fosil bison padang pasir yang paling sempurna yang pernah ditemui dalam sejarah.

Ia mempunyai bulu dan sebahagian besar organ dalamannya dalam keadaan utuh termasuk jantung, paru-paru, perut, saluran darah dan otak, walaupun saiznya agak susut.

Para penyelidik kemudiannya mengeluarkan beberapa bahagian badan ini untuk dianalisis.

Mereka menentukan bahawa bison tersebut berusia sekitar 4 tahun pada masa kematian. Ia mungkin mati kerana kelaparan kerana tidak ada lapisan lemak dalam perutnya.

3. Yuka the Mammoth

mumia mammoth yuka

Fosil Yuka, gajah gergasi atau mammoth mengambil tempat teratas di kalangan fosil raksasa yang telah ditemui manusia.

Ini kerana organ dalaman Yuka masih kekal dengan baik walaupun telah mati selama 39,000 tahun. Otak, tisu dan ototnya semuanya utuh.

Malah, para saintis cuba menggunakan tisu dan DNA untuk mengklonkan raksasa itu. Otak yang masih utuh adalah perkara yang paling menarik.

Ini kerana para penyelidik tidak pernah menemui otak mammoth walaupun mereka telah menemui banyak fosil haiwan ini, dan menyangkakan mereka tidak akan pernah menemui haiwan ini.

Mereka melihatnya secara kebetulan semasa imbasan MRI untuk mengesan umur Yuka. Yuka ditemui di Bulatan Artik Rusia pada tahun 2010.

Berat Yuka melebihi 100 kilogram, menyebabkan penyelidik membuat spekulasi bahawa ia berusia 6 hingga 11 tahun pada masa kematian.

Analisis kecederaan, termasuk gigitan dan tanda parut, di atas badannya mendedahkan bahawa ia diserang oleh seekor singa gua yang cuba memakannya dan ia dilihat oleh beberapa orang manusia.

Singa gua tersebut membunuh haiwan ini dan manusia mungkin cuba mencurinya.

Namun agak jelas bahawa kedua-dua pihak tidak berjaya, membawa kepada penemuannya pada hari ini. 

2. Anak serigala zaman Ice Age

serigala mumia

Pada tahun 2016, beberapa pelombong Kanada menemui bangkai mumia yang berusia 50,000 tahun dari satu-satunya serigala zaman ais yang pernah ditemui.

Anak serigala itu ditemui ketika ais cair di sekitar kawasan Klondike di Yukon, Kanada. Menariknya, haiwan itu dipelihara dengan sempurna dengan kepalanya, ekor, kulit, rambut dan bahagian tubuh yang lain masih utuh.

Seekor anak lembu yang ditemui berhampiran tidak terpelihara dengan baik dan kehilangan beberapa bahagian badan penting dari perutnya.

Para saintis menegaskan bahawa anak serigala dan anak lembu tersebut mati sekitar waktu yang sama. 

Mereka berharap dapat mengekstrak DNA anak serigala tersebut untuk menggambarkan tentang populasi ais serigala zaman ais.

1. Anak anjing 12,400 tahun

anak anjing mumia

Pada tahun 2016, para penyelidik berpeluang untuk melihat bangkai anak anjing mumia yang berusia 12,400 tahun dari zaman Pleistocene.

Fosil tersebut ditemui beku di ais di tebing Sungai Syalakh di Siberia. Penyelidik percaya bahawa anak anjing itu mati dalam tanah runtuh yang mana badannya kemudian dimumiakan oleh ais.

Apa yang mengejutkan, fosil mumia ini terpelihara dnegan baik sekali di mana seluruh badannya, dari hidungnya ke ekornya, masih utuh.

Malah bulunya juga tidak terjejas. Akan tetapi, sebahagian daripada otaknya telah mereput.

Walau bagaimanapun, 70 hingga 80%  daripadanya adalah utuh, sesuatu yang mengagumkan memandangkan haiwan ini telah mati lama dahulu.

Untuk lebih jelas, otak yang mereput daripada anjing berusia 12,400 itu adalah satu-satunya otak yang kita temui dari haiwan dari zaman Pleistocene walaupun anjing ini bukan satu-satunya haiwan yang wujud pada ketika itu.

Terdahulu pada tahun 2011, penyelidik telah menemui fosil anjing lain di sekitar kawasan itu. Malangnya, haiwan itu dalam keadaan teruk dan reput.

Para saintis percaya bahawa kedua-dua anjing itu mempunyai kaitan. Penyelidik juga menemui alat manusia di sekitar tapak tersebut.

Mereka percaya bahawa alat itu adalah milik manusia yang memiliki binatang tersebut. Ini menunjukkan bahawa mereka adalah haiwan domestik.

Itulah sebabnya saintis membuat kesimpulan bahawa kedua-duanya adalah anjing dan bukannya serigala.

Walau bagaimanapun, para penyelidik percaya bahawa DNA dan tisu berharga yang diekstrak dari anjing 12,400 tahun itu boleh digunakan untuk menghidupkannya semula.
Hakcipta iluminasi.com (2017)