Walaupun sejarah lengkap ikan koi tidak didokumenkan, saintis telah menemui sisa fosil makhluk akuatik ini di China Selatan sejak kira-kira 20 juta tahun dahulu. Pembiakan koi mungkin berakar umbi di China abad ke-4. Walau bagaimanapun, hanya pada abad ke-19 nelayan Jepun mula menangkap koi liar.

Ikan berwarna-warni ini kemudiannya dijaga oleh petani padi, yang membawa kepada pembiakan koi di Jepun. Selama bertahun-tahun, amalan pembiakan koi Jepun telah membawa kepada ikan yang lebih cerah dan berwarna-warni. Koi menjadi semakin popular apabila populasi domestik meningkat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Malah, membela ikan koi juga boleh dianggap sebagai salah satu budaya orang Jepun seperti yang pernah kami tulis dalam artikel Ikan Koi dan Budaya Jepun - Kenapa Harganya Mencecah Jutaan Ringgit? dahulu. Kali ini, kami ingin kongsikan 7 jenis atau corak ikan koi paling mahal di dunia. 

7. Platinum Ogon

platinum ogon

Dengan tanda harga yang mencecah $300, Platinum Ogon adalah antara koi paling mahal di pasaran. Ikan dengan warna metalik ini mempunyai badan putih pejal tanpa corak. Platinum Ogon kadangkala dipanggil Purachina Ogon di Jepun, tetapi ia biasanya dirujuk sebagai Platinum di kalangan penggemar koi Amerika.

Peminat koi Platinum Ogon kerana kolam atau tangki mungkin mereka kotor dan ikan koi corak ini mudah dilihat melalui air yang keruh. Platinum Ogon berbeza daripada koi putih yang tidak metalik yang dipanggil Shiro Muji

6. Doitsu

koi doitsu 689

Walaupun koi Doitsu menghasilkan pelbagai warna yang menarik, ciri yang paling menonjol dari varieti ini ialah badannya yang tidak bersisik. Harga untuk koi Doitsu agak berbeza-beza, tetapi biasanya dijual pada harga kira-kira $500. Walaupun banyak varieti koi berasal dari Asia, varieti ini sebenarnya berasal dari Jerman.

Di Jerman, koi Doitsu sering dijadikan sebagai makanan dan bukannya haiwan peliharaan hiasan kerana badan tanpa sisik mereka lebih mudah untuk dibersihkan sebelum dimasak. Doitsu akhirnya dibawa ke Jepun, di mana ia juga awalnya dijadikan makanan sebelum menjadi haiwan peliharaan.

5. Hi Utsuri

hi utsuri

Dalam konteks ikan koi Jepun, perkataan Hi bermaksud merah. Namun, Hi Utsuri sebenarnya adalah koi hitam dengan tanda warna merah. Satu lagi variasi Utsuri ialah variasi Ki, iaitu hitam dengan tanda kuning. Tanda ini dirujuk sebagai warna sekunder. Julat harga untuk Hi Utsuri berbeza-beza, tetapi kebanyakannya dijual pada harga $600 atau lebih.

Walaupun warna sekunder berbeza-beza, koi Utsuri ditentukan oleh segmen besar pigmentasi berselang-seli mereka. Warna-warna ini membaluti badan koi. Apabila dianalisis, pakar akan menyemak untuk melihat sama ada corak itu terbentang dari kepala ikan ke ekor. Jika tidak, ikan itu mungkin tidak diklasifikasikan sebagai Utsuri yang ideal.

4. Asagi

asagi

Asagi adalah salah satu baka koi tertua di dunia. Ikan mempunyai sisik tidak metalik dalam corak seperti berlian, biasanya dengan pigmentasi biru dan tompok merah (seperti Utsuri, tompok merah ini dipanggil Hi). Dengan harga yang mudah mencecah $950 atau lebih, Asagi koi adalah antara varieti yang paling mahal di pasaran.

Walaupun Asagi standard berwarna biru dan merah, beberapa variasi mempunyai lebih banyak pigmentasi merah, menjadikannya nama Hi Asagi. Koi Asagi lain mempunyain garis sisik putih bersama corak biru dan merah standard. Ini dipanggil Taki Asagi.

3. Tancho

koi tancho

Koi Tancho dicirikan oleh bulatan merah tunggal di atas kepala mereka. Menariknya, perkataan Tancho bermaksud "matahari merah". Memandangkan tanda di kepala mereka kelihatan serupa dengan bendera Jepun, koi Tancho dipandang tinggi di kalangan penggemar koi Jepun.

Kerana popularitinya, pelbagai jenis koi ini sering dijual dengan harga lebih daripada $1,000. Walaupun koi lain (seperti Hi Utsuri) mungkin mempunyai tanda merah di kepala mereka, Tancho adalah berbeza kerana badannya yang tidak bertanda. Jika koi mempunyai tanda merah pada kepala dan badannya, ia bukan Tancho.

2. Beni Kikokuryu

beni kikokuryu

Beni Kikokuryu dicirikan oleh badan tanpa skala dan warna kilauan metaliknya. Warna pada badan boleh termasuk putih, hitam, biru dan perak, tetapi varieti Beni Kikokuryu sentiasa mempunyai lebih daripada satu warna.

Ikan yang mahal ini dijual dengan mudah pada harga $2,000, menjadikannya antara koi paling mahal di dunia. Menariknya, varieti koi ini sebenarnya boleh mengalami perubahan warna bergantung kepadda pelbagai faktor persekitaran seperti suhu air. Selain memastikan koi ini mempunyai kilauan kulit yang baik, pakar akan memeriksa kepala Beni Kikokuryu untuk mengesan kecacatan sebelum membuat pembelian.

1. S Legend (Kōhaku)

s legend

S Legend ialah koi Kōhaku yang dijual hampir $2 juta. Ikan berusia sembilan tahun ini adalah contoh baka yang "sempurna", dengan tompok oren terang di sepanjang badan putih. Ikan ini berasal dari ladang koi yang dikendalikan oleh Kentaro Sakai, penternak koi yang memenangi anugerah di Hiroshima, Jepun.

S Legend dibeli oleh seorang wanita dari Taiwan bernama Miss Yingying. S Legend mendapat banyak harganya berkat pewarnaannya yang cerah dan kekurangan cela. Seperti yang dinyatakan oleh satu laporan, "semakin tampan ikan, semakin banyak pembeli sanggup membayar."

Kredit:

  1. Business Insider
  2. Everything Koi
  3. Koi Story
  4. Pond Trade MagazineHakcipta iluminasi.com (2017)