Lebih dari satu abad selepas dihentikan dari jadual rasmi, golf membuat kemunculan semula ke Sukan Olimpik Musim Panas di Rio, Brazil.

Ragbi, yang juga tidak ada dalam sukan Olimpik sejak 1924, juga menjadi sukan utama ini.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah menghentikan beberapa sukan dalam beberapa dekad yang lalu, disebabkan beberapa faktor seperti tidak mendapat sambutan daripada peserta dan peminat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 7 sukan menarik yang dibatalkan daripada sukan Olimpik.

1. Tarik tali

tarik tali sukan olimpik

Tidak seperti beberapa sukan Olimpik yang lain yang dihentikan, sukan tarik tali agak popular dan dimasukkan ke dalam sukan Olimpik setiap kali antara tahun 1900 hingga 1920.

Sukan ini dimainkan dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan ketika di sekolah rendah, tetapi ia juga merupakan satu tarikan untuk kontroversi Olimpik.

Skuad Amerika yang memenangi pingat emas tahun 1904 itu kononnya mewakili Milwaukee Athletic Club, yang sangat hebat sehingga penyelidikan lanjut membongkar bahawa pasukan itu sebenarnya terdiri daripada pemain yang direkrut dari Chicago.

Skandal melanda lagi pada Sukan Olimpik 1908 ketika skuad Amerika membantah bahawa but polis yang dipakai oleh penarik Britain dari pasukan Polis Liverpool dilengkapi dengan kelopak untuk daya tarikan tambahan.

Apabila protes itu gagal, penarik tali Amerika meninggalkan sukan itu. Sepanjang diadakan, pasukan Britain meraih 5 pingat manakala Amerika Syarikat sebanyak 3 pingat, sebelum sukan ini dihentikan. 

2. Kriket

kriket sukan olimpik 1900 paris

Cricket membuat kemunculan Olimpik di Sukan Olimpik moden kedua yang diadakan pada tahun 1900 di Paris.

Pihak penganjur pada asalnya ingin membuat kejohanan kriket pada Sukan Olimpik 1896, namun acara itu tidak mencatatkan penyertaan yang mencukupi.

Masalah timbul di permulaan apabila pasukan dari Belgium dan Belanda menarik diri sebelum perlawanan bermula, meninggalkan pasukan kelab British iaitu Devon dan Somerset Wanderes, untuk bertemu dengan skuad French Athletic Club Union.

Pasukan-pasukan itu langsung tidak menyedari bahawa mereka bermain di Olimpik, beranggapan bahawa perlawanan 2 hari itu hanyalah sebahagian daripada Pesta Dunia di mana Paris menjadi tuan rumah pada ketika itu.

Menurut satu laporan, pasukan-pasukan dipertemukan dalam arena yang mampu memuatkan 20,000 orang penonton, namun hanya beberapa orang tentera sahaja kelihatan sebagai penonton.

Pasukan Inggeris memenangi perlawanan dan menerima pingat perak serta Menara Eiffel mini manakala pasukan Perancis mendapat pingat gangsa.

Semua orang pulang tanpa mengetahui bahawa mereka telah menjadi juara Olimpik.

Pada tahun 1912, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa membuat pengiktirafan rasmi kepada kedua-dua skuad sebagai pemenang pingat emas dan perak dalam kriket.

Sejak itu, sukan ini tidak lagi dipertandingkan di peringkat Olimpik.

3. Basque pelota

basque pelota

Sukan Olimpik Paris 1900 menyaksikan lebih daripada satu sukan membuat penampilan Olimpik tunggal.

Basque pelota, sebuah sukan purba di mana pasukan yang diwakili dua pemain menggunakan bakul melengkung untuk membaling bola pada dinding dalam permainan seperti racquetball, menjadi program sukan Olimpik untuk Paris.

Malangnya, seperti kriket, penyertaan sukan ini agak mengecewakan, dengan hanya dua pasukan sahaja yang muncul.

Pasukan dari Sepanyol, di mana sukan itu menerima populariti yang hebat, menewaskan pasangan Perancis dalam perlawanan Basque pelota tuntuk pingat emas. Skor akhir perlawanan itu tidak diketahui.

4. Croquet

croquet

Seperti kriket dan pelota Basque, croquet hanya menyaksikan penampilan di Sukan Olimpik Paris tahun 1900 sebelum dihentikan.

Tuan rumah Perancis mengambil kesempatan meraut kesemua 7 pingat yang dipertandingkan dalam sukan ini.

Rekod sukan ini tidak begitu lengkap tetapi kelihatan seperti sepanjang 3 acara sukan ini, 9 daripada 10 peserta adalah daripada Perancis, yang mana memudahkan dominasi mereka.

5. ROQUE

roque

Jika anda mengetahui apa sukan ini, anda memang legend!

Sukan ini adalah variasi croquet yang dimainkan dengan tukul pendek di gelanggang pasir keras tanpa dinding di mana para pemain dapat memukul bola.

Peraturan rasmi sukan itu menjadikannya sebagai "sukan luaran paling ilmiah yang pernah wujud" tetapi ia tidak begitu mendapat tempat di Olimpik.

Roque mula dipertandingkan di Sukan Olimpik 1904 di St. Louis melihatkan Amerika Syarikat menyapu bersih pingat sebelum sukan itu lenyap.

6. Jeu de paume

jeu de paume

Jeu de paume, atau "tenis sebenar," adalah pelopor sukan tenis yang pada mulanya dimainkan tanpa raket di mana pemain memukul bola dengan tangan mereka.

Menjelang Sukan Olimpik 1908 di London, sukan ini berkembang ke tahap di mana raket kecil memainkan peranan penting.

Peserta dari Amerika Jay Gould II membawa pulang pingat emas dan Charles Sands, yang memenangi emas dalam sukan golf pada tahun 1900, juga bertanding tetapi kalah dalam pusingan pertama.

"Tenis sebenar" membuat kemunculan ringkas sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik 1924 sebelum dihentikan.

7. Lacrosse

lacrosse 44

Walaupun lacrosse agak popular di negara berbahasa Inggeris, namun ia tidak pernah mendapat tempat di sukan Olimpik.

Ia dimasukkan ke dalam program itu dalam Sukan Olimpik 1904 dan 1908, dan hanya 5 pasukan yang memasuki acara itu dalam dua perlawanan, menjadikan setiap pasukan yang bertanding memenangi pingat.

Kanada memenangi kedua-dua pingat emas dan gangsa di mana mereka menghantar 2 pasukan pada 1904, manakala pasukan Amerika dan British masing-masing membawa pulang pingat perak.

Lacrosse menjadi sukan demonstrasi pada sukan Olimpik 1928, 1932, dan 1948, tetapi ia tidak pernah mendapat semula statusnya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)