Bagi individu yang minat menanam dan menjaga pokok tanaman di rumah, melihat pokok tersebut mengeluarkan bunga yang berkembang mekar tentunya memberikan kegembiraan. Ianya bagaikan satu terapi minda melihat pokok yang dijaga rapi menghasilkan bunga yang menarik.

Pernahkah anda tertanya-tanya, seberap besarkah bunga yang paling besar di muka Bumi ini? Kali ini, mari lihat 7 bunga paling besar yang ditemui di muka Bumi ini. Lebih menarik, salah satu daripadanya boleh ditemui di Malaysia!

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Pokok Peony

peony

Pokok peony ialah pokok renek berkayu besar yang terkenal dengan bunganya yang besar dan subur yang boleh tumbuh melebihi diameter 25 sentimeter. Bunga-bunga itu datang dalam bentuk tunggal, separuh ganda, atau berganda. Yang paling biasa ialah bentuk berganda dengan bunga dalam warna pastel merah, merah jambu dan putih yang menarik.

Pucuk bunga peoni pokok tidak menghasilkan sebarang nektar untuk menarik semut. Apabila musim berjalan, tunas ini mula membesar dan mencapai saiz epal kecil sebelum bertukar menjadi bunga.

6. Southern Magnolia

southern magnolia

Magnolia grandiflora, lebih dikenali sebagai "magnolia selatan" ialah pokok besar yang berasal dari tenggara Amerika Syarikat. Pokok ini mempunyai bunga putih yang sangat besar, wangi yang bersamung pada batangnya yang tebal dan keras.

Bunganya berbentuk cawan, kira-kira lapan inci lebarnya, dan boleh mencapai diameter sehingga 30 sentimeter. Pokoknya sendiri boleh mencapai ketinggian 90 kaki. Bumga ini tidak menghasilkan nektar. Walau bagaimanapun, ianya menarik perhatian serangga pendebunga dengan wangian dan rembesan manisnya.

5. Pelican

pelican

Aristolochia gigantea, juga dipanggil "bunga pelican," ialah pokok anggur daun luruh dengan salah satu bunga terbesar di dunia yang mengeluarkan bau seperti kaki busuk. Bunganya berjaring burgundy-baldu dengan urat putih gading. Bunga berbentuk hati ini mempunyai pusat berwarna gelap yang menarik rama-rama untuk pendebungaan.

Setiap bunga adalah 10 hingga 20 sentimeter lebar dan mempunyai tiga bahagian: anggota badan, utrikel, dan tiub. Lalat pembiakan, selepas tertarik dengan baunya akan membawa masuk debunga dan bergerak ke bawah bahagian tiub bunga ke utrikel di mana terdapatnya organ pembiakan.

4. Bunga matahari

bunga matahari

Bunga matahari tergolong dalam spesies Helianthus annuus yang bunganya kelihatan seperti Matahari. Walaupun kebanyakan jenis bunga matahari ditanam di taman, bunga mempunyai kecenderungan untuk menjadi tumbuh sehingga saiz yang cukup besar.

Pertumbuhan sebenar bunga bergantung pada latar belakang dan genetiknya. Namun, beberapa jenis bunga matahari dianggap sebagai salah satu bunga terbesar di dunia. Sehingga 2013, bunga matahari terbesar direkodkan berukuran 30 kaki 1 inci. Ia ditanam oleh Hans-Peter Schiffer di Karst, Nordrhein Westfalen, Jerman.

3. Queen of the Andes

queen of the andes

Puya raimondii, aka "Queen of the Andes" berasal dari Andes Bolivia dan Peru dan spesies bromeliad terbesar. Bromeliad ialah mana-mana tumbuhan tropika atau subtropika dari keluarga Bromeliaceae Amerika, biasanya dengan roset daun berisi.

Pokok ini biasanya tumbuh pada ketinggian 4,100 hingga 4,800 meter di atas paras laut dan mempunyai salah satu tangkai bunga terbesar di Bumi.Tangkainya yang besar boleh tumbuh melebihi 8 meter tinggi dan mempunyai beribu-ribu bunga. Setiap bunga berwarna putih berkrim adalah hampir dua inci lebar dengan anter oren terang.

2. Titan arum

titan arum

Titan arum ialah tumbuhan berbunga herba dari keluarga Araceae yang terkenal dengan perbungaan dengan bau yang tidak menyenangkan dan berbau busuk. Bunga ini boleh tumbuh melebihi 3 meter tinggi dan keseluruhan bahagian tumbuhan ini sendiri boleh mencapai ketinggian 3 hingga 4 meter dan mencecah berat 77 kg!

Tumbuhan ini endemik di Sumatera barat tetapi ditanam di taman botani di seluruh dunia. Perbungaannya mempunyai sekuntum bunga wangi yang dibalut oleh spathe hijau tua yang berwarna merah burgundy gelap di bahagian dalam.

1. Bunga Padma atau Rafflesia

bunga rafflesia

Padma Gergasi yang popular dengan nama botaninya Rafflesia arnoldii, berasal dari hutan hujan Malaysia dan Indonesia adalah bunga yang terbesar di dunia. Dengan diameter lebih tiga kaki dan berat sehingga 20 paun, ia adalah tumbuhan parasit tanpa batang, daun atau akar.

Terdapat kira-kira 30 spesies bunga ini yang diketahui dan bunga ini hanya terdapat di hutan hujan Asia Tenggara. Ia tidak boleh berkembang subur di luar kawasan asalnya, menjadikannya terdedah kepada kepupusan. Walaupun menarik, bunga ini walau bagaimanapun mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, menyerupai bau daging busuk yang menarik perhatian serangga pendebunga.

Kredit:

  1. WIkipedia
  2. National Geographic
  3. World Guinness RecordsHakcipta iluminasi.com (2017)