Sushi mempunyai sejarah yang panjang di Jepun dan dipercayai bermula sekitar abad ke-2. Pada asalnya, ia bermula sebagai satu kaedah untuk memelihara ikan berharga menggunakan cuka dan pengawetan garam, membolehkan ikan yang diawet dihidangkan sehingga setahun kemudian.

Nasi yang digunakan untuk menyimpan ikan kemudiannya akan dibuang (perkataan "sushi" sebenarnya bermaksud "nasi masam"). Pada abad ke-19, Hanaya Yoshi menukar kaedah masakan antik ini menjadi masakan mewah moden yang lebih menarik untuk dihidangkan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Daripada situ, sesetengah hidangan sushi mula dihidangkan sebagai makanan mewah. Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan 7 hidangan sushi paling mahal di dunia.

7. O Ya - $285/seorang

o ya 736

Chef Tim dan Nancy Cushman membawa kesegaran dan pengalaman makanan Jepun ke Boston dan Mexico City dengan pengalaman makan O Ya mereka. Menu Omakase ialah hidangan 20 hidangan yang merangkumi gabungan nigiri dan sashimi, termasuk hidangan kegemaran bermusim.

Hidangan ini berharga $250 seorang, ditambah $150 seorang untuk tambahan minuman sake khusus jika mahu. Restoran ini dibuka pada tahun 2007 dan pakar dalam menggandingkan penyediaan sushi dan sashimi mewah dengan wiski dan sake Jepun.

6. Kurumazushi - $300/seorang

kurumazushi

Restoran Kurumazushi telah menyediakan hidangan istimewa sejak 1978 apabila Uezu direkrut untuk membantu mencipta bar sushi baharu selepas Restoran Saito terbakar. Hasilnya ialah restoran ini, yang direka bentuk mengikut bar sushi tradisional, dimodelkan mengikut pengalaman menjamu selera yang dicipta Uezu semasa bekerja di lokasi asal restoran ini di daerah Shinbashi di Jepun.

Makanan di Restoran Kurumazushi bermula pada harga $150 dan termasuk 9 keping sushi dan hidangan istimewa. Hidangan bernilai $300 termasuk pelbagai jenis ikan dan nasi, sushi dan sashimi pilihan chef, semuanya dilengkapkan dengan ais krim istimewa.

5 Urasawa - $395/seorang

urasawa

Urasawa ialah restoran sushi khusus di Beverly Hills, California. Hidangan sushi mereka berharga $395 seorang dan set ini termasuk makanan istimewa seperti nigiri sotong, kerang gergasi, abalon kukus sake, sushi kosode, uni, perut tuna dan Shima aji.

Urasawa dibina di atas model Ginza Sushi-ko, yang merupakan bar sushi yang dimiliki oleh lagenda Masa Takayama yang dibawa bersamanya ke New York. Chef sousnya ialah Hiroyuki Urasawa, yang membuka restoran ini menggunakan apa yang dia pelajari daripada gurunya.

4. Sushi Ginza Onodera - $450/seorang

sushi ginza onodera 758

Sushi Ginza Onodera di Midtown, New York menyediakan menu yang meluas termasuk hidangan makan tengah hari $200 dan makan malam $450, serta sebarang hidangan tambahan yang diingini. Hidangan ini termasuk 8 menu pembuka selera, 9 nigiri bermusim, telur dadar tamago buatan sendiri, sup miso dan pencuci mulut istimewa.

Cef di Sushi Ginza Onodera membuat sushi denggunakan gaya Edomae yang berasaskan kaedah Edo Tokyo purba. Proses ini termasuk proses penapaian dan pengawetan ikan untuk menjadikannya lebih berperisa dan bertekstur dengan memerapnya dalam sup kicap, mengawetkannya dalam rumpai laut dan garam, dan banyak lagi.

3. Sushi Hashiri - $500/seorang

sushi hashiri

Sushi Hashiri yang mendapat penarafan bintang Michelin di San Francisco, California  ini mempunyai beberapa pilihan hidangan, termasuk hidangan Kaiseki & set 9 hidangan Sushi dengan harga $250 dan set 5 hidangan dengan harga $200. Menu utama restoran ini ialah menu Hashiri Omakase at Chef's Table, yang berharga $500 dan memerlukan notis awal 2 minggu untuk memesan.

Hidangan dihidangkan di dalam bilik peribadi oleh tukang masak sushi peribadi dengan pelbagai jenis sushi Kaiseki dan Edomae. Kaiseki ialah dulang makanan yang dihidangkan sebelum matcha manakala Edomae ialah tradisi sushi antik yang merangkumi pengawetan ikan terlebih dahulu dalam gaya Edo.

2. Masa - $800/seorang

masa restaurant

Restoran Masa di New York City terkenal sebagai salah satu restoran termahal di Amerika Syarikat. Kepakaran Chef Masayoshi Takayama dalam penyediaan sushi bermula kepada sejarah keluarganya di Wilayah Tochigi di Jepun.

Menu utama di Masa ialah hidanganyang berharga $800 seorang dimana pelanggan ini boleh duduk di kaunter sushi antik dan menikmati warisan masakan Jepun, termasuk sushi yang disajikan dengan Wagyu Ohmi Beef Tataki berkualiti A5, dihiasi dengan truffle yang dihiris.

1. Golden Sushi - $1,978/seorang

sushi paling mahal 385

Sushi yang paling mahal ialah Golden Sushi. Sushi ini bukan hidangan di restoran tetapi hasil ciptaan artisan oleh pengkarya sushi bernama Chef Angelito Araneta Jr. yang berpangkalan di Filipina dan telah dikenali sebagai "Chef Carat" kerana sushi ini.

Hasil ciptaannya berharga $1,978 seorang dan diiktiraf oleh Guinness World Records sebagai sushi termahal di dunia. Gulungan nigiri ini diperbuat daripada salmon merah jambu yang diperoleh dari Norway dan foie gras dan dihiasi dengan mutiara Palawan, berlian Afrika 20 karat dan daun emas 24 karat yang boleh dimakan.

Kredit:

  1. Guinness World Records
  2. Wikipedia
  3. MashedHakcipta iluminasi.com (2017)