Permainan video pertama dicipta oleh William Higinbotham. Selepas menamatkan pengajian dari kolej pada awal 1930-an, William menjadi pelajar siswazah di Cornell University di mana dia bekerja dalam bidang elektronik. Kemudian, pada tahun 1941, William menyertai makmal di MIT yang membangunkan skrin paparan untuk sistem radar.

Permainan video telah berkembang jauh di luar grafik asas dan kawalan ciptaan William, tetapi permainan video paling mahal di pasaran kini sebenarnya datang daripada permainan untuk konsol lama seperti Atari 2600. Sesetengah permainan video ini mempunyai tanda harga yang tinggi, biasanya ia sangat suka ditemui.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula senarai 7 permainan video paling mahal di dunia yang pernah terjual. Dek kerana harganya yang terlampau tinggi, permainan video dalam senarai ini mungkin jarang didengari.

7. Super Copa

permainan super copa

Tidak banyak informasi tentang Super Copa yang diketahui, tetapi laporan mengatakan permainan ini pada dasarnya adalah versi bahasa Sepanyol Tony Meola'a Sidekicks Soccer. Dalam permainan ini, pemain bersaing dalam perlawanan bola sepak menggunakan perspektif orang pertama, sesuatu yang dianggap maju memandangkan permainan ini muncul pada awal 1990-an.

Super Copa telah dihasilkan oleh Sculptured Software. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1984 dan ditutup pada tahun 2002. Hari ini, salinan Super Copa yang sangat jarang ditemui ini dijual pada harga sekurang-kurangnya $3,000 dalam keadaan baru.

6. Exertainment Mountain Bikerally Speed Racer

exertainment mountain bikerally speed racer

Permainan untuk SNES ini direka bentuk untuk berfungsi dengan basikal pegun yang dibuat oleh penerbitnya. Ideanya ialah pengguna akan menunggang basikal untuk menghidupkan basikal avatar mereka. Reka bentuk keseluruhan permainan ini pada dasarnya adalah versi awal sistem senaman seperti Peloton.

Reka bentuk permainan video ini termasuk dalam genre senaman, tetapi ia juga merupakan permainan perlumbaan kerana pemain boleh bersaing dengan sistem itu sendiri. Satuh salinan Exertainment Mountain Bike Rally boleh dijual dengan mudah pada harga hampir $4,000.

5. Nintendo Campus Challenge

nintendo campus challenge

Satu salinan Nintendo Campus Challenge yang jarang ditemui ini telah dilelong dengan harga lebih daripada $20,000 sekitar tahun 2009. Hebatnya, lelongan itu mempunyai bidaan permulaan hanya 99 sen.

Nintendo Campus Challenge direka sebagai alat pemasaran. Permainan ini dibuat khusus untuk permainan kompetitif. Nintendo mengembara ke 35 kampus kolej supaya pelajar boleh bermain permainan itu (dan diharapkan mereka akan membeli konsol Super Nintendo).

4. PowerFest ’94

powerfest 94

Nintendo PowerFest '94 merupakan satu lagi permainan yang direka khusus untuk pertandingan permainan. Pertandingan itu termasuk empat pasukan yang cuba mendapatkan markah tertinggi pada tiga permainan Nintendo. Pemain akan bersaing dalam Super Mario Kart, Ken Griffey Jr. Home Run Derby, dan Super Mario All-Stars, yang kesemuanya dimuatkan ke dalam satu kartrij.

Walaupun Nintendo pada asalnya menghasilkan 35 daripada kartrij ini, hanya dua salinan yang tinggal hari ini. Nampaknya tidak salah satu daripada permainan video ultra-jarang ini telah dijual, tetapi ada laporan mengatakan seorang penjual meminta $300,000 manakala seorang lagi mahukan $25,000 untuk permainan ini .

3. Air Raid

air raid atari

Air Raid menonjol dengan pemegang kartrij berbentuk t yang unik. Permainan ini dibuat untuk Atari 2600 dan keluar pada 1 Januari 1982. Sekitar tahun 2012, salinan permainan video yang sangat jarang ini dijual pada harga $33,433.30, satu jumlah yan tidak masuk akal. 

Air Raid telah dibuat oleh sebuah syarikat bernama Men-A-Vision. Sebahagian daripada sebab permainan ini dianggap rare adalah disebabkan keluarannya yang sangat terhad. Permainan itu tidak begitu bagus dan tiada siapa yang benar-benar membelinya, jadi penerbit tidak mempunyai banyak alasan untuk membuat banyak salinan.

2. 1990 Nintendo World Championships

1990 Nintendo World Championships ialah satu lagi permainan yang direka untuk permainan kompetitif. Permainan ini dikeluarkan pada tahun 1990 dengan hanya 116 kartrij dibuat. Menariknya, 26 daripada salinan itu diletakkan dalam sarung emas manakala selebihnya menggunakan sarung kelabu tradisional.

Sekitar tahun 2014, salah satu kartrij emas yang jarang ditemui ini dijual pada harga $100,088 di eBay. Seperti pertandingan permainan Nintendo yang lain, permainan ini melibatkan tiga permainan: Super Mario Bros., Rad Racer dan Tetris. Pemain mempunyai enam minit dan 21 saat untuk mendapatkan markah tertinggi yang mungkin.

1. Salinan original dan baru Super Mario Bros

super mario bros 767

Salinan Super Mario Bros yang masih dalam balutan asal dari 1985 ialah permainan video paling mahal yang pernah dijual. Dengan harga jualan $2,000,000, salinan  Super Mario Bros. yang belum dibuka ini merupakan permainan video paling mahal yang pernah dijual.

Kartrij itu mendapat tanda harga yang tinggi kerana keadaannya yang baru dan belum dibuka dan "cetakan terhad". Walaupun salinan Super Mario Bros. ini rare dan mahal, kebanyakan salinan mudah didapati dan tidak terlalu mahal. Permainan ini terjual sebanyak 50 juta salinan apabila ia mula diperkenalkan pada pertengahan 80-an, menjadikannya salah satu permainan video terlaris sepanjang zaman.

Kredit:

  1. The National News
  2. Giant Bomb
  3. Polygon 
  4. WiredHakcipta iluminasi.com (2017)