Ketika ini, terdapat sekurang-kurangnya 500,000 objek yang mengorbit Bumi. Sesetengah anggaran meletakkan angka itu hampir kepada 700,000.

Lebih daripada 21,000 objek bersaiz lebih besar daripada 10 sentimeter dan objek-objek ini menimbulkan ancaman kepada perjalanan angkasa lepas di masa hadapan dan kehidupan di Bumi.

Kebanyakan daripadanya adalah serpihan satelit buatan yang musnah akibat pertembungan dengan satelit lain.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Hari ini, terdapat lebih daripada 1,700 satelit buatan yang beroperasi dan tambahan 2,600 yang tidak lagi berfungsi. Kebanyakan daripada satelit ini sama ada telah menyelesaikan misi mereka atau terkandas akibat kerosakan.

Sekurang-kurangnya 30 objek yang tidak boleh digunakan adalah berkuasa nuklear pada satu ketika. Ia masih mengandungi bahan nuklear dan dalam beberapa kes, sisa buangan nuklear ini bocor hingga ke hari ini.

iluminasi.com kongsikan 7 objek paling bahaya yang sedang mengorbit Bumi.

7. Kosmos 1867

kosmos 1867

Kosmos 1867 dilancarkan oleh Kesatuan Soviet pada tahun 1987, tahun yang sama dengan kembarnya, Kosmos 1818. Ia mempunyai tujuan yang sama untuk Kosmos 1818, tetapi Kosmos 1867 dikendalikan selama 11 bulan sebelum berakhir.

Karena ia berada dalam orbit yang tinggi seperti kembarnya, Kosmos 1867 telah terkandas akibat tekanan pemanasan solar yang berulang.

Akibatnya, tiub penyejuk pada reaktor nuklear satelit ini telah retak dan membenarkan pelepasan logam cecair ke angkasa lepas.

6. Kosmos 1900

kosmos 1900

Kosmos 1900 adalah satelit US-A atau Satelit Aktif Kawalan yang digunakan untuk misi RORSAT.

Dilancarkan pada tahun 1987 oleh Kesatuan Soviet, satelit itu telah dibelenggu dari awal dan tidak pernah mencapai orbit pelayaran yang mana tujuan ia direka.

Setelah beberapa rangsangan roket cuba untuk membetulkan orbitnya, ketinggian satelit ini terus bercelaru. Selain itu, reaktor nuklear tidak membawanya ke orbit simpanannya.

Pada satu ketika sebelum tahun 1995, NASA memutuskan bahawa awan bahan radioaktif cair berasal dari satelit Kosmos 1900.

NASA mendakwa bahawa kebocoran itu mungkin disebabkan oleh perlanggaran dengan satelit lain.

5. Serpihan satelit

serpihan satelit

Dengan semua perlanggaran satelit, kini terdapat medan serpihan besar yang mengorbit Bumi.

Medan serpihan ini mungkin lebih berbahaya daripada sebarang objek utuh tunggal kerana peningkatan kemungkinan perlanggaran dari pelbagai serpihan objek.

Beberapa perlanggaran satelit besar telah direkodkan dan peristiwa-peristiwa ini telah memburukkan masalah sampah di ruang angkasa.

Pada tahun 2009, satelit Iridium 33 dan Kosmos 2251 bertembung dengan kelajuan 42,000 kilometer sejam ketika berada di orbit Bumi rendah (sekitar 800 kilometer di atas permukaan Bumi).

Kedua-dua satelit itu musnah akibat perlanggaran.

Jadi, daripada mempunyai dua objek bersaiz besar yang mengorbit Bumi, kita kini mempunyai kira-kira 1,000 objek yang bersaiz lebih besar daripada 10 sentimeter yang mengancam banyak satelit lain.

Walaupun kira-kira separuh serpihan dari kemalangan 2009 kini telah terbakar di atmosfera, beberapa perlanggaran lain telah berlaku.

Para saintis menganggarkan bahawa kemalangan Iridium-Kosmos, bersama-sama dengan pemusnahan satelit yang disengajakan oleh China oleh peluru berpandu jarak jauh pada tahun 2007, telah menggandakan bilangan objek perlanggaran berbahaya dalam orbit.

4. Black Knight

black knight

Sama ada Black Knight berbahaya, ia bergantung kepada siapa yang anda tanya.

Ahli teori konspirasi berhujah bahawa objek itu adalah satelit makhluk asing yang berusia 13,000 tahun dari sistem bintang Epsilon Bootis yang ditemui Nikola Tesla pada tahun 1899.

NASA mendakwa bahawa objek yang dimaksudkan itu tidak lebih daripada selimut haba yang longgar dan tertanggal ketika berjalan kaki di ruang angkasa.

Objek ini berbahaya terutamanya untuk masa yang terbuang membincangkan mengenainya oleh ahli teori konspirasi.

Malangnya, lebih banyak masa telah disia-siakan oleh ahli teori konspirasi dan spekulasi mengenai objek ini daripada semua masa yang hilang oleh mereka yang meninggal dunia sebelum ini sebagai akibat jatuhnya serpihan dari angkasa lepas. 

3. Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS)

stesen angkasa lepas antarabangsa

Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) tidak membawa ancaman perlanggaran nuklear atau apa-apa pelanggaran yang mungkin kita ketahui. Namun, ia tetap menjadi salah satu objek yang paling berbahaya di orbit disebabkan oleh saiznya.

Perlanggaran adalah satu kemungkinan dengan sebarang objek angkasa lepas, tetapi apa-apa kemalangan dengan stesen angkasa boleh mencipta senario "kiamat" yang melibatkan serpihan angkasa lepas yang disebabkan oleh sindrom Kessler.

Dalam erti kata mudah, ini bermakna objek yang menghentam ISS mungkin menyebabkan kesan kemalangan berlarutan yang lain dari semua serpihan yang dihasilkan.

Sehinggakan pada satu ketika, terdapat terlalu banyak sampah yang menghalang kita melakukan sebarang aktiviti di angkasa lepas, dan kemungkinan berlanjutan untuk tempoh beberapa generasi.

Sehingga tahun 2017, objek-objek telah tertanggal dari stesen ini dan kini mempunyai potensi untuk terhempas ke ISS.

Stesen ini juga menjadi satu bahaya kepada angkasawan yang bekerja di atasnya.

Terdapat beberapa masalah dengan penjana oksigen, sistem penyingkiran karbon dioksida, kawalan alam sekitar, komputer pusat, sistem elektrik dan kuasa, panel suria yang terkoyak dan kebocoran ammonia.

Jika salah satu daripada masalah ini berubah menjadi malapetaka, ISS dengan pantas boleh menjadi bahaya yang serius apabila ia jatuh ke Bumi dan berlanggar dengan satelit dan serpihan lain di sepanjang jalan.

2. Teleskop Hubble Space

hubble space telescope 103

Saiz Teleskop Angkasa Hubble tidaklah sebesar ISS tetapi Hubble masih merupakan salah satu objek terbesar di orbit dan satu bahaya terutamanya kerana potensi perlanggaran.

Sekiranya Hubble menghentam satelit atau serpihan lain, jumlah bangkai tambahan akan menambah lagi masalah sampah di angkasa lepas.

Pada mulanya, Hubble dilancarkan di atas kapal angkasa Discovery pada tahun 1990 selepas kelewatan beberapa tahun berikutan kemusnahan Challenger.

Kini, Hubble tidak berada dalam orbit yang terkawal dan semakin turun ke Bumi. Oleh kerana bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan Hubble adalah sangat kuat dan padat, teleskop angkasa ini tidak mungkin akan terbakar di atmosfera semasa mendekati Bumi.

Selepas masuk ke atmosfera, Hubble kemudian akan jatuh secara tidak terkawal ke permukaan Bumi. Perkara ini mungkin berlaku di antara sekarang dan tahun 2040. 

1. Envisat

envisat

Envisat adalah satelit bersaiz besar yang dilancarkan pada tahun 2002 untuk memantau persekitaran dan geografi bumi.

Walaupun ia bertahan selama 5 tahun lebih lama dari rancangan asalnya, Agensi Angkasa Eropah (ESA) terputus hubungan dengannya pada tahun 2012.

Envisat kini menimbulkan ancaman sindrom Kessler terbesar terhadap orbit bumi. Dua objek menghampiri Envisat dan boleh menyebabkan perlanggaran.

Memandangkan jisim Envisat kira-kira 8,200 kilogram, apa-apa kemalangan antara ia dan satelit lain atau "sampah" di angkasa lepas akan menjadi bencana dan menghasilkan medan serpihan yang besar bergelimpangan di ruang angkasa dan hampir mustahil untuk dibersihkan.

Bangkai Envisat yang yang tersangat besar sehinggakan tindak balas rantaian potensi pelanggaran yang disebabkan oleh sindrom Kessler adalah bahaya yang nyata, dan Envisat merupakan risiko terbesarnya.

Pada ketika ini, satelit ini dijangka akan terus berada di orbit kira-kira 150 tahun sebelum jatuh ke Bumi, yang dapat meningkatkan kebarangkalian kemalangan.

Oleh sebab itu, pertimbangan khusus telah dibuat untuk menghasilkan kapal angkasa yang mampu memindahkan Envisat dari orbit.

Envisat mungkin merupakan salah satu ironi terbesar dalam program angkasa kami, sebuah satelit yang diraikan kerana membantu kita memahami kesihatan persekitaran Bumi namun kini merupakan salah satu daripada risiko yang paling besar terhadap medan orbitnya.

Rujukan:

1. Earth

2. NASA

3. Revolvy
Hakcipta iluminasi.com (2017)