Sejak ribuan tahun lalu, manusia sudah memanfaatkan pokok dan kayu kayan untuk pembagai kegunaan seperti penghasilan senjata, pembinaan rumah, penghasilan barang perhiasan dan banyak lagi.

Kini, kayu digunakan untuk segala-galanya daripada perabot kepada alat muzik, rumah, mainan dan banyak lagi. Walaupun harga kayu secara umumnya tidaklah mahal, sesetengah mempunyai nilai yang lebih tinggi kerana pelbagai sebab antaranya kesukaran mendapatkannya, ancaman kepupusan dan banyak lagi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula senarai 7 jenis kayu yang dianggap paling mahal di dunia. Selain itu, kami akan terangkan serba ringkas mengapa kayu-kayu dalam senarai di bawah ini mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada kayu-kayu lain yang terdapat di atas muka bumi ini.

7. Ilex opaca

ilex opaca

Ilex opaca atau umumnya dipanggil kayu holly (Holly wood) seringkali dilabel sebagai  kayu "paling putih" daripada semua kayu. Kayu ini sering digunakan untuk papan kunci piano (dalam hal ini ia dicelup dengan warna hitam) dan untuk pelbagai projek perabot.

Kayu ini tidak terancam, tetapi pokok ini tumbuh dengan sangat perlahan menyebabkan penjual cenderung untuk meletakkan tanda harga yang agak tinggi. Dalam sesetengah kes, kayu mahal ini boleh berharga sehingga $35 setiap kaki papan.

6. Ziricote

ziricote

Kayu ini biasanya ditemui di Amerika Tengah dan Mexico, dengan pokoknya kadangkala tumbuh lebih tinggi daripad 60 kaki. Turut dikenali sebagai Cordia dodecandra, kayu ini mempunyai corak yang berbeza, beralun dan kadangkala mempunyai warna keunguan.

Kayunya juga berketumpatan tinggi, menjadikannya lebih mudah untuk digunakan dan menjadi pilihan popular untuk perabot kayu dan alat muzik. Corak bijirin unik pada Ziricote juga menyumbang kepada harganya. Walaupun Rosewood Brazil kelihatan serupa, sukar untuk mencari alternatif mampu milik yang menawarkan rupa yang sama seperti ziricote.

5. Kayu cendana

kayu cendana

Kayu cendana dari India mungkin merupakan salah satu kayu yang paling serba boleh kerana mempunyai banyak kegunaannya. Kayu ini kerap digunakan untuk ukiran hiasan, ditambah kepada minyak wangi, dan juga dicampur dalam makanan sebagai rempah ratus.

Kayu cendana telah mengekalkan permintaan tinggi di seluruh dunia selama bertahun-tahun, yang menaikkan harganya. Kayu ini telah menjadi subjek perdagangan antarabangsa sejak abad ke-19 apabila pedagang Eropah menjualnya kepada kuil Buddha di China. Kayu ini boleh dijual lebih daripada $100 setiap paun.

4. Pink Ivory

pink ivory

Juga dikenali dengan nama Berchemia zyheri, kayu ini menyerlah dengan warna merah jambu yang terdiri daripada merah keperangan hingga merah jambu neon yang terang. Warna uniknya ini memainkan peranan besar dalam harga tinggi kayu ini, selain kesukaran mendapatkannya.

Seberapa rare kah kayu ini? Menurut satu laporan, ia adalah salah satu jenis kayu paling jarang ditemui di dunia malah sukar ditemui di negara asalnya di Afrika Selatan kerana peraturan pembalakan yang ketat di sana. Walaupun sukar ditemui, ianya tidak diletakkan dalam spesis terancam. 

3. Ebony

ebony afrika

Dengan tanda harga biasa $100 setiap kaki papan, kayu ini adalah salah satu kayu paling mahal di dunia. Terdapat beberapa jenis kayu Ebony, tetapi kayu Ebony Afrika adalah salah satu yang paling sukar ditemui. Malah, populasi pokok kayu hitam Ebony Afrika telah menurun sebanyak 50% dalam tempoh tiga generasi yang lalu disebabkan oleh eksploitasi pembalakan.

Kayu ini terkenal dengan warna gelapnya tetapi kayu juga mempunyai tekstur bijirin yang sangat halus. Walaupun kayu biasanya digunakan untuk mengukir objek hiasan, beberapa laporan mencadangkan ia mempunyai aplikasi perubatan, termasuk ciri anti-radang dan anti-kulat. 

2. Rosewood Brazil

kayu paling mahal dunia

Rosewood Brazil mempunyai warna kemerahan yang berbeza dan tekstur bijirin seragam. Warna yang cantik menjadikannya pilihan popular untuk perabot dan alat muzik yang halus, tetapi sekatan ke atas pembalakannya kerana ancaman kepupusan menjadikan kayu ini bahan yang sangat mahal.

Dalam banyak kes, rosewood Brazil biasanya dijual lebih daripada $300 setiap paun tetapi harga itu boleh meningkat lebih tinggi. Juga dikenali sebagai Dalbergia nigra, pokok rosewood Brazil boleh tumbuh lebih daripada 100 kaki tinggi. Menariknya, pokok ini mengeluarkan bau seperti mawar apabila dipotong.

1. Blackwood Afrika

blackwood

Ini adalah kayu paling mahal di dunia, tetapi ia juga salah satu yang paling jarang ditemui kebanyakannya disebabkan oleh penggunaan berlebihan dan kehilangan habitat yang disebabkan oleh manusia. Ini bermakna pokok Dalbergia melanoxylon dianggap terancam dan berkemungkinan besar pupus dalam masa terdekat.

Walaupun ia berkongsi ciri dengan kayu Ebony Afrika, kayu Ebony Afrika adalah spesies yang berbeza. Kayuyu ini adalah pilihan yang sangat popular untuk membuat alat muzik, tetapi pembalakan berlebihan mengancam spesis pokok ini. 

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Kray Woods
  3. Keimlumber
  4. Hearne HardwoodsHakcipta iluminasi.com (2017)