Industri burger adalah industri bernilai $73 bilion dimana 86% daripadanya merupakan burger yang dijual di rangkaian restoran. Ini menunjukkan burger antara makanan paling menguntungkan di dunia, serta salah satu makanan yang paling murah untuk dinikmati oleh mana-mana individu. 

Namun, ada juga sesetengah restoran yang menjual burger dengan harga yang sangat premium. Sudah tentu burger-burger sebegini sasaran pelanggan mereka bukanlah orang kebanyakan seperti kita, sebaliknya pelanggan yang mahukan burger dengan rasa yang unik dan menggunakan bahan-bahan premium. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, mari lihat 7 burger termahal di dunia  beserta harganya yang tidak masuk akal. Turut disertakan adalah penjelasan mengapa harganya begitu tinggi berbanding burger-burger biasa.

7. 777 - $777

burger 777

Di Le Burger Brasserie di Las Vegas, burger 777 pernah mendakwa memegang gelaran sebagai burger paling mahal di dunia dijual secara komersial pada harga $777. Burger ini dihidangkan dengan kepingan daging lembu Kobe tulen dari Jepun dan daging udang galah Maine.

Topping termasuk keju French Triple Cream Brie, bawang karamel, mentega 10 herba yang diselitkan dengan truffle putih, cheddar berusia 18 bulan, truffle hitam, telur puyuh, prosciutto dan cuka balsamic berusia 100 tahun. Walau bagaimanapun, ramai yang mengatakan harga premium ini adalah disebabkan sebotol champagne yang dihidangkan bersama-sama dengannya.

6. Glamburger - $1,770

The Honky Tonk di London, England ialah restoran yang digayakan mengikut restoran Amerika. Mereka menjual Glamburger dengan harga 1,100 paun, atau bersamaan dengan kira-kira $1,770. Ia diilhamkan oleh Chef Chris Large dan diselitkan dengan pelbagai topping dan penyediaan mewah sehingga burger mahal ini telah menjadi syurga penggemar makanan sejati.

Burger ini dihidangkan dengan kepingan daging seberat 0.6 paun yang diperbuat daripada daging rusa New Zealand dan daging lembu Kobe Wagyu Jepun, diperisakan dengan garam salai Himalaya dan dibungkus sekeping keju brie yang diselitkan dengan truffle hitam. Kemudian, di atasnya diletakkan kaviar Beluga dan telur itik salai dibalut daun emas yang boleh dimakan.

5. The Absolutely Ridiculous Burgerr - $1,999

the absolutely ridiculous burger 653

Sebuah restoran yang dipanggil Mallie's Sports Grill & Bar di Southgate, Michigan telah menjual burger sejak 2005. Mereka kini terkenal dengan hamburger raksasa yang dijual secara komersil yang dipanggil The Absolutely Ridiculous Burger, yang beratnya 338.6 paun dan berharga hampir $2,000.

Burger ini terdiri daripada bahan-bahan bernilai kira-kira 540,000 kalori, termasuk 30 paun bacon dan 36 paun keju. Untuk memesannya, anda perlu memberi notis awal 72 jam kepada restoran untuk menyediakan burger ini, yang tingginya kira-kira 3 kaki, termasuk roti.

4. Fleurburger 5000 - $5,000

fleurburger

Fleurburger 5000 dinamakan sempena harga kadar ratanya $5,000. Fleurburger diperbuat daripada daging lembu Wagyu tulen dan foie gras. Rotinya adalah brioche dan diselitkan dengan truffle begitu juga dengan sosnya. Truffle yang dihiris juga membentuk sedikit salad di atas kepingan daging. 

Untuk menaikkan harga burger terkenal mereka, Fleur de Lys dan chef Hubert Keller mencipta hidangan burger ini dengan pengalaman wain mewah sebagai sebahagian daripada perjanjian itu. Burger anda dihidangkan dengan sebotol Chateau Petrus 1995, Bordeaux yang dijual dengan sendirinya pada harga $2,500 setiap botol. Gelas Ichendorf yang anda minum ialah cenderahati yang boleh anda bawa pulang.

3. “Most Expensive Burger" - $5,000

most expensive burger

Juicy's Foods and Ovations Foodservices di Corvallis, Oregon cuba memanipulas persaingan membuat burger paling mahal di dunia dengan hanya menambah saiz burger. Untuk melakukannya, mereka mencipta burger ini menggunakan 777 paun daging lembu murah (bersamaan dengan kira-kira 352 kg) untuk dihidangkan di Juicy's Outlaw Grill.

Anda boleh memesan burger ini dengan harga $5,000 dengan syarat anda memberikan notis awal 48 jam mereka untuk mencipta burger raksasa anda. Burger ini telah memenangi rekod Guinness pada Julai 2011 sebelum rekod ini berjaya dipecahkan oleh rekod lain.

2. The Golden Boy Burger - $5,964

De Daltons ialah restoran di Belanda, di bandar Voorthuizen, dan ia menjual apa yang dianggap oleh Guinness Book of World Records sebagai burger paling mahal di dunia. Untuk menewaskan pemenang sebelumnya seberat 700 paun oleh Juicy's Outlaw Grill, chef Robbert Jan de Veen berusaha untuk menggunakan bahan-bahan mewah sahaja untuk mencipta satu hidangan burger yang akan menjadi yang paling mahal di dunia.

Bermul dengan kepinga dagingn yang diperbuat daripada daging lembu Wagyu Jepun yang mahal (khususnya, brisket wagyu A5 dan rusuk pendek) dan menggunakan topping seperti hidangan kaviar Beluga dan sos BBQ yang diperbuat daripada Scotch mewah Macallan, Chef Jan de Veen dapatt memecahkan rekod baru dengan burger ini yang dijual pada harga $5,964.

1. Burger Sel Stem - $330,000

burger sel stem

Burger yang paling mahal ialah burger Stem Cell. Ini mungkin bukan burger yang dijual secara komersial dari restoran. Burger Stem Cell telah dibuat di makmal di Universiti Maastricht di Belanda. Ia dicipta daripada 20,000 jalur tisu otot yang diperoleh daripada sel stem lembu.

Dari segi biologi, burger ini adalah sama dengan daging lembu sebenar. Walau bagaimanapun, ia telah dicipta dan dirasai tanpa perlu mengorbankan nyawa haiwan. Nilainya ditetapkan pada $330,000 untuk dihasilkan.

Kredit:

  1. Ladbibble
  2. BBC News
  3. Guinness World Record
  4. CNBC
  5. NDTV
  6. Eater
  7. World AtlasHakcipta iluminasi.com (2017)