Tweet terawal di dunia oleh akaun Twitter terawal di dunia

Twitter telah menjadi platform penting dalam dunia media sosial selama lebih sedekad sekarang. Ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita, dengan berjuta-juta pengguna di seluruh dunia.

Walaupun wujud media sosial yang baru seperti TikTok, Twitter dilihat masih lagi relevan kerana mempunyai audien yang berlainan niche. Malah, ramai profesional daripada selebriti hingga ahli politik masih aktif di Twitter sejak awalnya dan telah mengumpul ramai pengikut sehingga kini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pernahkah anda tertanya-tanya siapakah pengguna awal Twitter? Kali ini mari kami kongsikan 7 pengguna terawal yang telah mendaftarkan akaun mereka di laman sosial Twitter. Malah, ada yang masih aktif sehingga ke saat ini.

7. @Adam

akaun twitter dipadam

@adam ialah pengguna Twitter yang menyertai platform Twitter pada Mac 2006, hanya beberapa bulan selepas pelancaran rasminya. Dengan ID pengguna 18, beliau adalah antara pengguna Twitter terawal dan perintis dalam membangunkan platform media sosial ini.

Walau bagaimanapun, akaunnya telah digantung dan bilangan pengikutnya tidak dinyatakan. Tidak jelas mengapa akaunnya digantung atau kandungan yang mungkin telah desiarkan. Namun begitu, kehadiran awalnya di Twitter menyerlahkan kepentingan pengguna awal dalam membentuk pembangunan platform ini.

6. @tonystubblebine

ceo medium

@tonystubblebine ialah pengguna Twitter yang turut berada di platform ini sejak Mac 2006, menjadikannya salah satu pengguna Twitter yang terawal. Nama yang digunakan adalah Tony Stubblebine. Selama bertahun-tahun, bliau telah mengumpulkan pengikut sebanyak 25.2K pengikut.

Tony Stubblebine terkenal dengan kerjanya dalam industri teknologi setelah mengasaskan aplikasi produktiviti Lift, yang kemudiannya diperoleh oleh Coach.me. Beliau juga mengasaskan platform pembelajaran dalam talian, Cerego dan merupakan penasihat dan pelabur dalam beberapa syarikat teknologi lain.

Dengan kepakaran dan pengalamannya, Tony berkemungkinan menggunakan Twitter untuk berkongsi pandangan tentang industri teknologi, melibatkan diri dengan profesional lain dalam bidang itu dan berhubung dengan pengikutnya.

5. @jeremy

pengguna awal twitter

@jeremy ialah pengguna Twitter yang menyertai platform Twitter pada Mac 2006, sejurus selepas pelancaran rasminya. Dikenal pasti oleh ID pengguna 16, @jeremy adalah antara yang pertama menyertai Twitter, menunjukkan minat yang kuat dalam media sosial semasa peringkat awalnya.

Pengguna ini telah memperoleh ramai pengikut sebanyak 11.6K di platform Twitter. @jeremy mungkin ahli aktif komuniti Twitter, menggunakan platform untuk berhubung dengan orang lain, berkongsi ideanya dan terlibat dalam perbincangan.

Bagaimanapun, akaun Twitternya telah ditetapkan untuk peribadi dan oleh itu tweetnya hanya boleh diakses oleh mereka yang diluluskan sebagai pengikutnya.

4. @crystal

sejarah twitter

Sama seperti pengguna awal yang lain, @crystal menyertai platformm ini pada Mac 2006. Sebagai pengguna awal platform ini, ID penggunanya ialah 15. Pemilik akaun @crystal ini telah mengumpul 35K pengikut, yang menunjukkan bahawa dia mempunyai ramai pengikut di platform.

Akaun @crystal mempunyai tetapan Public, bermakna setiap tweetnya boleh dilihat oleh sesiapa sahaja. Selain itu, tiada maklumat lanjut yang berkaitan dengannya diketahui.

3. @noah

pengasas bersama twitter

Noah Glass ialah usahawan teknologi dan pembangun perisian yang mengasaskan Twitter bersama Jack Dorsey, Biz Stone dan Evan Williams. Beliau secara meluas dianggap sebagai salah satu tokoh utama dalam pembangunan awal platform ini. Bagaimanapun, beliau meninggalkan Twitter pada tahun 2006 sebelum ia menjadi fenomena global hari ini.

Walaupun meninggalkan Twitter, Noah Glass kekal aktif dalam industri teknologi. Beliau telah mengasaskan atau memegang jawatan kanan bersama dalam beberapa syarikat lain, termasuk Odeo, pelopor kepada Twitter, dan permulaan sistem pembayaran mudah alih, Olo.

Noah Glass menggunakan nama skrin @noah pada platform Twitter dan beliau mempunyai 48.1K pengikut di platform ini. 

2. @biz

biz

Biz Stone menggunakan nama pengguna @biz pada platform ini dan beliau mempunyai 2.6 juta pengikut yang mengagumkan, menunjukkan jumlah pengikut yang cukup ramai pada platform ini. Biz Stone ialah usahawan teknologi dan pengasas bersama Twitter, bersama Jack Dorsey, Noah Glass dan Evan Williams.

Bia memainkan peranan penting dalam membangunkan platform ini membantu mencipta ciri ikonik Twitter seperti "tweet semula" dan hashtag. Selepas meninggalkan Twitter pada 2011, Stone mengasaskan dan mengasaskan bersama beberapa syarikat lain, termasuk Jelly Industries, sebuah platform soal Jjwab dan Super, rangkaian sosial yang dikuasakan AI.

Selain kerjanya dalam industri teknologi, Stone juga seorang pengarang dan telah menulis beberapa buku, termasuk "Things a Little Bird Told Me: Confessions of the Creative Mind," sebuah memoir tentang pengalamannya dalam industri teknologi.

1. @jack

pengguna twitter terawal

Akaun Twitter tertua pernah dimiliki oleh pengasas bersama Jack Dorsey, yang menyertai platform ini menggunakan nama skrin @jack di Twitter. Beliau menyertai Twitter pada Mac 2006 dengan ID pengguna 12.

Jack Dorsey ialah seorang usahawan teknologi dan pembangun perisian yang dikenali secara meluas sebagai pengasas bersama Twitter. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Twitter dua kali, dari 2007 hingga 2008 dan sekali lagi dari 2015 hingga 2021.

Dorsey telah terlibat dalam beberapa syarikat lain dalam industri teknologi  termasuk Square, sebuah syarikat pembayaran mudah alih yang diasaskannya bersama pada tahun 2009. Selain kerjanya dalam teknologi, Dorsey terkenal dengan minatnya dalam politik dan sosial. 

Kredit:

  1. The Guardian
  2. The Real Time ReportHakcipta iluminasi.com (2017)