Sejarah manusia dipenuhi dengan diktator jahat yang memerintah melalui ketakutan dan keganasan, satu bencana kepada rakyat mereka dan negara-negara lain.

Namun, seperti jam yang rosak yang menunjukkan waktu yang tepat dua kali sehari, sesetengah diktator tetap memberikan sumbangan yang baik kepada negara dan rakyat.

iluminasi.com kongsikan 6 sumbangan yang dilakukan oleh diktator kejam di seluruh dunia. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Genghis Khan memperkenalkan undang-undang dan kebebasan beragama

genghis khan memperkenalkan undang undang dan kebebasan beragama

Apa lagi yang hendak dikatakan mengenai Genghis Khan yang belum pernah disebutkan mengenai wabak bubonic?

Meletus diri dari padang rumput Mongol, pasukannya melintasi Eurasia dan memusnahkan empayar purba serta membunuh kira-kira 40 juta orang (sekitar 11% daripada populasi global).

Menurut Julia Pongratz dari Institut Carnegie For Science, penyembelihan oleh Genghis mengeluarkan 700 juta tan karbon dari atmosfera.

Memang benar, Genghis Khan membunuh begitu ramai orang sehinggakan memberikan kesan kepada pengeluaran karbon di Bumi.

Tetapi Genghis bukan sekadar diktator gila yang mahu merosakkan tetapi berniat untuk membina sebuah negara Mongol.

Pada tahun 1208, beliau menangkap seorang penulis Uygur yang bernama Tatar-Tonga, yang mengadaptasikan abjad Uygur untuk mencipta abjad pertama untuk menulis bahasa Mongolia.

Genghis juga mencipta kod undang-undang dan menerapkannya di seluruh empayarnya. Lebih mengagumkan, Genghis menegaskan bahawa undang-undang ini perlu diguna pakai untuk dirinya sendiri dan juga subjeknya.

Di dunia di mana monarki dianggap lebih tinggi daripada undang-undang, ini merupakan langkah yang luar biasa namun ia telah tidak lagi digunapakai oleh pewaris takhtanya.

Genghis juga menjadikan abang angkatnya sebagai hakim tertinggi dan menggalakkannya untuk menyimpan rekod semua keputusan undang-undang.

Beliau memberikan kebebasan beragama kepada semua orang di dalam empayarnya dan memberikan status pengecualian cukai ke tempat ibadat.

Genghis terkenal sebagai seorang yang sangat sukakan kerohanian, sering berdoa sebelum berkempen dan gemar membincangkan tentang agama dan falsafah dengan para sarjana seperti Tao Qiu Chuji.

2. Muammar Gaddafi memulakan projek pengairan terbesar di dunia

muammar gaddafi memulakan projek pengairan terbesar di dunia

Muammar Gaddafi mengambil alih kuasa dalam rampasan yang tidak berdarah pada tahun 1969.

Sayangnya, sepanjang tempoh dalam kuasanya melibatkan banyak pertumpahan darah. Libya menjadi negara polis dengan mimpi buruk, di mana musuh-musuh rejim itu sering dipenjarakan dan dibunuh.

Malah, dengan melarikan diri ke luar negara juga tidak membantu kerana Gaddafi terkenal dengan menghantar pembunuh untuk memburu pembangkang Libya yang tinggal di luar negara.

Beliau juga penyokong keganasan yang bersemangat. Yang paling terkenal adalah ejen-ejen Libya disalahkan di atas pengeboman Pan Am Flight 103, yang meletup di Lockerbie di Scotland, membunuh 270 orang.

Pada tahun 2011, Gaddafi digulingkan dengan begitu kejam, meninggalkan sebuah negara yang dilanda perang saudara. Jadi, apakah sumbangan yang dilakukan oleh Gaddafi untuk rakyat Libya?

Di bawah kepimpinannya, Libya telah mendapat pendidikan percuma, penjagaan kesihatan, dan elektrik, serta perumahan dan pengangkutan bersubsidi.

Sebaliknya, Libya adalah negara yang berjumlah 6 juta orang dan pendapatan minyak tahunan RM134 bilion, namun terdapat 30% pengangguran dan kemiskinan yang meluas.

Dalam konteks ini, program-program sosial Gaddafi kelihatan kurang seperti kemurahan hati kerajaan dan lebih kepada menanggung keperluan minimum untuk menenangkan penduduk sementara golongan elit mengaut berbilion-bilion dolar.

Tetapi Gaddafi sekurang-kurangnya boleh berbangga dengan satu projek yang benar-benar memberi kesan mendalam.

Libya adalah salah satu negara paling kering di dunia, yang bergantung kepada hujan yang jarang di sepanjang pantai, akuifer bawah tanah dan projek penyahgaraman yang mahal.

Apabila Gaddafi mengambil alih kuasa pada tahun 1969, banyak akuifer pantai telah tercemar oleh air laut.

Bandar Benghazi hampir tanpa air minuman. Oleh itu, Gaddafi telah membangunkan Projek Sungai Besar Manusia, sebuah rancangan besar untuk mengepam air dari akuifer gergasi di selatan terpencil ke utara negara ini.

Dua fasa pertama projek itu siap pada tahun 90-an, membawa bekalan air segar ke 70% penduduk Libya. Ini memerlukan rangkaian 1,300 telaga dan 5,000 kilometer paip.

Sistem ini mampu mengepam 5 juta meter padu air sehari dan akuifer cukup besar untuk membekalkan air untuk 1,000 tahun akan datang.

Terdapat rancangan untuk memperluaskan sistem dalam menjadikan padang pasir hijau hijau dan mewujudkan ladang besar di kawasan yang tidak produktif sebelum ini.

Walau bagaimanapun, kerja-kerja menjadi perlahan pada tahun 90-an disebabkan sekatan yang dikenakan selepas pengeboman Lockerbie dan berhenti sepenuhnya semasa perang saudara Libya pada tahun 2011, ketika pengeboman NATO memusnahkan kilang utama.

3. Fidel Castro merevolusikan sistem kesihatan dan pendidikan

fidel castro merevolusikan sistem kesihatan dan pendidikan

Setelah mengambil alih kuasa pada tahun 1959, Fidel Castro mengubah Cuba kepada negara diktator satu parti, memaksa puluhan rakyatnya menjadi buangan, membunuh sejumlah pembangkang dan menghumban ramai orang ke dalam penjara.

Amnesty International dan Human Rights Watch menggambarkan kerajaannya sebagai salah satu penyalahguna hak asasi manusia yang paling buruk dalam sejarah.

Walaupun peraturan Castro sangat kejam dan menyedihkan, beliau boleh berbangga dengan beberapa pencapaian lain.

Sebagai contoh, Amerika Syarikat dan Cuba mempunyai jangka hayat yang hampir sama, walaupun AS menghabiskan 20 kali lebih banyak per kapita dalam penjagaan kesihatan.

Ini boleh dikaitkan dengan sistem penjagaan kesihatan kebangsaan yang disediakan oleh Castro, yang menyaksikan kejayaan besar walaupun separuh daripada doktor Cuba telah melarikan diri dari negara itu dengan segera selepas beliau mengambil kuasa.

Pada tahun 1959, hampir seperempat penduduk dewasa Cuba tidak buta huruf. Hari ini, buta huruf dewasa hampir tidak wujud di negara ini.

Selepas revolusi, rejim Castro memberikan tanah kepada petani yang tidak mempunyai tanah, mencipta perumahan baru untuk menggantikan kawasan setinggan dan memperkenalkan sistem pendidikan sejagat.

Cuba juga melakukan tugas yang baik dalam persediaan menghadapi bencana taufan.

Seorang kapten dilantik di setiap blok di Cuba untuk membantu dengan pemindahan yang mana adalah wajib, manakala bas kerajaan dan trak membawa orang ke tempat perlindungan yang ditetapkan.

Dan hasilnya menjadi bukti apabila Hurricane Gustav melanda Cuba di mana tiada seorang pun yang terkorban.

Taufan yang sama kemudian membunuh 26 orang di Louisiana, menyebabkan diplomat AS Wayne Smith menyimpulkan bahawa terdapat banyak perkara yang Amerika Syarikat boleh pelajari dari sistem tindak balas taufan Cuba.

4. Napoleon Bonaparte menjadi perintis kod perundangan Perancis

napoleon bonaparte menjadi perintis kod perundangan perancis

Wira kepada sesetengah orang dan syaitan bagi yang lain, Napoleon Bonarparte mengetuai Perancis melalui beberapa konflik berdarah di Eropah sejak Perang Tiga Puluh Tahun.

Dianggarkan 2 juta orang mati sebagai kesan langsung daripada peperangannya, sementara satu juta penduduk awam terkorban secara tidak langsung dalam kempen-kempen tersebut.

Pertempuran itu sangat kejam di Sepanyol, di mana pasukan Napoleon menjalankan pembunuhan meluas terhadap mereka yang disyaki sebagai tentera gerila.

Walaupun dengan kekejaman yang dilakukan, Napoleon sekurang-kurangnya seorang yang gemar dengan prinsip pencerahan.

Sebagai contoh, beliau mempromosikan sistem undang-undang yang dikenali sebagai Kod Napoleon, yang kini dianggap sebagai salah satu dokumen paling berpengaruh dalam sejarah dunia.

Kod ini memupuk prinsip bahawa semua warganegara lelaki harus dipertimbangkan dengan saksama, tanpa keistimewaan kelas keturunan dan menggariskan hak dan kewajipan rakyat dalam masyarakat.

Kod ini juga mewujudkan kebebasan beragama dan menjamin bahawa kerajaan menghormati harta persendirian. Variasi kod akhirnya diterima pakai oleh kebanyakan negara di Eropah dan Amerika Selatan serta juga merupakan pengaruh besar bagi para reformis di Asia.

Walau bagaimanapun, kod itu mempunyai kelemahannya. Antara lain, ia memutuskan bahawa wanita tidak boleh berkongsi hak yang sama, tetapi harus dianggap sebagai golongan bawahan kepada suami mereka.

Aspek kod ini diperjuangkan oleh para penggerak hak wanita awal di seluruh dunia.

5. Zia-Ul-Haq mengembangkan ekonomi

zia ul haq menyelia perkembangan ekonomi

Di bawah rejim pimpinan Muhammad Zia-ul-Haq, penganiayaan negara adalah perkara biasa, dengan sasaran terutamanya terhadap wanita, penentang politik dan golongan minoriti.

Satu contoh penting ialah layanannya terhadap mazhab Ahmadiyah, yang mana aktiviti penyembahan mereka dianggap sebagai satu jenayah dan sering dijatuhi hukuman mati kerana melanggar undang-undang penghujatan.

Namun, Zia-ul-Haq telah menyelia pertumbuhan ekonomi Pakistan secara berterusan. Semasa beliau berkhidmat dari tahun 1977 hingga 1988, pertumbuhan purata KDNK meningkat kepada 6% setahun, pendapatan pertanian meningkat sebanyak 4% setahun dan pengeluaran menyaksikan pertumbuhan 9% setahun.

Sebahagian daripada ini adalah disebabkan oleh liberalisasi ekonomi yang menggalakkan pertumbuhan sektor swasta. Beberapa industri awam juga diberi denasionalisasi di mana bank adalah industri yang menikmati pengecualian ketara.

Beliau juga menggalakkan perdagangan bebas. Berikutan kematiannya dalam nahas kapal terbang pada tahun 1988, berjuta-juta orang hadir dalam perarakan pengebumiannya, memuji beliau sebagai "Muslim yang hebat."

6. Rafael Trujillo menggalakkan kestabilan dan kemakmuran negara

rafael trujillo menggalakkan kestabilan dan kemakmuran

Rafael Trujillo berkuasa pada tahun 1930 dan memerintah Republik Dominica dengan "tangan besi" sehingga dia dibunuh pada tahun 1961.

Seperti semua diktator dalam senarai ini, Trujillo adalah salah seorang daripada pemimpin terburuk dunia yang wujud dalam sejarah.

Pasukannya menyeksa dan membunuh sesiapa saahaja yang menentangnya, membuang mayat ke dalam laut menjadi makanan kepada ikan jerung.

Pada tahun 1937, beliau mengarahkan pembunuhan kira-kira 20,000 orang Haiti yang tinggal di Republik Dominica. Samseng-samseng Trujillo mengembara merentasi sempadan, menuntut para petani untuk menyebut perkataan Sepanyol yang rumit iaitu "perejil" bermaksud "parsley".

Sesiapa yang dianggap mempunyai loghat Haiti dibunuh dengan serta-merta. Tidak mengejutkan, Trujillo adalah tidak popular, tetapi Republik Dominica melakukan sekurang-kurangnya melihat peningkatan dalam taraf hidup ketika zaman pemerintahannya.

Terdapat peningkatan dalam kebersihan di negara ini dan rejimnya membina hospital, jalan raya, dan sekolah.

Sudah tentu, pasti ada helah disebaliknya kerana Trujillo dan kroninya mengaut sebahagian besar daripada belanjawan kerja awam menerusi sogokan dan penyelewengan.

Selain itu, Trujillo melunaskankjan semua hutang negara, mengekalkan mata wang yang stabil dan membina atau memperbaiki lapangan terbang serta bangunan awam.

Rujukan:

1. Water Technology

2. Biography

3. History
Hakcipta iluminasi.com (2017)