Tiada apa yang lebih nikmat lebih daripada tidur malam yang nyenyak dan terjagaa keesokan harinya dengan tubuh badan yang sangat bertenaga. Selain daripada ketenangan jiwa, katil dan tilam yang anda lampirkan badan anda untuk berehat juga memainkan peranan yang penting.

Bagi mereka yang mampu, sejumlah wang akan dibelanjakan untuk tujuan ini, dan bagi yang tidak, cukup dengan selapis tilam nipis berbantalkan lengan bagi mengharungi malam-malam dingin. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com ingin kongsikan 5 katil yang paling mewah dan termahal di dunia.

6. Katil Cosmovoide - RM240,000

katil cosmovoide 5 katil paling mahal di dunia 2

Jika anda sanggup membelanjakan wang sebanyak RM240,000 untuk tidur yang entah lena atau tidak, anda boleh dapatkan katil Cosmovoide ini. Ya, harga seunit katil ini mengalahkan kos bagi sebuah rumah.

Namun, pasti ada sebab mengapa ia terlalu mahal kan? Katil mewah yang berbentuk seperti telur ini bertemakan teater. Ia adalah sangat unik dan dilengkapi dengan sistem wayang termasuklah TV, sistem bunyi, lampu LED dan pemain DVD.

Tak cukup dengan itu, ia dipasangkan seunit telefon, jadi anda tak perlu bangun lagi dari katil anda. Reka bentuknya menyerupai struktur buaian dengan dua unit tilam yang dipasangkan pada rangkanya yang membantu anda meregangkan badan anda mengikut bentuknya, memberikan tidur yang lebih enak dan nyenyak. 

5. Katil Majesty VI-Spring - RM340,000

katil majesty vi spring 5 katil paling mahal di dunia

Jika dilihatkan pada rupa dan reka bentuknya, katil Monarc V-Spring ini tidak sehebat katil-katil lain dalam senarai ini. Malah, ia kelihatan seperti katil biasa yang terdapat di rumah anda. 

Namun, jangan biarkan rekabentuknya menipu anda, kerana harga katil ke-4 termahal di dunia ini mencecah RM340,000 seunit. Set Majesty ini didatangkan dengan rangka katil, tilam, divan dan bantal.

katil majesty vi spring 5 katil paling mahal di dunia 2

Kelebihan yang membuatkan ia tersangat mahal adalah keselesaan tilamnya yang mana diperbuat menggunakan 6,240 spring, dijahit dan dihiasi dengan lapisan sutera, bulu kambing dan kapas.

Ia juga disulami dengan lapisan perak dan emas. Pereka katil ini memberikan tumpuan dalam mereka bentuk katil ini bagi memberikan keselesaan yang anda tak pernah alami. 

4. Katil Parnian Furniture - RM840,000

katil parnian furniture 5 katil paling mahal di dunia

Parnian Furniture telah menghasilkan antara katil termahal di dunia ketika ini. Bergantung kepada ciri-ciri dan bahan yang anda pilih bagi menghasilkan katil ini, harganya boleh mencapai sehingga RM840,000 seunit.

Presiden syarikat ini, Abdolhay Parnian menghabiskan masa lebih daripada 2 tahun untuk mereka bentuk katil mewah ini. Tukang kayu pula kemudiannya mengambil masa lebih daripada 8 bulan untuk menukarkan sebuah lukisan kepada realiti.

Bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan katil buatan tangan ini termasuklah emas, kapas dan juga keluli. Ia bukan sahaja berkualiti dari segi bahan dan reka bentuk malah dilengkapi dengan teknologi tinggi seperti TV berputar dan tempat letak iPad.

3. Katil Jado Steel Style Gold - RM2.7 juta

katil jado steel style gold 5 katil palingmahal di dunia 2 838

Mungkin tidak kelihatan senang di mata, namun jika katil yang hampir keseluruhannya dihasilkan daripada emas dan bertatahkan kristal Swarovski tidak melambangkan kemewahan dan kekayaan, apa yang lagi yang boleh dilakukan?

Katil Jado Steel Style Gold yang dilengkapi dengan internet, pemain DVD, PlayStation dan sistem bunyi binaan dalaman ini lebih kepada menunjukkan kemewahan lebih daripada keselesaan.

Dan jika anda berminat dengan katil yang mampu menyilaukan mata ini, anda boleh milikinya dengan wang sebanyak RM2.7 juta.

2. Katil Terapung Magnetik - RM8.4 juta

katil terapung magnetik 5 katil paling mahal di dunia

Katil terapung kelihatan sangat magikal dan "sempoi", yang mana dikenali sebagai Katil Terapung Magnetik. Nama itu diberikan kerana ia direkabentuk dengan magnet terbina di dalamnya seberat 680 kilogram.

Magnet yang bersaiz tersangat besar ini membantu mengekalkan katil ini terapung dan ia bukan satu-satunya bahan yang membentuk katil magikal ini.

Katil ini juga mempunyai komponen lain iaitu wayar yang kukuh yang dipasang menghubungkan katil dan lantai, menghalang ia daripada bergerak di udara.

Disebabkan teknologi yang sangat ajaib dan unik, sudah tentu ia dijual dengan harga yang tersangat mahal, iaitu RM8.4 juta. Memang ia tersangat mahal, tetapi juga tersangat cool, kan?

1. Katil Baldacchino Supreme - RM25 juta

baldacchino supreme 5 katil paling mahal di dunia

Reka bentuk dalaman katil Baldacchino Supreme diperbuat daripada jenis kayu yang terbaik iaitu Ash dan Cherry.

Katil buatan tangan ini direka dan dihasilkan oleh pereka Stuart Hughes, yang menggunakan 107 kilogram emas 24 karat dan ia mempunyai corak dan dekoratif kecil yang menyerupai daun emas.

baldacchino supreme 5 katil paling mahal di dunia 2

Katil ini juga dihiasi dengan kain sutera dan kapas dari Itali yang terbaik di dunia. Semua hiasan ini dibuat secara handmade dan juga boleh di-customize sepenuhnya. Malah, kepala katil juga boleh dibenamkan dengan berlian atau batu berharga lain, mengikut citarasa pelanggan.

Katil Baldacchino Supreme ini dijual dengan harga RM25 juta dan hanya 2 unit sahaja dihasilkan. Jadi, walau sekaya mana pun anda, anda mungkin tidak dapat memiliki katil mewah yang mungkin membuatkan anda tidur nyenyak setiap malam.

Rujukan:

1. Lussorian

2. Luxury Launches

3. Teny

4. Gizmodo

5. Stuart Hughes
Hakcipta iluminasi.com (2017)