Istana biasanya merupakan kediaman bagi golongan diraja yang bertindak sebagai pemerintah di negera tersebut.

Ia juga merupakan antara salah satu bangunan rumah terbesar di sesebuah negara yang juga bertindak sebagai mercu tanda.

Disebabkan ia milik kerajaan, maka pembinaan istana biasanya menelan belanja yang sangat tinggi membuatkan binaan ini kelihatan sangat indah dan menakjubkan.

iluminasi.com kongsikan antara 6 istana paling cantik di dunia.

6. Istana Hohenzollern - Jerman

istana hohenzollern

Seni bina dan menaranya yang berdiri tegak dari hutan hijau yang subur membuatkan Istana Hohenzollern antara istana paling menarik dan tercantik di dunia dari luar.

Namun, seni bina dalamannya lebih menakjubkan. Istana Hohenzollern adalah tempat kediaman nenek moyang Kerajaan Hohenzollern terletak di Gunung Hohenzollern, 855 meter dari aras laut.

Istana ini telah musnah sepenuhnya pada tahun 1423 selepas pengepungan selama 10 bulan oleh empayar Swabia. epuluh bulan oleh bandar-bandar kekaisaran Swabia.

Istana terakhir dibina antara tahun 1846 dan 1867 sebagai peringatan keluarga oleh waris Hohenzollern, Raja Frederick William IV dari Prusia.

5. Château de Pierrefonds - Perancis 

ch teau de pierrefonds

Pernah hancur satu ketika dahulu hancur, istana ini kemudiannya dipulihkan menjadi lebih indah daripada asalnya ketika dibina pada abad ke-19.

Istana  Château de Pierrefonds terletak berhampiran dengan ibu kota Paris, namun agak terpencil dan berbaloi untuk dilawati.

Istana ini berhias namun tidak keterlaluan dan dipenuhi dengan ciri-ciri seni bina yang menarik.

4. Neuschwanstein Castle - Jerman

neuschwanstein castle

Menjadi inspirasi bagi istana Cinderella oleh Disney, Neuschwanstein adalah sebuah istana dongeng yang benar-benar wujud dalam alam nyata.

Dibina oleh Raja Ludwig II dari kerajaan Bavaria pada abad ke-19, Istana Neuschwanstein dibina sebagai tempat berundur dan untuk menghormati Richard Wagner, komposer dan pengarah teater terkenal Jerman.

Raja Ludwig II tidak membenarkan orang asing untuk masuk ke tempat perlindungan peribadinya. Namun pada hari ini ruang tersebut terbuka kepada orang ramai memberikan kita peluang untuk melihat dengan lebih dekat istana ini.

3. Château d’Azay-le-Rideau - Perancis 

ch teau d azay le rideau

Dibina dengan begitu menakjubkan di atas sebuah pulau di atas sebuah sungai supaya reka bentuk mewahnya terpantul pada air, Château d'Azay-le-Rideau adalah bahagian dari warisan Perancis yang tersangat unik.

Kini bangunan ini sedang dipulihkan dan para pelawat berpeluang untuk mempelajari kemahiran tradisional yang digunakan untuk memelihara mercu tanda negara ini.

Istana ini juga dilengkapi dengan perabot dan kemasan dari abad ke-16 yang sangat jarang ditemui pada hari ini.

2. Château de Versailles - Perancis

ch teau de versailles

Lambang kemewahan pra-revolusi Perancis, Versailles bukan hanya salah satu istana paling terkenal di dunia tetapi lebih daripada itu. 

Taman-taman di istana ini sangat mengagumkan sama seperti bangunan istana ini.

Apa yang paling menarik tentang istana ini adalah rasa ingin tahu dusun istana ini yang dibina atas perintah Ratu Marie-Antoinette, Ratu Perancis terakhir sebelum revolusi Perancis.

1. Mont Saint Michel - Perancis

mont saint michel

Dan istana paling cantik di dunia memiliki kesemuanya iaitu persekitaran pulau yang unik, empat muzium yang berbeza, pemandangan indah dan sejarah yang bermula pada abad ke-6.

Mont Saint Michel sangat menakjubkan yang merupakan gabungan keanggunan yang wajib dilihat dengan mata sendiri.

Terdapat kisah legenda disebalik istana ini yang mengatakan bahawa ia diasaskan apabila "malaikat" Michael mengarahkan seorang uskup tempatan untuk membina sebuah gereja di kawasan tersebut.

Sejarahnya bukanlah sebagai istana diraja tetapi sebagai biara dan masih ada sami yang tinggal di sini sehingga hari ini.

Mungkin perkara ini digabungkan dengan keindahan semula jadi dan buatan manusia yang menjadikannya begitu damai. Hakcipta iluminasi.com (2017)