Tidak keterlaluan rasanya jika ingin dikatakan bahawa bunga mawar (atau ros) mungkin bunga yang paling banyak dibincangkan dalam kesusasteraan dan puisi di seluruh dunia. Ia melambangkan kecantikan, cinta, dan semangat. Bunga ini mempunyai imej membangkitkan begitu banyak emosi yang berbeza.

Sekuntum bunga mawar yang terleta pada sudut bilik anda mampu menambah sentuhan elegan pada hiasan dan segera mengubah suasa sesuatu tempat itu. Mawar juga membantu anda menyatakan cinta dan terima kasih anda kepada seseorang yang anda cintai dan puja.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di sini kami menyenaraikan 9 bunga mawar paling unik dan jarang ditemui di dunia. Menariknya, kesemua bunga ros ini boleh didapati secara komersial dan dijual di pasaran. Bagi peminat bunga ini, anda mungkin ingin mendapatkan bunga-bunga in dalam koleksi anda. 

5. Bunga mawar Nostalgie

bunga mawar nostalgie

Mawar Nostalgie atau Mawar Nostalgia ialah bunga dua warna yang cantik. Kelopak dalam berwarna putih krim dengan tepi merah ceri, dan kelopak luar berwarna merah sepenuhnya. Corak warna yang unik ini menjadikan varieti ini menonjol di khalayak ramai.

Bunganya besar, mempunyai saiz sekitar 4-5 inci. Saiz bunga purata ialah 4.75 inci. Bunga yang sudah dewasa mempunyai 26 hingga 40 kelopak dan haruman sederhana. Varieti mawar ini mempunyai daun berkilat dan berkulit serta boleh membesar sehingga 3 hingga 4 kaki.

Ia pertama kali dibiakkan oleh Hans Jurgen pada tahun 1995. Pada tahun berikutnya, ia diperkenalkan di Jerman oleh Rosen-Tantau.

4. Bunga mawar Félicité Parmentier

bunga mawar f licit parmentier 725

Félicité Parmentier ialah mawar kuno dengan rupa yang sangat lembut dan halus. Kelopaknya berwarna merah jambu pucat yang pudar menjadi putih di tepinya. Bunganya kecil, diameter kurang daripada 2 inci. Félicité Parmentier biasanya mempunyai lebih daripada 40 kelopak.

Matahari penuh dan tanah yang lembap dan bersaliran baik adalah sesuai untuk pertumbuhan tumbuhan Félicité Parmentier yang sihat. Walau bagaimanapun, ia boleh bertolak ansur dengan tanah yang teruk dan kurangnya cahaya matahari.

Ia adalah baka lama yang dihibridkan oleh Louis-Joseph-Ghislain Parmentier sebelum 1834. Mawar Felisite Parmentier boleh mempunyai sebanyak 120 kelopak. Oleh itu, ia boleh kelihatan sangat berbeza daripada mawar lain yang disebut dalam senarai ini.

3. Bunga mawar Hocus Pocus

bunga mawar hocus pocus

Ia adalah satu lagi mawar berjalur yang cantik. Ia mempunyai tekstur baldu dan jalur burgundy gelap dan kuning lemon. Saiz bunga adalah sekitar 2-3 inci dan bunga yang mekar sepenuhnya mempunyai 26-40 kelopak. Masa berbunga adalah musim bunga, musim panas, dan musim gugur, dan ia memerlukan matahari penuh untuk mekar. Ia mekar dalam keadaan merah semasa musim.

Varieti khusus ini ditemui pada tahun 2000 oleh W. Kordes & Sons. Warna unik Hocus Pocus menjadikannya pilihan popular untuk hadiah bunga yang digubah. Sekuntum bunga ini dalam sejambak bunga mawar menambah keindahan keseluruhan gubahan bunga tersebut.

Ini adalah baka yang jarang ditemui dan tidak boleh didapati dengan mudah. Terdapat satu lagi jenis mawar yang kelihatan sangat serupa yang dipanggil Abracadabra. Ia telah diperkenalkan oleh syarikat yang sama Kordes & Sons pada tahun 2002

2. Bunga mawar juliet

bunga mawar juliet 712

Mawar Juliet atau Sweet Juliet adalah salah satu mawar paling jarang ditemui di dunia. Ia adalah mawar bekelopak penuh dengan saiz bunga sederhana antara 2 hingga 3 inci. Ia mempunyai 40+ kelopak dan sangat penuh.

Bunga yang mengasyikkan ini mekar dalam kelompok kecil dan mempunyai haruman menyegarkan yang tersendiri. Juliet Rose telah dihibridkan oleh penternak British yang terkenal David Austin pada tahun 1989. Ia dinamakan sempena Romeo Juliet karya Shakespear.

Sejak 60 tahun yang lalu, David Austin telah menghasilkan lebih daripada 200 jenis mawar Inggeris yang indah yang kebanyakannya mempunyai banyak kelopak dan mempunyai wangian yang kaya dan memikat.

1. Bunga mawar biru

Mawar Biru adalah yang paling jarang ditemui di dunia. Mawar biru telah menjadi sebahagian daripada mitologi dan cerita rakyat sejak sekian lama. Ia juga muncul dalam kesusasteraan dan lukisan berkali-kali. Walau bagaimanapun, tiada mawar biru wujud dalam alam semula jadi kerana tumbuhan mawar tidak mengandungi pigmen biru yang diperlukan dipanggil delphinidin.

Para saintis telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mencipta mawar biru yang namun kebanyakan percubaan ini gagal. Pada tahun 2004, Suntory, sebuah syarikat Jepun dengan kerjasama syarikat Australia Floeigene, telah berjaya mencipta bunga mawar yang direka bentuk secara genetik, Applause, di mana mereka berjaya memperkenalkan delphinidin ke dalam mawar putih.

Warna kelopak bunga ini tidaklah biru dalam erti kata sebenar; ia adalah ungu muda atau lavender. Para saintis mengambil masa sekitar 13 tahun penyelidikan untuk mencapai hasil ini. Pada tahun 2009, Suntory membawa Applause ke pasaran dan ia dijual pada harga yang tinggi.

Kredit:

  1. Travel.Earth
  2. Plant AddictsHakcipta iluminasi.com (2017)