Susu ialah cecair putih yang dihasilkan oleh kelenjar susu mamalia. Ia adalah sumber utama pemakanan untuk mamalia muda (termasuk bayi manusia yang menyusu) sebelum mereka dapat mencerna makanan pepejal.

Sebagai hasil pertanian, susu tenusu dikumpul daripada haiwan ternakan. Pada tahun 2011, ladang tenusu menghasilkan sekitar 730 juta tan susu daripada 260 juta lembu tenusu. India ialah pengeluar susu terbesar di dunia dan pengeksport utama susu tepung skim, tetapi ia turut mengeksport beberapa produk susu lain.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun lembu biasanya diternak sebagai haiwan tenusu, terdapat lagi beberapa haiwan lain yang dijadikan sumber tenusu. Namun, kerana jumlahnya yang tidak banyak, susu yang dihasilkan juga biasanya jauh lebih mahal. Kali ini mari lihat 5 susu paling mahal di dunia.

5. Susu Keldai (sekitar $27 setiap gelen)

susu keldai

Keldai ialah haiwan peliharaan yang boleh hidup sehingga tiga puluh tahun, bergantung kepada bakanya. Keldai telah menghasilkan susu selama beribu-ribu tahun. Susu keldai telah ketinggalan zaman tetapi telah muncul semula dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya di bahagian Eropah,

Ia menarik minat ahli gastronomi berani yang ingin mencuba makanan dan minuman baharu serta mereka yang ingin makan makanan semula jadi yang didakwa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Susu keldai lebih mahal kerana beberapa sebab. Pertama, keldai tidak banyak seperti lembu atau kambing, jadi permintaan terhadap susu mereka lebih tinggi. Kedua, pekerja perlu melakukan lebih banyak kerja untuk memerah susu keldai kerana mereka adalah haiwan yang degil yang sukar dikendalikan. Ini bermakna kos buruh untuk memerah susu mereka adalah tinggi.

Yang ketiga, susu keldai adalah produk khusus. Tidak ramai yang ingin membelinya, jadi perniagaan yang mengeluarkan dan menjualnya boleh mengenakan bayaran yang lebih untuknya.

4. Susu Unta (sekitar $30 setiap gelen)

susu unta

Susu unta berada di tangga ke 4 dalam senarai susu paling mahal di dunia. Satu gelen susu unta biasanya berharga sekitar $30. Ia telah menjadi ruji diet Badwi selama berabad-abad, dan baru-baru ini mendapat populariti di Eropah dan Amerika Utara.

Susu unta dijual pada harga yang lebih tinggi daripada susu lembu, kambing atau biri-biri kerana banyak sebab. Pertamanya, unta lebih sukar ditemui daripada lembu atau kambing; oleh itu, permintaan terhadap susu mereka datang dengan tanda harga yang lebih tinggi.

Kedua, ianya memerlukan lebih banyak kerja untuk memerah susu unta. Haiwan ini lebih besar fizikalnya dan keras kepala, menjadikan mereka sukar untuk diurus. Kos tinggi buruh ladang untuk proses memerah susu adalah akibat daripada ini.

Ketiga, susu unta mempunyai beberapa sifat unik yang menjadikannya menarik kepada pengguna. Ia lebih rendah dalam laktosa daripada jenis susu lain, dan ia dipercayai mempunyai ciri anti-radang dan antibakteria.

3. Susu Yak (sekitar $35 segelen)

susu yak

Susu yak adalah salah satu jenis susu yang paling mahal di dunia. Satu gelen susu yak biasanya berharga sekitar $35. Ia telah menjadi ruji diet Tibet dan Nepal selama berabad-abad, dan kini semakin popular di Eropah dan Amerika Utara.

Yak tergolong dalam subfamili lembu, yang telah dijinakkan sekitar 7000 SM. Yak dibela di kawasan altitud tinggi yang sangat sejuk (serendah -40°C) dan tekanan atmosfera rendah (550 hPa). Jumlah populasi yak dunia adalah lebih kurang 14.2 juta ekor.

Sama seperti susu unta, susu yak lebih mahal daripada susu lembu, kambing atau biri-biri kerana yak sukar ditemui berbanding haiwan tersebut. Selain itu, ia memerlukan banyak kerja untuk memerah yak. Mereka lebih kasar dan liar, menjadikannya sukar untuk diurus semasa proses memerah susu. Selain itu, kualiti unik susu yak menjadikannya menarik kepada pembeli.

2. Susu Elk (sekitar $60 setiap gelen)

susu elk

Susu elk adalah salah satu jenis susu yang paling mahal di dunia! Satu gelen susu elk biasanya berharga sekitar $60. Ia menjadi semakin popular di Eropah dan Amerika Utara kerana sejarah panjangnya sebagai sebahagian daripada masakan asli Amerika.

Elk jarang ditemui dan memerah susunya adalah sukar dan berbahaya. Rusa mudah berasa  terancam dan boleh menjadi agresif, menjadikannya sukar untuk dipercah susunya. Selain itu, susu rusa mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi daripada jenis susu lain, yang menjadikannya menarik bagi sesetengah pengguna.

Rasanya sedikit masin dan pahit, manakala rasa selepasnya bertahan lebih lama dan serupa dengan susu lembu, tetapi lebih berlemak dan kurang manis. Susu elk tidak pernah dijual secara besar-besaran kerana jumlah pengeluaran yang kecil. Paling banyak seekor rusa betina boleh menghasilkan 550 liter susu sepanjang musim (tetapi 350 – 400 liter adalah perkara biasa).

1. Susu Rusa (sekitar $80 segelen)

susu rusa

Susu rusa adalah susu haiwan yang paling mahal di dunia. Satu gelen susu rusa biasanya berharga sekitar $80. Ia telah menjadi ruji diet golongan Sami selama berabad-abad, dan kini semakin popular di bahagian lain dunia, termasuk Eropah dan Amerika Utara.

Ia memerlukan banyak kerja untuk memerah susu rusa. Kebanyakan susu rusa di dunia dikumpulkan daripada kumpulan rusa separa domestik yang terletak di Scandinavia. Kawanan haiwan ini sukar diurus, dan proses memerah susu menjadi lebih sukar.

Susu rusa mempunyai kandungan lemak tinggi yang menjadikannya menarik bagi sesetengah pengguna. Ia juga mengandungi lebih banyak protein dan mineral daripada jenis susu lain.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)