Gadis Maasai

Kita semua sedar tentang tahap kemajuan yang telah berlaku di sekeliling kita.

Walaupun perkembangan dan kemajuan dalam teknologi yang sangat pesat, namun sesetengah kumpulan atau suku kaum tidak menyerah kepada tekanan untuk berubah secara mental.

Terdapat suku-suku yang masih hidup dalam hutan belantara dengan aman dan damai. Juga, banyak perkara yang tidak diketahui tentang mereka yang masih menjadi misteri.

iluminasi.com kongsikan 5 suku kaum kuno yang paling misteri di dunia. 

5. Mashco-Piro, Peru

mascho piro

Mashco-Piro adalah suku kaum yang tidak membuat sebarang hubungan dengan dunia luar. Mereka berasal dari kawasan hutan hujan Amazon yang sangat jauh.

Memandangkan betapa luas dan bahayanya Amazon, dapat difahami bagaimana suku kaum ini tidak melakukan hubungan dengan peradaban luar.

Mereka adalah suku kaum yang memburu untuk mendapatkan sumber makanan. Dari segi populasi, jumlah suku kaum Mascho-Piro adalah kurang daripada 250 orang dan tidak mengikut mana-mana agama.

Salah satu sebab utama mengapa kewujudan mereka berada di ambang bahaya adalah kerana suku-suku ini tidak mempunyai imuniti terhadap beberapa penyakit umum.

2. Eskaya - Filipina

orang eskaya

Eskaya adalah satu suku kaum dengan penduduk yang sangat kecil yang terdapat di negara pulau Filipina.

Segala-galanya mengenai komuniti ini telah menarik perhatian kedua-dua orang biasa dan penyelidik yang terlibat dalam memahami sejarah etnik dan bahasa.

Malangnya, sejak menjadi popular di media arus perdana, terdapat penurunan yang ketara dalam tradisi mereka.

Oleh itu, mereka telah dikategorikan sebagai komuniti orang asli dan usaha sedang dilakukan untuk memulihkan dan memelihara apa yang tersisa.

Terdapat spekulasi tentang asal usul mereka di Timur Tengah, tetapi tidak ada bukti kukuh untuk menyokong perkara ini.

Apa yang lebih misteri lagi adalah bahasa mereka. Ahli sejarah dan penyelidik tidak dapat mencari asal-usul bahasa unik orang Eskaya ini.

3. Moken - Burma / Thailand

moken

Biasanya, suku-suku terikat atas darat dan bergerak dari satu wilayah ke negara lain dari masa ke masa. Orang Moken hidup di atas bot mereka di laut dan tidak sepenuhnya hidup dengan gaya nomad.

Mereka tinggal di Kepulauan Mergui dan dianggarkan berjumlah sekitar 3,000 orang. Sebagai satu suku kaum, mereka semua mengenal pasti diri mereka dengan budaya adat biasa.

Mereka berdoa kepada nenek moyang dan tidak mengikuti mana-mana agama pun.

Mereka telah menunjukkan ketahanan terhadap usaha para pegawai Burma dan Thailand untuk menyatukan mereka sebagai sebahagian daripada tradisi yang lebih luas.

Oleh kerana rampasan tanah dan kegiatan komersil lain yang berlaku di sekitar kawasan mereka, kewujudan mereka telah terancam.

Kelebihan genetik yang menarik yang dilihatkan dalam kanak-kanak Moken adalah keupayaan mereka untuk melihat dalam laut dengan baik.

2. Korowai - Indonesia

korowai

Orang Korowai dianggarkan berjumlah sekitar 3000 dan mereka mendiami wilayah Indonesia di Papua. Sebahagian besar mereka adalah pemburu dengan sebahagian daripada mereka yang terlibat dalam penanaman.

Kepercayaan mereka adalah radikal dan mereka percaya terhadap pengorbanan haiwan untuk menangani situasi masalah. Tradisi mengorbankan haiwan adalah perkara biasa dan dikaitkan dengan cerita rakyat.

Mereka juga mempercayai sepenuhnya terhadap konsep penghidupan semula. Terdapat laporan tentang kanibalisme, tetapi tidak banyak maklumat untuk menyokongnya.

Sehingga tahun 70-an, orang-orang ini tidak menyedari kewujudan di luar komuniti mereka. Mereka mungkin orang suku, tetapi mereka pintar menggunakan otak mereka untuk membina rumah.

Semua rumah mereka dinaikkan untuk melindungi mereka dari suku dan kumpulan saingan.

1. Maasai - Kenya

maasai

Ini adalah suku yang kebanyakannya ditemui di Kenya dan Tanzania. Walaupun usaha kerajaan untuk campur tangan dan mendidik Maasai tentang melepaskan gaya hidup konvensional dan nomad mereka, mereka terus memelihara budaya kuno mereka.

Perlu dinyatakan bahawa sesetengah penduduk Maasai telah dididik dengan bahasa Swahili dan Bahasa Inggeris. Suku-suku itu adalah orang patriarkal dan orang-orang lelaki tertua menentukan keputusan dalam kumpulan.

Terdapat cerita rakyat yang tentang suku kaum Maasai iaitu setiap kanak-kanak lelaki perlu membunuh seekor singa sebelum dia disunat untuk masuk ke alam dewasa.

Mereka secara tradisinya bergantung pada daging mentah dan darah haiwan ternakan mereka untuk memenuhi keperluan pemakanan.

Walaupun mereka terlibat dalam kegiatan penggembalaan, sesetengah daripada mereka telah memulakan penanaman disebabkan oleh akibat peningkatan populasi.

Seperti mana-mana puak lain, mereka mempunyai keraguan sendiri terhadap pembangunan dan pemodenan.Hakcipta iluminasi.com (2017)