Permainan jigsaw puzzle adalah salah satu permainan atau hobi yang sudah wujud berkurun lamanya. Permainan ini juga sesuai untuk semua peringkat umur. Bergantung pada imej yang dihasilkan, sesuatu jigsaw puzzle itu boleh jadi sangat mencabar.

Set jigsaw puzzle untuk pemula (beginner) biasanya menampilkan kepingan puzzle bersaiz besar, manakala jigsaw puzzle yang lebih sukar biasanya mempunyai kepingan puzzle yang lebih kecil dan biasanya melibatkan ribuan kepingan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kepuasan dalam permainan ini adalah apabila dapat melengkapkan kesemua kepingan jigsaw puzzle untuk menghasilkan imej yang dicari.  Permainan ini biasanya dicipta daripada kadbod, kayu dan plastik. Kali ini, kami ingin kongsikan set jigsaw puzzle yang terbesar di dunia.

5. Travel Around the World - 48,000 keping puzzle

travel around the world

"Travel Around the World," set jigsaw puzzle yang mengandungi 48000 keping dengan imej menakjubkan lokasi tapak dan pemandangan terkenal, adalah permainan yang mencabar dan luar biasa. Jigsaw puzzle ini menggambarkan beberapa biinaan kemegahan dunia, dari Tembok Besar China hingga Menara Eiffel.

Set puzzle ini memerlukan masa dan perhatian terhadap setiap perincian. Bergantung pada kecekapan, ianya mungkin mengambil masa berjam-jam atau berhari-hari untuk diselesaikan kerana saiznya.

Percetakan dan karya seni berkualiti tinggi membezakan jigsaw puzzle ini dengan set lain. "Travel Around the World" adalah satu karya seni kerana warnanya yang terang dan pemandangan yang kompleks. Setiap komponen dipotong dengan tepat, menjadikan proses pemasangan menyeronokkan.

4. 27 Wonders From Around the World - 51,300 keping puzzle

27 wonders from around the world

Tahukah anda Kodak juga menghasilkan jigsaw puzzle? Set jigsaw puzzle yang mengandungi 51300 kepingan puzzle "27 Wonders From Around the World" ialah jigsaw puzzle yang mengandungi 27 keajaiban dunia terkenal. Antara keajaiban ini ialah Sydney Opera House, Great Pyramid of Giza, Taj Mahal, Great Wall of China dan lain-lain.

Ini adalah set puzzle yang sukar dan sesuai untuk individu yang pakar dan berpengalaman. Ia berada di tangga ke 4 dalam senarai jigsaw puzzle terbesar dunia dan mempunyai saiz 119 x 85 inci. Setiap kepingan puzzle dihasilkan dari kadbod berkualiti tinggi dengan kemasan matte bagi menghalang silau.

Anda akan belajar tentang sejarah dan kepentingan 27 keajaiban semasa anda menyelesaikan puzzle ini. Di samping itu, plakat deskriptif puzzle yang menerangkan setiap keajaiban boleh membantu anda mengenal pasti dan menyusun setiap bahagian set jigsaw puzzle ini.

3. Martin Puzzle - 52,110 keping puzzle

martin puzzle

Ketika dijual pada 2018, Martin Puzzle adalah jigsaw puzzle pertama yang mempunyai sejumlah 52,110 keping puzzle, menjadikannya yang terbesar di dunia seumpamanya pada masa dikeluarkan. Keseluruhan saiz gambar puzzle ini bersamaan dengan 696 x 201.5 sentimeter.

Ia terdiri daripada empat kotak yang lebih kecil. Setiap satu mempunyai 28 bahagian; di dalam setiap bahagian, terdapat 465 keping. Pakej ini juga termasuk 8 beg Ziploc, setiap satu mengandungi dokumen penting dan 4 risalah serta arahan.

Hasil kerja dibekalkan dalam keadaan hampir siap. Setiap kotak dibahagikan kepada 28 bahagian. Martin Puzzle pada asalnya boleh didapati pada harga runcit $646 dan keseluruhan pakej seberat hampir 23 kg!

2. Travel Around Art! -  54,000 keping puzzle

travel around art

Jigsaw puzzle yang dihasilkan oleh syarikat Grafika yang diberi nama Travel Across Art! ini mengandungi 54,000 keping puzzle. Ia merupakan mozek karya seni hebat dari seluruh dunia yang menakjubkan. Dengan ciri-ciri terperinci dan banyak warna dan corak, set puzzle ini akan menguji sesiapa sahaja walaupun indvidu yang berpengalaman.

Salah satu teka-teki jigsaw terbesar dalam set ini berukuran 13 kaki x 6.5 kaki. Ia menampilkan karya seni oleh Vincent van Gogh, Claude Monet, Pablo Picasso, Menara Eiffel dan Tembok Besar China.

Set jigsaw puzzle ini mempunyai karya seni yang mengagumkan dan peta global dengan lokasi setiap bahagian. Andda boleh belajar tentang pelbagai budaya dan tempat sambil anda menyelesaikan puzzle yang mencabar ini.

1. What A Wonderful World - 60,000 keping puzzle

what a wonderful world

What a Wonderful World, dengan 60,000 kepingan puzzle, adalah set jigsaw puzzle terbesar yang pernah dibuat dan menggabungkan reka bentuk oleh syaarikat Dowdle. What a Wonderful World ialah karya yang sangat menguji walaupun yang paling berpengalaman dalam permainan ini.

Jigsaw besar ini terdiri daripada 60 jigsaw puzzle dengan 1,000 keping yang berbeza untuk setiap set. Setiap satunya boleh disiapkan secara berasingan dan kemudian digabungkan secara bersama setelah selesai.

Kepingan What a Wonderful World dihasilkan daripada papan serpai (chipboard) biru berkualiti tinggi dan sesuai dengan satu sama lain. Selain enam puluh teka-teki dalam beg mereka sendiri, pakej itu termasuk enam puluh poster rujukan besar dan panduan yang memperincikan lokasi khusus masalah.

Set jigsaw puzzle ini dikeluarkan pada tahun 2022, mengandungi 60,000 kepingan puzzle dan berukuran 679x 189 sentimeter. 

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)