Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa motosikal Harley-Davidson tersangat mahal? Apa yang digunakan dalam pembuatan motosikal ini yang membuatkan harganya melambung?

Dan adakah wang yang lebih yang dibelanjakan untuk mendapatkan motosikal Harley Davidson ini berbaloi? Ini mungkin antara soalan yang anda tanyakan diri anda apabila terserempak dengan motosikal mahal ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Untuk mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan ini dan memahami "mengapa Harley Davidson begitu mahal", anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor dari sisi syarikat dan dari pasaran yang disasarkan jenama ini.

iluminasi.com kongsikan 5 sebab mengapa motosikal Harley-Davidson tersangat mahal.

1. Penjenamaan

penjenamaan harley davidson

Salah satu sebab mengapa Harleys begitu mahal berkisar tentang penjenamaan produk. Harley-Davidson memberi perhatian yang tidak berbelah bagi dan dianggap melampau terhadap penciptaan konsep ikoniknya.

Untuk tujuan ini, apabila anda membeli Harley Davidson, anda tidak hanya membeli basikal tetapi anda berubah menjadi sejenis penunggang motosikal atau penunggang tertentu.

Oleh itu, tawaran yang dilakukan oleh syarikat ini untuk menjual motosikal mereka datang dengan sebuah janji, iaitu anda akan menyertai keahlian keluar Harley Davidson. 

Walaupun begitu, bukan semua Harley Davidson adalah sangat mahal. Untuk sekitar €9,000 (RM41,600) di Jerman, anda boleh mendapatkan 883 Sportster.

Harga ini adalah lebih kurang seperti harga yang anda perlu bayar untuk mendapatkan sebuah Triumph Street Twin atau sebuah Moto Guzzi V9.

883 sportster

Sudah tentu, anda boleh mendapatkan motosikal yang lebih praktikal untuk harga yang lebih rendah daripada Harley yang biasa.

Namun, anda akan mendapat sesuatu yang sangat berbeza, sebagai contoh seutas beg tangan dari Wal-Mart dan satu lagi dari Gucci. 

Untuk tujuan ini, kebanyakan orang yang membeli Harley bersetuju bahawa penjenamaannya sangat hebat sehinggakan semua yang ada pada motosikal ini adalah sempurna.

Walau bagaimanapun, kebanyakan peminat motosikal sanggup membayar lebih untuk mampu memberitahu bahawa mereka menunggang Harley Davidson. 

Oleh itu, Harley Davidsons kurang sensitif tentang harga berbanding dengan pembuat motosikal lain.

Ia juga bermaksud bahawa kerana ia dibuat di Amerika Syarikat, harganya adalah lebih tinggi. Walaupun begitu, ini hanyalah sebahagian daripada identiti jenama keseluruhan yang mana syarikat ini ciptakan untuk pasaran mereka.

2. Kualiti

kualiti motosikal harley davidson buatkan ia mahal

Untuk memahami mengapa Harley-Davidson sangat mahal, anda perlu tahu bahawa jenama ini sangat dikenali dalam membina motosikal yang mantap dan boleh dipercayai.

Walaupun anda mungkin tidak tahu sama ada ia lebih hebat daripada Victory, BMW atau Triumph, para pembeli masih memilih Harley-Davidson kerana mereka mempercayai kualiti motosikal yang dihasilkan. 

Harga untuk motosikal Harley-Davidson baru juga seiring dengan kebanyakan motosikal lain yang mempunyai kualiti dan gaya yang sama.

Sebagai contoh, jika anda menyemak harga untuk model 1200R, anda akan menyedari bahawa harganya adalah lebih rendah daripada kebanyakan jenama saingan lain bagi model 2008 mereka.

Walaupun begitu, penunggang dan pembeli Harley-Davidson adalah peminat tegar kualiti yang dikeluarkan mereka.

harley davidson

Penunggang lain mungkin akan bertukar-tukar dari satu jenama ke jenama lain, namun ini sangat jarang berlaku kepada peminat Harley-Davidson.

Apa yang pasti adalah, Harley-Davidson mempunyai beberapa piawaian yang tepat di mana kualiti motosikalnya dipersoalkan. Walaupun jenama lain mungkin mempunyai piawaian yang sama, Harley-Davidson tidak pernah menjadi persoalan.

Sudah tentu, kesetiaan pemilik terhadap pasaran juga mempunyai kesan mengapa Harley-Davidson begitu mahal.

Malah, syarikat itu diketahui mengekalkan nilai jualan semula yang tinggi yang bermaksud bahawa sesetengah pemilik terus berpegang teguh dengan Harley-Davidson atas sebab ini.

3. Kedudukan

mengapa harley davidson sangat mahal

Cuba tanya pada diri anda, mengapa jam Rolex tersangat mahal? Jawapan yang anda dapat adalah sama dengan persoalan tentang mengapa Harley-Davidson sangat mahal.

Pada asasnya, Harley-Davidson telah memposisikan dirinya dengan cara tertentu dalam pasaran.

Oleh itu, syarikat percaya bahawa mereka perlu mengenakan harga tertentu jika mereka ingin mengekalkan imejnya.

Tanpa mengambil kira isu kebolehpercayaan dan prestasi, anda boleh tahu bahawa Harley-Davidson memahami pasaran sasarannya dengan baik.

Dengan ini, mereka telah berjaya dalam perniagaan kerana mereka telah berjaya menempatkan diri mereka di tempat yang tepat pada harga yang tepat untuk mendapatkan pelanggan yang ideal.

4. Strategi harga

strategi harga harley davidson yang mahal

Satu lagi jawapan kepada persoalan mengapa Harley-Davidson begitu mahal berkisar di sekitar strategi harga yang telah diguna pakai oleh syarikat ini.

Biasanya, mereka memahami bahawa ada orang yang akan membayar harga yang diminta untuk memiliki Harley-Davidson.

Malah, pada satu ketika, bakal pembeli telah mendaftar untuk menyertai senarai menunggu untuk cuba membeli Harley-Davidson.

Dalam menjalankan sebarang perniagaan, sebaik sahaja anda mengetahui bahawa orang sanggup membelanjakan wang yang lebih terhadap produk anda berbanding pesaing, anda pastinya akan meletakkan harga yang lebih mahal.akan menamatkan harga barangan yang lebih tinggi.

Dengan itu, kebanyakan daripada sasaran pembeli adalah mereka yang mencari untuk mendapatkan apa yang mereka lihat sebagai "American Iron" yang sesuai.

5. Pengimejan

penunggang harley davidson yang setia

Dengan sebuah Harley-Davidson, anda juga boleh membayar sedikit wang tambahan untuk menikmati perkara yang tidak dapat dilihat, yang datang apabila memiliki motosikal ini.

Walaupun anda mungkin tidak pasti jika Harley-Davidson adalah sebuah motosikal yang lebih baik daripada yang lain, namun anda tahu bahawa anda akan dapat bermegah dengan jenama ini.

Ini bermakna bahawa apabila anda menunggang motosikal Harley-Davidson anda, anda akan mewujudkan imej dan hak untuk bermegah dengan pantas yang mana mungkin tidak dimiliki oleh penunggang lain, melainkan mereka memiliki Harley-Davidson juga.

Imej yang dicipta oleh Harley-Davidson begitu kuat sehingga kebanyakan penunggang yang teringinkan produk ini sangat kempunan untuk memilikinya walaupun sekali seumur hidup.

Manakala yang lain hanya mahu mendapatkan penghormatan yang datang bersama motosikal jenama ini.

Kesimpulan

Kesimpulannya, dari kualiti sehinggalah ke penjenamaan dan pengimejan syarikat yang telah dicipta oleh Harley-Davidson, adalah tidak pelik untuk memahami mengapa produk motosikal ini tersangat mahal.

Rujukan:

1. Lets Ride Motorbike

2. Revzilla

3. AR15
Hakcipta iluminasi.com (2017)