Sejak kebelakangan ini, kita mungkin seringkali melihat perkataan "metaverse" di media sosial. Apakah yang kita fahami mengenai dunia metaverse ini? Perkataan "Meta" berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud "seterusnya" atau "selepas." Jadi metaverse bermaksud alam semesta seterusnya atau di luar alam semesta.

Pada tahun 1992, Neal Stephenson mengarang novel sci-fi Snow Crash. Dalam novel itu, dia menerangkan metaverse sebagai "dunia digital yang merangkumi segala-galanya" yang wujud dalam alam semesta selari dengan yang kita kenali sebagai dunia fizikal atau alam nyata.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Satu lagi cara untuk memahami metaverse ialah menganggapnya sebagai Internet yang kita kenali dan suka hari ini tetapi dalam 3D. Ia adalah alam semesta digital yang boleh kita masuki sebagai avatar individu dan kemudian berinteraksi dengan avatar orang lain.

Walau bagaimanapun, metaverse akan datang sama ada anda bersedia atau tidak. Metaverse bukan lagi konsep fiksyen fiksyen lagi dan metaverse akan memberi kesan kepada semua bidang kehidupan kita.

1. Melancong dan berhubung melalui dunia metaverse

Jika anda suka mengembara tetapi tidak pernah melakukannya, dalam metaverse anda akan dapat mengembara ke mana-mana sahaja, bertemu orang baharu dan  berinteraksi dengan mereka dan merassai suasana persekitaran asal tempat tersebut.

Anda tidak lagi akan mempunyai kekangan dari segi masa. Sudah tentu, anda perlu membayar untuk percutian atau pelbagai perkhidmatan dalam dunia metaverse ini dan di situlah mata wang kripto seperti Bitcoin akan digunakan. 

Anda juga akan dapat bersosial dalam metaverse. Sama ada anda ingin berkumpul dengan rakan-rakan dari negara berlainan atau bertemu rakan untuk minum kopi di kafe, anda akan dapat bertemu dalam metaverse. 

2. Perubahan ekonomi global

Nilai pasaran metaverse kini dianggarkan sekitar 800 bilion dolar menjelang tahun 2025. Orang yang benar-benar beriman dalam metaverse berpendapat ia akan memegang sebahagian besar kekayaan dunia tidak lama lagi. Mereka sudah membuat pelaburan di dalamnya.

Satu cara orang ramai melabur adalah dengan membeli hartanah maya. Ia sama seperti melabur dalam nama domain. Pelabur membeli nama domain, meletakkan tanda harga padanya dan mungkin menjualnya kelak pada pembeli yang sanggup membayar harga yang lebih tinggi untuk mendapatkannya.

3. Satu bentuk hiburan baru

Pandemik COVID-19 telah menyebabkan kerosakan serius kepada industri hiburan. Banyak konsert telah dibatalkan. Tetapi cara baharu untuk menyampaikan konsert telah muncul.

Sebuah konsert realiti digital telah direka bentuk yang dibintangi oleh artis rap Travis Scott. Konsertnya menarik 27 juta orang yang menyertai konsert realiti digital sebagai avatar individu.

Konsert tunggal ini menarik lebih ramai orang daripada gabungan 20 konsert terbesar sepanjang masa. Penonton konsert dapat membeli "skins" untuk avatar individu mereka dan jenis barangan digital lain semasa berada dalam metaverse. Konsert tunggal ini dikatakan membolehkan Travis Scott menjana 20 juta dolar.

4. Perubahan dalam struktur pendidikan

Struktur pendidikan akan berubah sepenuhnya. Pelajar mungkin memilih untuk menghadiri universiti dalam dunia fizikal atau tidak. Sebaliknya, mereka boleh menghadiri kelas di universiti maya dalam metaverse.

Katakan anda sedang mengkaji mengen sejarah Empayar Rom. Dalam bilik darjah metaverse, anda boleh mengalami pengalaman yang mengasyikkan sepenuhnya. Anda benar-benar boleh memasuki tempoh masa Empayar Rom dan merasai kehidupan seperti dahulu.

Oleh itu, para pelajar beberapa dekad dari sekarang tidak perlu lagi mengikuti kuliah yang membosankan.

5. Bersukan dalam dunia metaverse

metaverse sukan

Dengan dunia metaverse, anda boleh menyambungkan basikal anda ke dalam dunia metaverse dengan komputer dan bertanding dengan individu lain dari seluruh dunia. Dengan metaverse kelak, anda mungkin tidak lagi perlu ke stadium untuk merasai pengalaman menonton bola sepak dari dekat.

Bagaimana pula dengan bersenam dengan jurulatih peribadi? Anda tidak lagi perlu ke  gimnasium di dunia fizikal sebaliknya hanya perlu menadualkan temu janji dan berjumpa di metaverse.

Kredit:

  1. Phocus Wire
  2. Brink News
  3. FORBES
  4. LaSource
  5. NDTVHakcipta iluminasi.com (2017)