Kredit Foto : Bicara Mentari

Boleh dikatakan hampir kesemua daripada kita pernah bermain permainan papan atau "board game". Antara permainan papan yang paling popular dalam masyarakat  kita adalam permainan Dam dan juga Dam Ular.

Dalam sejarah, manusia telah bermain permainn papan dalam beberapa bentuk sejak tamadun terawal mula muncul lebih 5,000 tahun dahulu. Hampir semua permainan dalam senarai ini dimainkan oleh tamadun pertama seperti Sumeria Purba (dari Mesopotamia) dan Mesir Purba.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun peraturan sebenar permainan papan purba ini telah hilang, ahli sejarah telah dapat menyusun dan membina semula peraturan permainan papan dalam senarai ini supaya orang ramai boleh memainkannya hari ini.

Artikel berkaitan: Sejarah dan Asal-Usul Permainan Dam Ular

5. Mehen

mehen

Mehen ialah salah satu permainan papan dari Mesir Purba dan ia dipercayai sebagai contoh terawal permainan papan berbilang pemain. Mehen boleh dimainkan antara 2 hingga 6 orang pemain.

Bukti permainan ini bermula sejak Zaman Pradinastik hingga akhir Kerajaan Lama — papan permainan Mehen ditemui di makam Raja Peribsen, sejak 2770 – 2650 SM. Permainan ini dinamkan sempena Mehen, dewa ular, dan papan permainan berbentuk seperti ular bergelung.

Kepingan datang dalam dua jenis: sfera kecil serupa dengan guli dan kepingan gading dalam bentuk singa dan singa betina. Peraturan dan permainan Mehen yang tepat tidak diketahui, tetapi ahli sejarah percaya bahawa sehingga enam orang dapat bermain permainan ini.

4. Backgammon

backgammon

Backgammon adalah satu lagi permainan purba yang lebih tua daripada Catur. Permainanini juga dikenali dengan beberapa nama lain antaranya Nard, Gul Bara, Tapa.

Pada tahun 2004, ahli arkeologi menemui papan permainan di bandar purba Shahr-e Sukhteh di Iran yang menyerupai permainan Backgammon. Papan itu bertarikh sekitar 3000 SM dan dipercayai sebagai papan Backgammon tertua yang pernah ditemui.

Ia diperbuat daripada kayu hitam dan mempunyai enam puluh penanda yang diperbuat daripada turquoise dan agate, serta sepasang dadu. Peraturan permainan berubah kerana ia dimainkan di negara yang berbeza dan permainan tertua dengan peraturan yang hampir sama dengan Backgammon moden dipanggil "tabula" dari Empayar Byzantine di Greece sejak sekitar 480 AD.

3. Dam

dam 951

Siapa yang tidak pernah main Dam? Daripada kanak-kanak sehinggalah kepada golongan tua di warung-warung kopi, Dam merupakan permainan papan yang cukup popular dan sangat mudah dimainkan. Tapi tahukah anda permainan ini sudah wujud ribuan tahun?

Asal-usul permainan ini boleh dikesan kembali ke bandar purba Ur di selatan Mesopotamia (Iraq moden), sejak kira-kira 3000 SM. Papan permainan yang menyerupai Dam dengan sedikit variasi, setelah dikaji melalui kaedah carbon dating, adalah bertarikh untuk tempoh masa ini.

Selama bertahun-tahun, permainan ini berkembang kerana ia diperkenalkan ke negara lain dan hari ini, terdapat beberapa variasi permainan ini di seluruh dunia. 

2. Senet

senet

Orang Mesir bermain permainan papan yang dipanggil Senet (Senat atau Sen't), yang merupakan nenek moyang kepada permainan Backgammon. Tidak diketahui bagaimana permainan ini dimainkan dengan tepat tetapi tekaan popular telah menyimpulkan beberapa peraturan generik untuk membolehkn kita mencubanya.

Senet ialah permainan perlumbaan, serupa dengan Royal Game of Ur dan Backgammon. Papan permainan dibahagikan kepada segi empat sama dengan pembilang. Pemain akan membaling kayu lidi (bukannya dadu), untuk menentukan bilangan petak yang digerakkan dengan setiap lontaran.

Senet digambarkan dalam lukisan dinding yang ditemui di makam Merknera (3300–2700 SM). Papan permainan Senet terdiri daripada 30 petak, dibentangkan dalam tiga kolum dan 10baris 10. Dua pemain bersaing untuk berlumba semua bahagian mereka ke hujung papan,

1. The Royal Game of Ur

Royal Game Of Ur purba mungkin merupakan permainan papan tertua (dengan papan) di dunia. Permainan ini berusia sekurang-kurangnya 4,500 tahun dan dimainkan di Timur Tengah oleh orang Sumeria.

Ia adalah permainan perlumbaan asas (serupa dengan Backgammon) dengan peraturan yang sangat mudah, tetapi mungkin tidak menghairankan, boleh mempunyai mekanik strategik yang sangat kompleks.

Ahli sejarah Muzium British, Irving Finkle, menghabiskan masa bertahun-tahun meneliti permainan yang membingungkan ini dan akhirnya dapat menguraikan peraturan permainan. Tonton video di atas untuk melihat bagamana permainan ini dimainkan..

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)