Apabila membincangkan mengenai teknologi dan alatan, industri pembinaan telah pergi jauh dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Kren adalah salah satu peralatan yang paling penting apabila melibatkan pembinaan bangunan besar.

Mesin besar ini boleh dengan mudah mengalihkan barang yang sangat besar dan meletakkannya tepat di tempat yang diperlukan. Pelbagai pilihan kren tersedia di pasaran dan setiap kren pastinya mempunyai ciri-ciri dan kapasitinya yang tersendiri untuk disesuaikan dengan projek yang digunakan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun sesetengahnya lebih padat dan sesuai untuk kawasan terkurung, sebahagian besar kren yang lain dicipta khusus untuk kawasan terbuka yang luas. Banyak kren terbesar di dunia dipasang pada tongkang atau platform yang besar untuk menyeimbangkan dan menampung beratnya yang besar.

Kren terbesar di dunia adalah sebuah pencapaian kejuruteraan dan teknologi yang luar biasa yang membantu membina bangunan terbesar dan paling rumit di dunia. Kali ini, pihak Iluminasi ingin kongsikan pula senarai 5 kren terbesar di d dunia.

5. Terex/Demag CC 8800-1 TWIN

terex demag cc 8800 1 twin

Terex/​Demag CC 8800 – 1 TWIN ialah kren perangkak besar dengan kapasiti angkat maksimum 2903 tan metrik. Ia mempunyai panjang boom maksimum 383 kaki dan panjang jib maksimum 118 kaki.

Kren gergasi ini menggunakan enjin diesel OM 502 LA. Enjin ini dinilai pada 516 kuasa kuda. Empat motor hidraulik digunakan untuk memberi kuasa kepada kren perangkak ini.

4. Terex/Demag CC 8800-1

Terex-Demag CC 8800 – 1 ialah kren perangkak dengan kapasiti angkat maksimum 1760 tan. Pengangkut dan superstruktur CC 8800 – 1 mestilah sangat tahan lama untuk menahan berat besar yang boleh diangkat oleh kren.

Badan kren, gandar silang dan bingkai sisi pembawa semuanya kalis lentur dan kilasan, dan diperbuat daripada keluli struktur butiran halus kekuatan tinggi. Rangka struktur juga tahan kilasan dan diperbuat daripada keluli struktur butiran halus kekuatan tinggi.

Struktur kren ini yang dibina secara modular memudahkannya dicabut dan dipasang untuk memudahkan pengangkutan.

3. Mammoet PTC 200 DS

mammoet ptc 200 ds ringer crane

Walaupun ia adalah satu-satunya kren dalam senarai ini yang dikeluarkan oleh pengeluar Belanda, Mammoet PTC 200 DS terkenal sebagai "kren cincin" pertama dalam senarai ini. Kren gelang ialah sejenis kren pembinaan besar khusus yang mempunyai jib yang boleh berpusing.

Kren gelang sangat sukar ditemui. Terdapat hanya beberapa daripada mereka kini beroperasi, dan setiap satu diuruskan oleh sebuah syarikat yang pakar dalam industri mengangkat berat.

Mereka boleh dihantar ke mana sahaja di dunia, mengikut keperluan. Mammoet PTC 200 DS ialah raksasa sebenar dengan kapasiti angkat maksimum 5000 tan.

2. Liebherr LR 13000

liebherr lr 13000

LR 13000 mungkin bukan yang terbesar, tetapi ia adalah salah satu kren perangkak konvensional yang paling berkuasa di dunia. Pembinaan loji kuasa adalah salah satu aplikasi utamanya dalam banyak bidang.

Untuk melakukan ini, pengangkatan berterusan komponen yang sangat berat diperlukan. Peraturan ini juga mesti dipatuhi di kilang penapisan, di mana terdapat keperluan untuk membina tiang industri sepanjang 100 meter (328 kaki) dan seberat 1500 tan metrik (3,307,000 paun).

Walaupun saiznya sangat besar, kren besar ini boleh dialihkan secara global pada kos yang berpatutan kerana berat maksimumnya hanya 70 tan (154,400 paun). Satu-satunya kren perangkak dalam kelas ini yang mampu beroperasi tanpa balast derik ialah LR 13000.

1. Sarens SGC 250

sarens sgc 250

Kren SGC-250 adalah kren terbesar di dunia. Kren khusus ini mempunyai momen beban maksimum sebanyak 250.000 tan metrik, yang membolehkannya mengangkat 5.000 tan metrik beban. Walaupun pada radius yang lebih luas iaitu 100 meter, ia masih boleh menaikkan 2,000 tan beban.

Kren SGC-250 yang besar initelah direka dan dibangunkan secara dalaman oleh Sarens, sama seperti semua SGC lain keluaran syarikat ini. Selepas itu, kerja pembinaan di Eropah telah disiapkan oleh pakar dan pengilang yang berkelayakan, dengan Sarens sebagai penyelia projek.

Pada 9 November 2018, di Pelabuhan Ghent di Belgium, satu majlis pelancaran khas telah diadakan di mana kren baharu ini ditunjukkan kepada orang ramai buat kali pertama. Anak-anak kapal Sarens menyediakan pelawat dengan demonstrasi tentang keupayaan kren ini, memberikan mereka peluang unik untuk melihat kren yang berkuasa ini beroperasi.

Kredit:

  1. Crane Market
  2. Liebherr
  3. EngineerineHakcipta iluminasi.com (2017)