Apabila bercakap mengenai kereta, salah satu jenama yang paling terkenal dan ikonik ialah Ferrari. Hampir semua orang tahu nama ini kerana ia melambangkan kecanggihan, kemewahan dan kelajuan.

Sejak kereta Ferrari pertama menjejak jalan raya pada tahun 1947, kereta Ferrari telah menjadi simbol status orang kaya dan terkenal. Jadi, tidak hairanlah kereta ini mahal dan sukar diperoleh. Di Malaysia sekalipun jarang sekali kita boleh lihat kereta Ferrarri d atas jalan raya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ferrari tidak mengeluarkan banyak kereta kerana mereka memberi tumpuan kepada menghasilkan produk berkualiti tinggi. Setiap tahun, Ferrari hanya mengeluarkan beribu-ribu malah hanya ratusan unit sahaja. Untuk beberapa model yang benar-benar luar biasa, Ferrari mungkin mengeluarkan beberapa buah unit sahaja daripadanya.

Persoalannya, apakah model kereta Ferrari yang paling rare dan sukar ditemui di dunia?

5. Ferrari 288 GTO Evoluzione

ferrari 288 gto evoluzione

Ferrari 288 GTO Evoluzione yang sangat jarang ditemui  ini ialah varian yang sangat dicari yang dibina sebagai prototaip untuk perlumbaan rali Kumpulan B GT tahun 1980-an. Kereta dengan 2 pintu ini dreka oleh Giuliano Michelotto.

Ferrari hanya mengeluarkan enam unit Ferrari 288 GTO Evoluzione, setiap satu mewakili penemuan yang sangat jarang ditemui untuk pengumpul. Kereta ini didatangkan dengan rekaan luar merah yang menarik perhatian dan peningkatan aerodinamik. Selain itu, pengeluar menambah enjin V8 pengecas turbo berkembar berkuasa yang mampu memberikan prestasi yang luar

Ferrari membina Ferrari 288 GTO Evoluzione untuk set Kumpulan B untuk kejohanan grand touring (GT) yang diperkenalkan oleh Fédération Internationale de I’Automobile (FIA). Bagaimanapun, FIA membatalkan siri Kumpulan B jadi pengeluaran Ferrari 288 GTO Evoluzione juga dihentikan.

4. Ferrari F50 GT1

ferrari f50 gt1

Ferrari F50 GT ialah varian ultra-rare, berprestasi tinggi daripada supercar legenda pendahulunya. Dicipta khusus untuk bersaing dalam acara siri perlumbaan Kejuaraan FIA GT, F50 GT adalah antara versi paling jarang ditemui dan berprestasi tinggi hari ini.

F50 GT dikuasakan oleh enjin V12 4.7 liter aspirasi semula jadi yang menghasilkan sekitar 750 kuasa kuda. Ia menampilkan beberapa peningkatan berbanding pesaingnya seperti pengubahsuaian aerodinamik, komponen kit badan yang lebih agresif diperbuat daripada gentian karbon ringan dan ruang dalaman luas.

Tambahan pula, teknologi perlumbaan termaju seperti transmisi  enam kelajuan dan sistem suspensi canggih disertakan dalam pembinaannya. Dengan bilangan pengeluaran yang terhad dan ciri reka bentuk yang menakjubkan - kereta buruan pengumpul kereta ini menonjolkan komitmen Ferrari terhadap kecemerlangan automotif dan merupakan monumen dedikasinya yang berkekalan.

3. Ferrari 365 P Berlinetta Speciale

ferrari 365 p berlinetta speciale

Dipercayai hanya 2 sahaja model Ferrari 365 P Berlinetta Speciale pernah dihasilkan. Direka oleh Pininfarina, kereta ini menampilkan bahagian luar yang menarik dan aerodinamik dengan garisan anggun dan gril hadapan memanjang yang memaparkan lambang ikonik Ferrari. 

Di bahaggian dalam, kabin menawarkan pengalaman yang mewah dan selesa dengan tempat duduk kulit yang mewah dan papan pemuka yang direka menempatkan pelbagai tolok dan kawalan. Ferrari 365 P Berlinetta Speciale dikuasakan oleh enjin berprestasi tinggi yang memberikan pecutan mendebarkan dan pengalaman pemanduan yang luar biasa.

Terkenal dengan eksklusivitinya, Ferrari 365 P Berlinetta Speciale ialah kereta bagi pengumpul kereta yang berharga, dengan hanya dua unit pernah dihasilkan. Kenderaan ini mewakili dedikasi dan komitmen Ferrari untuk mencipta kereta yang luar biasa yang menggabungkan kuasa, keanggunan dan eksklusiviti.

2. Ferrari 330 P4 (1967)

ferrari 330 p4

Ferrari pertama kali memperkenalkan Ferrari 330 P4 legenda sebagai penambahbaikan kepada model 330 P3 1967 untuk mendominasi acara perlumbaan ketahanan (endurance race).

Ferrari 330 P4 menampilkan enjin V12 yang luar biasa yang mampu menjana sehingga 450 kuasa kuda dengan reka bentuk kepala silinder tiga injap seperti rekabentuk enjin Formula Satu. Secara visual, Ferrari 330 P4 memancarkan keindahan abadi dan keanggunan aerodinamik pada rekabentukk badannya.

Pada masa kini, dipercayai hanya ada satu lagi Ferrari 330 P4 asli di dunia, bernombor casis 0856. Dikeluarkan pada tahun 1967, dipercayai hanya 4 buah sahaja model ini yang dihasilkan.

1. Ferrari P4/5 (2006)

ferrari p4 5

Ramai peminat Ferrari sendiri mungkin tidak pernah mendengar mengenai model Ferrari P4/5 ini. Malah, pihak Ferrari pada awalnya tidak mengetahui akan pembinaan model ini sehinggalah projek pembinaannya bermula apabila ditempah oleh James Glickenhaus.

James Glickenhaus, pembuat filem dan anak taikun Wall Street Seth Glickenhaus, telah didatangi oleh Andrea Pininfarina untuk membuat Ferrari tersuai untuk bahagian kenderaan khasnya. Apabila ditanya, Glickenhaus berkata beliau mahukan versi moden Ferrari P4 gaya lama dan pada 2005 Ferrari P4/5 telah ditempah secara rasmi.

Dengan casis Ferrari Enzo terakhir yang tidak terjual, P4/5 adalah kereta yang benar-benar berkuasa, tertumpu untuk kegunaan trek perlumbaan. Kereta itu menampilkan enjin yang sama seperti Enzo tetapi dengan sedikit kuasa tambahan, digabungkan dengan bahagian luar plastik gentian karbon sepenuhnya.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)