Walaupun ular adalah antara makhluk yang sangat menakutkan bagi manusia dan juga haiwan lain, namun  ia sebearnya sangat terancam di persekitaran semula jadi sendiri.

Ini sebahagian besarnya disumbang oleh tekanan yang dicetuskan oleh spesis lain yang menceroboh dan juga pemusnahan habitatnya secara beransur-ansur.

Dengan ini, tidak hairanlah ada sejumlah ular yang berada di ambang kepupusan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 6 ular paling sukar ditemui di dunia.

6. Ular kapak Darevsky

darevsky s viper ular paling rare di dunia

Ular kapak Darevsky adalah sejenis ular kapak berbisa yang hanya boleh ditemui di barat laut Armenia dan timur laut Turki.

Ular kapak ini diberi nama bersempena Ilya Darevsky, yang merupakan orang pertama menemui dan mengenal pasti spesis ini.

Disebabkan oleh kerosakan habitan semula jadi akibat banyak haiwan domestik yang meragut rumput, jumlah ular kapak ini menurun dengan banyak.

Kali terakhir perkiraan menunjukkan bahawa hanya terdapat sekitar 500 ekor sahaja ular ini di dunia, membuatkannya di ambang kepupusan.

Ular kapak Darevsky biasanya memakan cicak, tikus dan kadang-kala serangga.

Ia biasanya hidup di ketinggian yang tinggi di lereng gunung dan menghabiskan sebahagian harinya berjemur di bawah sinar matahari untuk memperoleh haba yang cukup untuk bekerja pada siang hari.

Ular ini bersifat dimorfisme seksual, yang bermaksud bahawa ular betina jauh lebih besar daripada ular jantan.

5. Ular laut hidung pendek

short nosed sea snake ular paling rare di dunia

Ular karang Sahur atau lebih dikenali sebagai ular laut hidung pendek adalah ular laut yang sangat terancam dan tinggal di kawasan kecil di berhampiran pantai Australia Barat Laut.

Nama saintifiknya adalah Aipysurus apraefrontalis, berasal dari fakta bahawa ia mempunyai kepala kecil dan, muncung pendek dan runcing.

Ular karang Sahul lebih suka kawasan berpasir dengan terumbu karang yang sedikit dan dapat hidup hingga 10 tahun di alam liar.

short nosed sea snake ular paling rare di dunia 2

Setakat ini ia hanya dijumpai di kawasan dua terumbu karang iaitu Ashmore dan Hibernia.

Walaupun terdapat banyak ular karang Sahul sehingga tahun 1990-an, jumlahnya berkurang dengan mendadak sehingga tidak ada seekor pun yang direkodkan dalam tinjauan sejak tahun 2000.

Walaupun sebab kehilangan ular ini dari habitatnya tidak diketahui, hipotesis yang dibuat adalah pelunturan dan kemerosotan terumbu karang yang teruk mungkin adalah penyebab utama.

4. Ular sawa Pulau Round 

round island boa ular paling rare di dunia

Casarea dussumieri, atau juga dikenali sebagai ular sawa Pulau Round, hanya boleh ditemui di pulau ini yang terletak di Mauritius.

Ular dewasa boleh mencapai panjang 1.5 meter dan berwarna coklat gelap di bahagian atas manakala bahagian perut berwarna lebih cerah dengan bintik-bintik gelap.

Spesis ini telah diperkenalkan semula ke sebuah pulau lain pada tahun 2014 iaitu Pulau Gunner’s Quoin, dan walaupun hanya terdapat kurang daripada 250 ekor ular sawa matang ini pada tahun 1996, jumlahnya kembali meningkat kepada sekitar 1,000 ekor.

Sebahagian besarnya disebabkan oleh pembasmian spesies invasif seperti kambing dan arnab, yang telah memulihkan semula habitat asal haiwan ini.

Ular ini adalah sebahagian dari program pembiakan tawanan yang akan membantu memastikan kelangsungan hidupnya. Casarea dussumieri bertelur hingga 12 telur sekaligus, dan pengeraman biasanya berlangsung sekitar 90 hari.

3. Ular orok-orok Pulau Aruba

aruba island rattlesnake ular paling rare di dunia

Ular orok-orok Pulau Aruba atau Crotalus pelbagai warna, adalah ular orok-orok yang sangat terancam yang boleh ditemui di pulau Caribbean ini, berdekatan dengan pantai Venezuela.

Ular ini biasanya mempunyai warna badan kelabu atau coklat muda yang seragam, namun kadang-kala mempunyai tanda berbentuk berlian di belakangnya.

Ular ini adalah spesis yang berjaga pada waktu malam ketika musim panas tetapi akan keluar ketika awal pagi dan lewat petang yang lebih sejuk.

Apa yang menarik adalah ular ini tidak bertelur tetapi melahirkan anak. Ia dianggarkan mempunyai jangka hayat sehingga 20 tahun dan biasanya menjadikan tikus, ular dan cicak sebagai makanan.

Dianggarkan hanya terdapat 230 ekor ular dewasa liar, dengan sekitar 100 lagi berada dalam kurungan.

Sayangnya, ular ini terancam oleh gangguan pembangunan manusia di mana hanya terdapat sekitar 25 kilometer persegi habitat sahaja yang belum terganggu di mana ia dapat bertahan hidup.

2. Ular kapak Orlov

vipera orlovi ular paling rare di dunia

Ular Vipera orlovi berasal dari wilayah Laut Hitam di Rusia di wilayah Caucasus. Ular ini dipisahkan sebagai spesies yang berbeza dari ular kapak Kaukasia yang berkait rapat dengannya pada tahun 2001.

Ular ini mempunyai kepala segitiga dan taring berbisa panjang yang dilipat ke atas lelangit mulut ketika tidak digunakan.

Walaupun warna dan corak ular kapak ini boleh berbeza-beza dari seekor ular ke ular yang lain, namun ia biasanya berwarna coklat, kelabu, kelabu-kuning dengan jalur zigzag coklat atau hitam.

Ular kapak Orlov menjadikan haiwan kecil seperti tikus, kadal, katak, dan serangga sebagai makanan. Dianggarkan terdapat kurang daripada 250 ekor ular dewasa liar, disebabkan oleh pemburuan haram meluas kerana popularitinya sebagai haiwan peliharaan.

Dengan baki habitat semula jadi kurang dari 100 kilometer persegi, ular kapak Orlov kini disenaraikan sebagai terancam kritikal.

1. Ular St. Lucia Racer

st lucia racer snake ular paling rare di dunia 2

Diisytiharkan sebagai ular paling sukar ditemui di dunia, St. Lucia Racer boleh ditemui di sebuah pulau kecil berhampiran pantai St. Lucia. 

Walaupun ular ini pernah tinggal di St Lucia, ia terhapus apabila pemangsa yang menceroboh seperti luwak dan tikus hitam datang ke pulau ini, sekaligus membunuh ular kecil ini dan memakan telurnya.

Ular ini sebenarnya telah diisytiharkan pupus pada tahun 1936 namun ditemui semula di Pulau Maria Major pada tahun 1973, di mana ular-ular ini berjaya bertahan disebabkan oleh kekurangan luwak di situ.

Ular tidak berbisa ini mampu mencapai panjang maksimum 1 meter dan biasanya berwarna coklat cerah dengan belang coklat unik dari leher sehingga ekor.

Dengan tinjauan yang menunjukkan bahawa hanya sebanyak 18 ekor ular ini ada di pulau itu, ular St. Lucian racer bukan sahaja ular yang paling sedikit di dunia tetapi juka antara salah satu haiwan paling jarang ditemui.

Ketika ini, usaha pemuliharaan utama sedang dilakukan untuk melindungi ular ini sebelum ia pupus.

Rujukan:

1. Brevard Zoo

2. Encyclopedia of Life

3. Snakes

4. Animal Diversity
Hakcipta iluminasi.com (2017)