Jalan raya adalah ciri terpenting yang menjadikan sesebuah bandar itu unik dan menyumbang kepada suasananya. Infrastruktur jalan raya telah berkembang pesat selama bertahun-tahun, tetapi ia masih memainkan peranan penting dalam cara sesebuah bandar berfungsi.

Tidak dapat dinafikan jalan raya merevolusikan gaya hidup manusia. Jika dahulu jalan raya dibina oleh buruh di kawasan yang tidak mempunyai halangan muka bumi namun dengan kecanggihan teknologi manusia mampu membina jalan raya di kawasan-kawasan mencabar seperti lereng bukit dan bawah tanah. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kewujudan jalan raya juga menjadi pendorong kemajuan hidup manusia kerana ianya memudahkan manusia ke pelbagai destinasi dengan lebih pantas. Pernahkah anda tertanya-tanya apakah jalan raya terawal di dunia?

5. Old Great North Road

jalan lama great north road

Pembinaan jalan dalaman yang menghubungkan Sydney dan Lembah Hunter sejauh 264 kilometer, telah dimulakan pada 1825 oleh kerajaan New South Wales di Australia. sehingga 720 banduan telah digunakan untuk pembinaan Great North Road, termasuk penopang termasuk pembinaan jambatan dan tembok penahan setinggi 9 meter.

Jalan ini akhirnya siap pada tahun 1836. Ia dibina oleh banduan lelaki dan terdiri daripada segmen lima kilometer bernama Finch's Line (laluan awal menaiki lereng yang ditinggalkan pada tahun 1829) dan bahagian 1.8 kilometer yang menakjubkan dikenali sebagai Devines Hill, yang telah dimulakan pada tahun 1830.

Ini adalah sebahagian dari Great North Road sepanjang 250 kilometer yang menghubungkan Sydney dengan Lembah Hunter. Oleh kerana pengasingannya dan pengenalan pengangkutan kapal wap, seluruh jalan telah ditinggalkan pada 1883.

4. Jalan Diraja Parsi

jalan diraja parsi

Jalan Diraja Parsi merupakan jalan raya jarak jauh yang terawal, terbentang sejauh 1,500 batu (2,414 km) dari Susa, bekas ibu kota Parsi, merentasi Anatolia (Turki kini), ke Laut Aegean. Tamadun Indus mendirikan jalan raya berturap di segelintir bandarnya, walaupun ia tidak seluas laluan jarak jauh.

Tujuan utama jalan raya ini  adalah untuk memudahkan pihak pemerintah  berkomunikasi dengan rakyatnya yang jauh. Ternyata usaha ini membantu pemerintah ketika itu memerintah salah satu empayar dengan geografi terbesar di dunia pada masa itu.

Jalan Diraja menyumbang kepada penubuhan Empayar Parsi. Ia pada mulanya digunakan untuk tujuan penghantaran surat, perdagangan dan ketenteraan. Empayar Rom menggunakannya untuk matlamat yang sama.

3. Jalan Giza (Mesir)

jalan lama giza

Jalan berturap tertua di dunia adalah 6.5 kaki lebar. Ia meliputi jarak tujuh setengah batu dan menghubungkan Tasik Moeris dengan bahagian barat daya Kaherah. Menurut ahli geologi, tidak ada jalan raya berturap tambahan dari Mesir purba yang diketahui, kecuali beberapa tanjakan pembinaan yang disambungkan ke piramid.

Permintaan untuk bahan binaan untuk piramid dan kuil ketika Kerajaan Lama Mesir purba mengakibatkan penciptaan banyak kuari di tebing rendah berhampiran dengan Sungai Nil.

Blok basalt besar-besaran diangkut di sepanjang jalan dari salah satu kuari ini ke Giza, di mana mereka bekerja dalam bidang bangunan (terutama untuk penurapan).

2. Jalan Kuari Tasik Moeris (Mesir)

jalan berturap pertama dunia 637

Jalan ini telah ditemui di lembah Faiyum, kira-kira 45 batu di barat daya Kaherah. Para saintis juga menyebut bahawa sebahagian daripada laluan ini telah ditemui oleh ahli geologi terdahulu, tetapi penemuan ini tidak banyak diberi perhatian pada masa itu dan kajian lanjut mengenainya tidak diteruskan.

Sepasukan pengkaji menemui jalan ini semasa melakukan pemetaan geologi kawasan itu. Ia meliputi hampir lapan batu dan membawa blok basalt besar-besaran dari kuari 43 batu di barat daya Kaherah ke dermaga di pantai Tasik Moeris, yang ketika itu 66 kaki di atas paras laut.

Blok basalt ini digunakan untuk membina laluan pejalan kaki diraja dan sarkofagus untuk kuil pengebumian di kawasan berhampiran Kaherah. Air dari banjir Sungai Nil boleh memasuki Tasik Moeris melalui celah-celah di bukit yang berdiri di antara tasik dan sungai.

1. The Ridgeway (England)

the ridgeway

The Ridgeway ialah jalan pertama Britain dan jalan tertua di dunia. Orang Anglo-Saxon mula-mula menggunakan istilah "ridgeway" untuk menggambarkan laluan lama yang mengikuti bukit yang curam. Oleh kerana jalan ini mereka tidak berturap, jalan ini hanya bergantung pada tanah yang kukuh untuk menawarkan permukaan yang selamat untuk perjalanan.

The Ridgeway menawarkan laluan yang lebih terus berbanding jalan kontemporari yang kita gunakan hari ini. Chilterns di timur dan North Wessex Downs di barat adalah dua kawasan dengan keindahan semulajadi yang melalui Ridgeway.

Berbeza dengan Downs, di mana terdapat lebih banyak penempatan, Chilterns pula kurang penempatan. Bahagian Ridgeway ini mempunyai beberapa kampung dengan pemandangan memukai. Memandangkan ia adalah jalan tertua di England ini, ia penuh dengan kepentingan sejarah.

Berbeza dengan Downs, di mana terdapat lebih banyak penempatan, Chilterns mempunyai lebih sedikit. Bahagian Ridgeway ini mempunyai beberapa kampung yang menawan. Memandangkan ia adalah jalan tertua di negara ini, ia penuh dengan kepentingan sejarah.

Kredit:

  1. Historic UK
  2. National Parks Australia
  3. LA Tiimes
  4. WikipediaHakcipta iluminasi.com (2017)